Αρχική Κόσμος Πάσχα: Πώς γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου;

Πάσχα: Πώς γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου;

21
0


Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ενώ το αποκορύφωμα των εορτασμών του Πάσχα είναι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, ιδίως οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, οι πασχαλινές παραδόσεις μερικές φορές εκτείνονται και πέρα από τους τοίχους της εκκλησίας.

Στις Φιλιππίνες πραγματοποιείται μία παράδοση, η οποία, όμως, έχει καταδικαστεί από την εκκλησία

Υπάρχουν όμως τόσοι πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους γιορτάζεται το Πάσχα σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τη θρησκεία σας και τον τόπο διαμονής σας, οι πασχαλινές σας παραδόσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές.

Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, το Πάσχα γιορτάζεται με φωτιές και ανταλλαγή δώρων. Στην Ασία, συνδέεται με πολλές ανοιξιάτικες γιορτές και ανταλλαγές σοκολατένιων αυγών, ακόμη και ανταλλαγές δώρων.

Στο Χονγκ Κονγκ, γιορτάζεται επίσης με κυνήγι αυγών, μεσημεριανά γεύματα, απογευματινό τσάι και πικνίκ!

Ακολουθούν μερικές πασχαλινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο και η ιστορία πίσω από αυτές.

Γαλλία

Πολλά από τα έθιμα του Πάσχα στη Γαλλία προέρχονται από την καθολική παράδοση. Μια τέτοια παράδοση υπαγορεύει ότι οι καμπάνες των εκκλησιών σταματούν να χτυπούν το Πάσχα ως ένδειξη σεβασμού για το θάνατο του Ιησού.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα – της ανάστασης του Ιησού – οι καμπάνες χτυπούν ξανά. Στο Παρίσι διοργανώνονται επίσης κυνήγια πασχαλινών αυγών.

Μόλις χτυπήσουν την Κυριακή του Πάσχα οι καμπάνες αρχίζει το κυνήγι των πασχαλινών αυγών. Το παραδοσιακό φαγητό περιστρέφεται γύρω από το αρνί, το τυρί, τις πατάτες και τη σοκολάτα.

Σε μια μικρή πόλη της νότιας Γαλλίας οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Δευτέρα του Πάσχα για να μοιραστούν μια τεράστια… ομελέτα!

Χρησιμοποιούνται περίπου 15.000 αυγά και είναι αρκετά μεγάλη για να ταΐσει χιλιάδες ανθρώπους.

Ο θρύλος λέει ότι στον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη άρεσε μια ομελέτα που είχε φάει σε μια μικρή πόλη και ήθελε να φτιάξει μια τεράστια ομελέτα για τον ίδιο και τον στρατό του. Από αυτό γεννήθηκε μια παράδοση.

Φιλιππίνες

Το Πάσχα στις Φιλιππίνες είναι μια σημαντική και βαθιά πνευματική γιορτή. Η εβδομάδα που οδηγεί στο Πάσχα, η Μεγάλη Εβδομάδα, σημαδεύεται από διάφορες τελετουργίες, με αποκορύφωμα τους εορτασμούς της Κυριακής του Πάσχα.

Μοναδικό στις Φιλιππίνες είναι το «Salubong», μια αναπαράσταση της συνάντησης της Παρθένου Μαρίας με τον Αναστημένο Χριστό πριν από την αυγή, με παιδιά ντυμένα με αγγελικές στολές και εορταστικό τραγούδι, που συμβολίζει τη χαρά και την ανανέωση.

Ωστόσο, στις Φιλιππίνες πραγματοποιείται μία παράδοση, η οποία, όμως, έχει καταδικαστεί από την εκκλησία.

Οι ευσεβείς καθολικοί προσφέρονται εθελοντικά να «σταυρωθούν» τη Μεγάλη Παρασκευή για να αναπαραστήσουν το μαρτύριο του Ιησού.

Χιλιάδες παρακολουθούν την αναπαράσταση, στην επαρχία Pampanga, κατά την οποία οι πιστοί καρφώνονται σε σταυρούς για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους ή να προσευχηθούν για άλλους.

Οι μετανοούντες προσφέρονται εθελοντικά να καρφώσουν καρφιά μήκους δύο ιντσών στις παλάμες και τα πόδια τους από ανθρώπους ντυμένους ως Ρωμαίους και να τους καρφώσουν σε έναν σταυρό.

