Αρχική Κόσμος Πόλεμος στη Γάζα: «Κοντά στην κατάρρευση οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» – Νέα κραυγή...

Πόλεμος στη Γάζα: «Κοντά στην κατάρρευση οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» – Νέα κραυγή απόγνωσης από τον ΟΗΕ

29
0


Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια και νότια Γάζα, μαζί με το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης, «πρόκειται να επιφέρουν μια ανθρωπιστική καταστροφή και ακόμη περισσότερη πείνα».

Το WFP δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην κύρια αποθήκη του στη Ράφα λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ενώ το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων στο νότο σημαίνει ότι «σχεδόν καθόλου τρόφιμα ή βοήθεια» εισέρχονται.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση», τονίζει ο οργανισμός.

«Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται διανομές τροφίμων στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκτός από κάποια περιορισμένα αποθέματα που δίνονται σε κοινοτικές κουζίνες για ζεστά γεύματα. Λιγότερα από 100 φορτηγά έχουν εισέλθει στη νότια Γάζα από τις 6 Μαΐου», προσθέτει.

Αυτό σηματοδοτεί τη χαμηλότερη ποσότητα ανθρωπιστικών αγαθών που έχουν εισέλθει στη Γάζα από τον Δεκέμβριο, «καθιστώντας τον κίνδυνο λιμού πολύ πραγματικό», καταλήγει.

Στα πλοία παραμένει η ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι, το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας, συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό του θύλακα.

Η βοήθεια, που φθάνει μέσω Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», υπόσχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές. «Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες. Ωστόσο, τη βοήθεια που μετέφεραν κάποια φορτηγά άρπαξαν απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας», είπε ο Πατ Ράιντερ. «Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη (21/5) οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερα αμερικανικά και γαλλικά πλοία άρχισαν να διανύουν την απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας ως τη Λωρίδα της Γάζας.

Βοήθεια που θα παραδώσουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου. «Τρίτες χώρες» προσφέρουν «μεγάλη βοήθεια» στην επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης.

Καθυστερεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της πλωτής πλατφόρμας

Η προειδοποίηση Γκρίφιθς

Την Κυριακή (19/5), ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τη Γάζα, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΑπό τις φυλακές των ΗΠΑ στα ελληνικά κελιά
Επόμενο άρθροΣυντήρηση κλιματιστικού: Το Α και το Ω για ένα δροσερό καλοκαίρι