Αρχική Οικονομία Πως η Κίνα αντιστέκεται στην πληροφοριακή ηγεμονία της Δύσης

Πως η Κίνα αντιστέκεται στην πληροφοριακή ηγεμονία της Δύσης

40
0




Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, 21:30

Στην Κίνα οι έννοιες του “λόγου” και του “συστήματος λόγου” περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της ηγεσίας της χώρας -εκφράστηκαν στο πρόσφατο 20ό Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν δίνουν τόση προσοχή σε αυτές τις έννοιες. Η τρέχουσα διαδικασία ταχείας μεταμόρφωσης του μεταδιπολικού κόσμου μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα επίπεδα. Μία από αυτές είναι η αλλαγή των προσεγγίσεων όσον αφορά την πληροφοριακή υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής των ηγετικών δυνάμεων.

Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμενόταν ότι μετά την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θα ακολουθούσε αναπόφευκτα το “ανατολικοευρωπαϊκό σενάριο”. Όταν κατέστη σαφές ότι το Πεκίνο δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την κυρίαρχη ανάπτυξη, το επίκεντρο των δυτικών αντιλήψεων μετατοπίστηκε προς την κινδυνολογία. Με την έναρξη του “εμπορικού πολέμου” και της σινοαμερικανικής “αποσύνδεσης”, η Δύση μετέτρεψε αυτή την τοποθέτηση της Κίνας ως απειλή σε πραγματικό γεωπολιτικό όπλο.

Η ίδια η Κίνα ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησαν ότι είναι αδύνατο να κερδίσει κανείς σε ένα παιχνίδι σε ένα ξένο γήπεδο σύμφωνα με τους κανόνες κάποιου άλλου. Τώρα προσπαθεί όχι τόσο να πετύχει σε έναν ανταγωνισμό με έναν αντίπαλο που ξαναγράφει τους κανόνες αυτούς εν ριπή οφθαλμού, αλλά να υπερασπιστεί την ευκαιρία να παίξει με τον δικό του τρόπο. Οι “κανόνες” είναι ο κοινωνικοπολιτικός λόγος που σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να κατασκευάζεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βλέπει την Κίνα και όλες τις κινεζικές ενέργειες στην παγκόσμια σκηνή με τα μάτια της Δύσης, η σταθερότητα του συστήματος που οικοδομήθηκε στη ΛΔΚ θα βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο.

Η εποχή του “τέλους της ιστορίας”: Πάθος για την “ήπια ισχύ”

Εν τω μεταξύ, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Η Κίνα άρχισε να επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή ως σοβαρός παίκτης μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά από μια δεκαετία “πολιτιστικής επανάστασης” και τα πρώτα χρόνια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ήταν η εποχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, της κατάρρευσης του διπολικού συστήματος και του θριάμβου της δυτικής κοινωνικοοικονομικής δομής, του τρόπου ζωής και του πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια του όρου. 

Ήταν αδύνατο να αντισταθώ στον πειρασμό να τα αντιγράψω όλα. Η Κίνα δεν αντιστάθηκε, αν και τα γεγονότα του Ιουνίου 1989- όταν οι αρχές του Πεκίνου εξέφρασαν τη “διαφορετική τους γνώμη” για το “φιλοδημοκρατικό λαϊκό κίνημα”- περιέπλεξαν τις πολιτικές επαφές με τις δυτικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, η Κίνα δυτικοποιήθηκε ραγδαία και υιοθέτησε όχι μόνο τεχνολογίες, αλλά και νοήματα, γεγονός που υποβοηθήθηκε από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πληροφοριακού και πολιτιστικού χώρου (χάρη στη δορυφορική τηλεόραση και αργότερα στο Διαδίκτυο) και την παγκοσμιοποίηση της ελίτ. 

Στο επίπεδο των πολιτικών αντιλήψεων, υπήρξε επίσης ενεργός δανεισμός δυτικών επιτευγμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η έννοια της “ήπιας ισχύος” ήρθε στη μόδα. Η ιδέα αυτή χρονολογείται από τα έργα του Joseph Nye και εξηγεί την επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια σκηνή από την άποψη της ελκυστικότητας της αμερικανικής μαζικής κουλτούρας και της καθημερινής ζωής. 

Οι Κινέζοι διανοούμενοι προσπάθησαν να συνδυάσουν τις προσεγγίσεις της “ήπιας ισχύος” και την πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας, η οποία είναι χιλιάδων ετών, έχοντας την πεποίθηση ότι η Κίνα είναι μεγάλη. Το προκύπτον κατασκεύασμα – η “πολιτιστική ήπια ισχύς” – έγινε η βάση για την εξωστρέφεια της Κίνας για μερικές δεκαετίες.