Κατεβαίνουν από τον σταυρό μόνο όταν νιώσουν ότι εξιλεώθηκαν για τις αμαρτίες τους, ενώ η παράδοση αυτή χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950.

Βερμούδες

Όπως θα περιμένατε από ένα τροπικό νησί, το Πάσχα είναι πολύ πιο χαλαρό και πολύ πιο ζεστό από ό,τι για εμάς.

Οι Βερμούδες έχουν μακρά παράδοση στο πέταγμα χαρταετών γύρω από το Πάσχα.

Η χώρα της Καραϊβικής έχει ειδικές γιορτές τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι άνθρωποι φτιάχνουν χαρταετούς.

Οι χαρταετοί υποτίθεται ότι αναπαριστούν την ανάσταση του Χριστού και κυκλοφορούν σε κάθε είδους σχήματα, χρώματα και μεγέθη.

Ορισμένοι είναι τόσο μεγάλοι που χρειάζονται πολλά άτομα για να τους σηκώσουν στον αέρα. Μαζί με το πέταγμα του χαρταετού, οι Βερμούδες απολαμβάνουν επίσης να τρώνε ψαροκροκέτες και ζεστά ψωμάκια.

Πολωνία

Το Πάσχα είναι μια σημαντική γιορτή στην Πολωνία με μια εβδομάδα εορτασμών.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι άνθρωποι επισκέπτονται αναπαραστάσεις του τάφου του Χριστού για να θρηνήσουν και να προσευχηθούν. Τη Μεγάλη Παρασκευή πολλοί καθολικοί νηστεύουν.

Το Σάββατο του Πάσχα οι άνθρωποι ετοιμάζουν ένα καλάθι, στολίζοντάς το με δαντελένιες πετσέτες και κλαδιά.

Το γεμίζουν με βραστά αυγά, ένα κομμάτι κρέας, αλάτι και πιπέρι και ένα κέικ που έχει τη μορφή αρνιού για να συμβολίζει τον Χριστό, και στη συνέχεια το πηγαίνουν στην εκκλησία για να ευλογηθεί.

Την ημέρα του Πάσχα απολαμβάνουν λουκάνικα, ζαμπόν, πατέ, ψητά κρέατα, ένα γλυκό πλεκτό ψωμί (babka) και πολωνική τυρόπιτα (sernik).

Και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Πολωνία είναι παράδοση να ρίχνει ο ένας στον άλλον νερό, μερικές φορές κουβάδες!  Πρόκειται για μια παράδοση που χρονολογείται από τον προχριστιανικό 14ο αιώνα, όταν το νερό συμβόλιζε τη ζωή και την ανανέωση.

Σουηδία

Μια ιδιαίτερη σουηδική πασχαλινή παράδοση είναι το βάψιμο των αυγών, το οποίο γίνεται την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τα αυγά βάφονται με χαρούμενα ανοιξιάτικα χρώματα για να καλωσορίσουν την άνοιξη.Τα φαγητά που απολαμβάνονται στη Σουηδία το Πάσχα περιλαμβάνουν το Janssons Frestelse (μια κατσαρόλα τύπου γκρατέν με πατάτες, κρεμμύδια), αυγά, κεφτέδες, παστές ρέγγες και αρνί.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποτό που διατίθεται μόνο την περίοδο του Πάσχα στη Σουηδία και αυτό είναι το Paskmusk, ένα αναψυκτικό τύπου κόλα που είναι πολύ δημοφιλές!

Σε ένα λαϊκό τελετουργικό αιώνων που μοιάζει πολύ με το Halloween, τα παιδιά τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία ντύνονται πασχαλινές μάγισσες (påskkärring) και πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στις γειτονιές τους με την ελπίδα να πάρουν σοκολάτα.

Οι νέοι φορούν διακοσμημένες μαντίλες, βάφουν τα πρόσωπά τους και κουβαλούν δεσμίδες με διακοσμημένα κλαδιά ιτιάς, πίνακες και ζωγραφιές, τις οποίες ανταλλάσσουν με γλυκές λιχουδιές.

Πηγή φωτογραφιών: BBC



in.gr

Προηγούμενο άρθροΤαυτοποιήθηκε ο άνδρας που σκότωσε με σπαθί ένα παιδί στο Λονδίνο
Επόμενο άρθροΝετανιάχου: Θα συλληφθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ;