Αρχική Οικονομία Τι θωρακίζει την αμερικανική οικονομία

Τι θωρακίζει την αμερικανική οικονομία

42
0


Η απασχόληση είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για την πορεία μιας οικονομίας. Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο, όπως αναφέρθηκε την Παρασκευή. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας ελαφρώς ασθενέστερης έκθεσης για την εργασία και των τύπων απώλειας θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Με τα εταιρικά κέρδη σε ανοδική πορεία, μια σημαντική ύφεση στην οικονομία θα μπορούσε να είναι πολύ μακριά.

Το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών των ΗΠΑ έχουν πλέον αναφέρει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και δείχνουν ότι η αύξηση των κερδών μεγαλώνει. Τα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες του S&P 500 φαίνονται τώρα να είναι αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το FactSet, πάνω από το 3,4% που αναμενόταν στα τέλη Μαρτίου και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν δύο χρόνια.

Αισιοδοξία CEO

Ο δείκτης Business Roundtable για τις οικονομικές προοπτικές των CEOs ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι δείκτες προσλήψεων και κεφαλαιακών δαπανών των CEOs έχουν κερδίσει έδαφος. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Fuqua School of Business του Πανεπιστημίου Duke με τις Fed της Ατλάντα και του Ρίτσμοντ έδειξε παρόμοια αύξηση αισιοδοξίας.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανατοποθετηθούμε εάν τα κέρδη είναι καλά», είπε στην Wall Street Journal ο οικονομολόγος του Duke Τζον Γκράχαμ, ο οποίος διευθύνει την έρευνα CFO. Επιπλέον, πολλοί Οικονομικοί Διευθυντές λένε ότι οι εταιρείες τους εξακολουθούν να παλεύουν να προσελκύσουν εργαζομένους.

Προς το παρόν, ο Γκράχαμ πιστεύει ότι οι εταιρείες έχουν τον τρόπο να προσθέτουν εργαζομένους όταν οι προοπτικές κέρδους είναι καλές και να διατηρούν σταθερή την απασχόληση εάν οι προοπτικές είναι ασταθείς, αντί να απολύουν υπαλλήλους για τους οποίους κατέβαλαν τόση προσπάθεια να προσλάβουν. Έτσι, ακόμα κι αν τα κέρδη υποχωρήσουν, οι εταιρείες μπορεί να καθυστερήσουν τιςε απολύσεις.

Απόλυσεις από τις Big Tech, αλλά συνολικά λίγες

Πράγματι, ενώ υπήρξαν υψηλού προφίλ ανακοινώσεις απολύσεων από εταιρείες όπως η Tesla και η Amazon.com τον περασμένο μήνα, η συνολική δραστηριότητα απολύσεων παραμένει χαμηλή. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που απολύθηκαν τον Μάρτιο ανήλθε σε 1,526 εκατομμύρια εποχικά προσαρμοσμένα. Αυτό ήταν το λιγότερο από τον Δεκέμβριο του 2022. Το 2019 (μια καλή χρονιά για την αγορά εργασίας) οι μηνιαίες απολύσεις ήταν κατά μέσο όρο 1,818 εκατομμύρια. Οι αρχικές αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν χαμηλές.

Η οικονομία δεν είναι μια μηχανή αέναης κίνησης, όπου η αύξηση των κερδών οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση της απασχόλησης οδηγεί σε αύξηση των δαπανών των καταναλωτών και η αύξηση των δαπανών οδηγεί σε αύξηση των κερδών σε έναν ατελείωτο ενάρετο κύκλο. Η Fed αύξησε απότομα τα επιτόκια στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό και παραμένει κίνδυνος οι αυξήσεις των επιτοκίων της να ωθήσουν τελικά την οικονομία σε ύφεση. Η εμπειρία δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να πάει από το καλό στο κακό απότομα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι συνέχισαν να ψωνίζουν, με τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 2,5% προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο. Τα κέρδη των μισθών σε ετήσια βάση μειώθηκαν, αλλά ξεπέρασαν τον πληθωρισμό από τον περασμένο Μάιο, παρέχοντας στους εργαζόμενους τα μέσα για να ξοδέψουν. Τα κέρδη παραγωγικότητας επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους παρά τις αυξήσεις των μισθών.

Όταν τα κέρδη αρχίσουν να παραπαίουν, θα είναι στιγμή να ανησυχεί κανείς για θέσεις εργασίας. Αλλά δεν παραπαίουν ακόμα.

Πηγή: ΟΤ



in.gr

Προηγούμενο άρθροΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτά θα κάνω αν επανεκλεγώ
Επόμενο άρθροΣοβαρό τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στο Λουτράκι