Με τη βοήθεια της “πολιτιστικής ήπιας ισχύος” η Κίνα προσπάθησε να αυξήσει την ελκυστικότητά της στα μάτια των ξένων και να διευκολύνει έτσι την προώθηση του κινεζικού κεφαλαίου στο εξωτερικό, καθώς και την επίλυση προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής με μη στρατιωτικές μεθόδους. Γι’ αυτό το λόγο άνοιξαν Ινστιτούτα Κομφούκιου σε όλο τον κόσμο και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ρενμίνμπι για προγράμματα υποτροφιών, δημοσιογραφικές περιοδείες, πρακτική άσκηση, Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιες εκθέσεις.

Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κατέστη σαφές ότι η “πολιτιστική ήπια ισχύς” δεν λειτουργούσε τόσο αποτελεσματικά όσο θα ήθελε το Πεκίνο. Σε αντίθεση με το αίσθημα του “τέλους της ιστορίας” που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 1990, η αντιπαλότητα στην παγκόσμια σκηνή δεν έχει εξαφανιστεί. Η Κίνα, η οποία εκμεταλλεύτηκε επιδέξια το άνοιγμα της Δύσης, αλλά δεν αντάλλαξε την κυριαρχία της με υψηλές θέσεις στις δυτικές αξιολογήσεις, γινόταν όλο και περισσότερο αντιληπτή ως απειλή. Όσο περισσότερες ήταν οι κινεζικές προσπάθειες για την προώθηση της “πολιτιστικής ήπιας ισχύος” τους στο εξωτερικό, τόσο πιο ενεργές και βρώμικες γίνονταν οι αντεπιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήδη από το 2008, την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, οι αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τις αντικινεζικές διαδηλώσεις κατά του “ελεύθερου Θιβέτ” και της αίρεσης Φάλουν Ντάφα επισκίασαν τις ειδήσεις σχετικά με την προετοιμασία της κινεζικής πρωτεύουσας για τη μεγάλη αθλητική γιορτή. Αυτό που στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών ονομάστηκε “επένδυση και μεταφορά τεχνολογίας” στην περίπτωση της Κίνας χαρακτηρίστηκε “επέκταση και νεοαποικιοκρατία”.  Αργότερα, ενώ όλο το Facebook προσευχόταν για την Ιταλία, η οποία είχε υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω του Covid-19, οι Κινέζοι θεωρούνταν λεπροί, οι διατροφικές τους συνήθειες επικρίνονταν και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Έγινε σαφές ότι όσο η Δύση αποφασίζει ποιος είναι “κακός” και ποιος “καλός”, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Παρά το γεγονός ότι το χάσμα στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μεταξύ των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων και του Παγκόσμιου Νότου συρρικνωνόταν, η συνολική κυριαρχία της Δύσης παρέμενε. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, οι Κινέζοι διανοούμενοι στράφηκαν στην αναζήτηση νέων μορφών πληροφοριακής υποστήριξης της εξωτερικής πολιτικής.

Η εποχή του “καταρρέοντος κόσμου”: Η αναζήτηση της “διακριτικής δύναμης”

Παραδόξως, η απάντηση βρέθηκε και πάλι στη Δύση. Οι ιδέες του Μισέλ Φουκώ (1925-1984) και άλλων μετα-δομιστών για τον λόγο ως σύστημα νοημάτων ενσωματωμένων στις πληροφορίες και για την υλοποίηση της εξουσίας μέσω του ελέγχου του λόγου, έπεσαν σε γόνιμο κινεζικό έδαφος. Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι μεταχειρίστηκαν τη δημιουργική κληρονομιά των Ευρωπαίων αρκετά ελεύθερα. “Ο λόγος είναι εξουσία”, “ο λόγος είναι η εξουσία για την οποία οι άνθρωποι πρέπει να αγωνιστούν”, και “αυτός που ελέγχει τον λόγο οργανώνει τον κόσμο”, αυτά τα αποσπάσματα μας έρχονται από κινεζικά έργα για τη θεωρία του λόγου- μοιάζουν αμυδρά με αυτά που έγραψαν ο Φουκώ και οι συνάδελφοί του.

Επιπλέον, οι Κινέζοι διανοούμενοι διεύρυναν όσο το δυνατόν περισσότερο τα όρια της έννοιας, τα οποία κατά την ερμηνεία τους άρχισαν να καλύπτουν θέματα όπως τα τεχνολογικά πρότυπα και οι ηθικές αρχές. Σε όλους αυτούς τους τομείς, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η κινεζική διακριτική δύναμη (话语权 huayuquan, που μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως “το δικαίωμα ψήφου”). Μόνο τότε θα είναι δυνατόν να μιλήσουμε με τη Δύση επί ίσοις όροις και να αντισταθούμε στη διακριτική ηγεμονία της Δύσης. Επιπλέον, αυτό ισχύει τόσο για τις γειτονικές χώρες όσο και για την ίδια την Κίνα, η οποία επίσης βιώνει τη δύναμη της δυτικής επιρροής της πληροφόρησης.

