Αρχική Ελλάδα Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ! ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ να ΧΩΡΙΣΤΕΙ η ΧΩΡΑ στα...

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ! ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ να ΧΩΡΙΣΤΕΙ η ΧΩΡΑ στα ΔΥΟ – ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ στο ΜΑΞΙΜΟΥ

309
0

Πολλαπλασιάζονται τα μπλόκα των αγροτών που παρατάσσουν τα τρακτέρ τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις τους αύριο, Κυριακή, 28 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους σε όλη τη χώρα με την αύξηση των μπλόκων από τη Μακεδονία έως την Κρήτη, την ώρα που οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη έχουν αποκλείσει κεντρικούς οδικούς άξονες των χωρών τους.

Οι αγρότες επιμένουν στα αιτήματά τους, με βασικά αυτά της μείωσης του κόστους της ενέργειας και της παροχής αφορολόγητου πετρελαίου, καθώς και της έγκαιρης χορήγησης των ενισχύσεων και της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη ημέρα των μπλόκων στη Θεσσαλία, κινητοποίησαν έντονα τους αγρότες.

6095300-1536x1023

Περισσότερα πλέον τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον Ε-65 στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα, στον Αλμυρό Βόλου και στον Ζάρκο Τρικάλων, αλλά και στα μπλόκα των Γρεβενών, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και άλλων περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε σήμερα πορεία με τα τρακτέρ προς τον κόμβο του αεροδρομίου, ενώ στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά και σε άλλες πόλεις, την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής ανακοίνωσαν οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς τονίζοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αποτυπώνονται και στις αγορές των πόλεων.

Σε Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία κι άλλες χώρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προσπαθεί τώρα να κατευνάσει τους αγρότες, των οποίων τις αντιδράσεις υποθάλπει σε πολλές περιπτώσεις η Ακροδεξιά.

Μαζική συνέλευση αγροτών στον Πλατύκαμπο – «Ζεσταίνονται» τα τρακτέρ για τη Λάρισα – Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Μακεδονία

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό αγωνιστικό «παρών» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την Κυριακή, στην οποία θα μεταβούν με τα τρακτέρ τους.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς τον κόμβο των Τεμπών.

Το Σάββατο, μία μέρα πριν από τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μπλόκο Πλατύκαμπου στη Λάρισα.

Κύρια χαρακτηριστικά της συνέλευσης η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν περαιτέρω τον αγώνα τους.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η στήριξη της συγκέντρωσης στη Λάρισα, ενώ συζητήθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, με εκπροσώπους από τα χωριά και τους αγροτικούς συλλόγους.

6095315-1536x1023

Σημειώνεται ότι στο μπλόκο Πλατύκαμπου παραμένουν από την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους.

Παράλληλα, αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400.

Τονίζεται επίσης, ότι στη Θεσσαλία οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν μετά την ολική καταστροφή που έζησαν στις πλημμύρες του φθινοπώρου, ενώ αρκετοί από αυτούς ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις.

Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, δεν είναι η μόνη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, όσο και στη διασταύρωση για Κιλκίς.

Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Στη Λακωνία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, την Κυριακή (28/1) και ώρα 11:00 το πρωί στο 17ο χλμ. της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, στο ύψος του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών.

Προ της συνάθροισης στην ΕΟ, θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις σε Σπάρτη, Γύθειο και Σκάλα, απ’ όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητες πορείες μέχρι το καθορισμένο σημείο συνάντησης.

Την εξαγγελία της κινητοποίησης έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λακωνίας και ειδικότερα της Σπάρτης, της Ανατολικής Μάνης και του Ευρώτα.

Σπεύδει να «σβήσει τη φωτιά» το Μαξίμου με έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται ότι θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα δώσει το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

«Έχει δείξει η κυβέρνηση τι έχει κάνει για τους αγρότες. Θέλω να τους παρακαλέσω να μην κλείσουν κεντρικές αρτηρίες εθνικών οδών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

agrotes_mesa

«Ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από 20 παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα.

Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κοροϊδέψει τους αγρότες» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Μπάρκας.

«Προσωπικά είμαι κατά του κλεισίματος των δρόμων. Πρέπει να βρεθεί κονδύλι 4 δισ. ευρώ να συγκροτήσουμε τη Θεσσαλία» είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς εκεί πρέπει να απαντήσουν.

Καταψηφίστε τους: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ« ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στα αιτήματα των αγροτών πρώτο κατατάσσεται η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση, η ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, η αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, η κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και η μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου, πανελλαδική ένταξη των καλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος και διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Τι έχει προηγηθεί

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, για περίπου μισή ώρα, προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες των Τρικάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Ο αποκλεισμός έγινε χωρίς τρακτέρ και μηχανήματα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάμπρος Τσέκας.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν, άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής, κά.

Την Παρασκευή, μεγάλη συγκέντρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και αμπελουργών έλαβε χώρα στα Γιάννενα, έξω από την περιφέρεια Ηπείρου.

Στους δρόμους βγήκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι και στις Σέρρες, πραγματοποιώντας δυναμική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Επίσης με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στην Κοζάνη, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της περιφέρειας και είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη λεωφόρο των Κύκνων και έχουν προαναγγείλει για τη Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα.

Την Πέμπτη, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων έκλεισαν ξανά πεζοί τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ενώ ένταση επικράτησε στον Αλμυρό Μαγνησίας με τους αγροτοσυνδικαλιστές που ήθελαν να αποκλείσουν την εθνική οδό να συναντούν αστυνομικό μπλόκο.

Προηγούμενο άρθροΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για ΨΙΧΟΥΛΑ από τον… ΑΠΡΙΛΙΟ, ΕΝΩ η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!
Επόμενο άρθρο«ΕΡΧΟΝΤΑΙ» ΑΛΛΑΓΕΣ στη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ – ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