Πρέπει να πούμε ότι οι Κινέζοι δεν ήταν οι πρώτοι που προκάλεσαν τη Δύση στη διαμόρφωση των εννοιών. Μπορεί κανείς να θυμηθεί το τηλεοπτικό κανάλι Al-Jazeera του Κατάρ ή τις δραστηριότητες της ρωσικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης RT (παρεμπιπτόντως, και τα δύο αποτελούν αντικείμενο στενής προσοχής των Κινέζων μελετητών και η κινεζική επιστημονική βάση δεδομένων CNKI περιέχει δεκάδες ακαδημαϊκά άρθρα αφιερωμένα στην ανάλυση της διαλεκτικής τους επιρροής).

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι ήταν ίσως εκείνοι που διατύπωσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια το αίτημα να αντιταχθούν στον δυτικό λόγο ως υπαρξιακό καθήκον και άρχισαν να εφαρμόζουν πιο συστηματικά την έννοια της διακριτικής δύναμης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα οι έννοιες του “λόγου” και του “συστήματος λόγου” περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της ηγεσίας της χώρας – εκφράστηκαν στο πρόσφατο 20ό Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν δίνουν τόση προσοχή σε αυτές τις έννοιες.

Επιπλέον, η Κίνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας δύσκολης πορείας και κάνει πολλά λάθη. Η προσπάθεια να “μεταμφιεστεί” το διεκδικητικό και επιτακτικό ύφος των δυτικών ομιλητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (η λεγόμενη “διπλωματία του πολεμιστή του λύκου”) παίζει συχνά εναντίον της Κίνας. Οι έννοιες της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιδέα μιας “Κοινότητας με κοινό προορισμό για την ανθρωπότητα” και την Πρωτοβουλία Belt and Road, φαίνονται συγκεχυμένες και συχνά χωρίς νόημα για τους ξένους. Μια προσπάθεια πειραματισμού με εργαλεία ψηφιοποίησης απέδωσε σκάνδαλα με την εισαγωγή του “συστήματος κοινωνικής πίστωσης”. Η εικόνα της Κίνας ως μιας χώρας με καλά μελετημένη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική έχει υπονομευθεί από την τριετή ιστορία του Covid-19 – οι Κινέζοι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πειστικά στον κόσμο τόσο την επιμονή τους στην πολιτική της “μηδενικής ανοχής” όσο και τη σαρωτική άρση όλων των περιορισμών.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Κίνα δεν έχει καμία απολύτως επιτυχία. Η διαλεκτική δύναμη είναι η ικανότητα να επιβάλλεις σε κάποιον άλλο τη γλώσσα που περιγράφει τις πραγματικότητες, και αυτό απαιτεί χρόνο. Οι Κινέζοι προωθούν την έννοια της “νέας εποχής” (στην πραγματικότητα, αυτή είναι η περίοδος από το 2012, όταν ο Σι Τζινπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία) – και τώρα εμφανίζονται ήδη πρωτοσέλιδα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για μια “νέα εποχή των ρωσοκινεζικών σχέσεων”. Εκφράσεις όπως “κινεζικό όνειρο” και “ζώνη και δρόμος” έχουν εισέλθει σταθερά στο λεξικό των ειδικών – τις χρησιμοποιούμε συχνά ,χωρίς καν να σκεφτόμαστε την προέλευση και το νόημά τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο όρος “Κοντινό Αρκτικό Κράτος” (近北极国家 jin beiji guojia). Η προώθησή της στην παγκόσμια σκηνή, μαζί με την αντίληψη ότι η Αρκτική είναι κοινή ιδιοκτησία της ανθρωπότητας και όχι μόνο των δυνάμεων της Αρκτικής, αποτελεί μια καλή περίπτωση μελέτης για το τι είναι η “διαλεκτική ισχύς” και πώς εφαρμόζεται στην πράξη. Σε γενικές γραμμές, αν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η Κίνα είναι ένα κράτος κοντά στην Αρκτική, σε 10-20 χρόνια κανείς δεν θα αναρωτιέται γιατί μια χώρα τόσο μακριά από τον Βόρειο Πόλο όσο η Κίνα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Αρκτικής.

Έτσι, το σημερινό στάδιο στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων συμβαίνει εν μέσω της “κατάρρευσης” της παγκόσμιας τάξης, η οποία καθιερώθηκε για μια σύντομη, με ιστορικά κριτήρια, περίοδο μερικών δεκαετιών, γύρω στο γύρισμα του 20ού και του 21ου αιώνα. Αλλά η “καταρράκωση” περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων, φερέγγυων δομών- ο σχηματισμός νέων, εναλλακτικών “διαλεκτικών πραγματικοτήτων” είναι μία από αυτές. 



Zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο80 Αφγανοί πνίγηκαν στο ναυάγιο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας
Επόμενο άρθροΔεν θα είναι υποψήφιος ο Πολάκης στις επερχόμενες εκλογές