Αρχική Κόσμος Γάζα: Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Γάζα: Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια

26
0


Εδώ και αρκετές ημέρες οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων πραγματοποιούν διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα. Την Τρίτη η αστυνομία εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου οι μαθητές έχουν κατασκηνώσει από τις 17 Απριλίου. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος είπε ότι η διαμαρτυρία «πρέπει να τελειώσει τώρα».

Το φαινόμενο των διαδηλώσεων ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την άμεση απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τους φοιτητές να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας και πρόσφατα ακόμα και κατασκηνώσεις κατά του πολέμου. Οι φοιτητές δεν έχουν κατασκηνώσει μόνο στο Κολούμπια, αλλά και σε πολλά άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις θέλουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο συνεχίζεται κανονικά.

Ποια τα αιτήματα των νέων

Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμια τους, πολλά από τα οποία στηρίζονται οικονομικά από τεράστια κληροδοτήματα, να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή συνεργάζονται με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχες στον πόλεμο που γίνεται στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων χρηματοδοτούν τα πάντα, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως τις αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων – και δισεκατομμυρίων – δολαρίων.

Ποια πανεπιστήμια συμμετέχουν

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κολούμπια και κλιμακώθηκε αργά αλλά σταθερά ενέπνευσε και τους φοιτητές σε εκατοντάδες ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι οποίοι διαμαρτύρονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με κατασκηνώσεις κατά του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κατασκηνώσεις έχουν οργανωθεί στα ακόλουθα ιδρύματα:

Βορειοανατολικά: Τζορτζ Ουάσινγκτον, Μπράουν, Γέιλ, Χάρβαρντ, Έμερσον, NYU, Τζορτζτάουν, Αμέρικαν, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Τζονς Χόπκινς, Ταφτς, Κορνέλ, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Πρίνστον, Τεμπλ, Βορειοανατολικό, ΜΙΤ, Νέα Σχολή, Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Δυτική Ακτή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Humboldt- Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ- Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Μεσοδυτική περιοχή: Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις- Πανεπιστήμιο Ιντιάνα- Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν- Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Οχάιο- Πανεπιστήμιο Μινεσότα- Πανεπιστήμιο Μαϊάμι- Πανεπιστήμιο Οχάιο- Columbia College Σικάγο- Πανεπιστήμιο Σικάγο
Νότος: Emory- Vanderbilt- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Charlotte- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill- Kennesaw State- Florida State- Virginia Tech- Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Αθήνα
Νοτιοδυτικά: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν- Rice- Arizona State

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών

Πώς αντιμετώπισαν τα πανεπιστήμια τις διαμαρτυρίες

Οι αντιδράσεις των πανεπιστημίων στις διαμαρτυρίες των φοιτητών ποικίλλουν. Ορισμένα προσπαθούν να διαπραγματευτούν, ενώ άλλα απευθύνουν τελεσίγραφα ότι θα κληθεί η αστυνομία για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις.

Ο τελευταίος γύρος συλλήψεων έγινε τη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ενώ προηγήθηκαν τη Δευτέρα στο Τέξας, τη Γιούτα και τη Βιρτζίνια. Βέβαια στη Βοστώνη υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ του πανεπιστημίου Northwestern και των διαδηλωτών, η οποία περιορίζει το μέγεθος του καταυλισμού.

Εβραίοι φοιτητές σε διάφορα πανεπιστήμια έχουν μιλήσει στο BBC για περιστατικά που τους έκαναν να αισθάνονται άβολα ή να φοβούνται. Αυτά κυμαίνονταν από συνθήματα και πινακίδες που υποστήριζαν τη Χαμάς, μια απαγορευμένη τρομοκρατική ομάδα, μέχρι σωματικές συμπλοκές και θεωρούμενες απειλές.

Ως προς το ερώτημα αν υπήρξε επιτυχία, οι φιλοπαλαιστινιακές ομάδες των πανεπιστημίων καλούν εδώ και χρόνια τα ιδρύματά τους να υποστηρίξουν το κίνημα μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων (BDS), ως μέσο αντίδρασης στο Ισραήλ. Όμως κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει δεσμευτεί ποτέ στο πλαίσιο BDS, αν και ορισμένα έχουν διακόψει συγκεκριμένους οικονομικούς δεσμούς στο παρελθόν.

Αν και η αποεπένδυση θα είχε αμελητέο αντίκτυπο, αν θα είχε, στον πόλεμο στη Γάζα, οι διαδηλωτές λένε ότι θα έριχνε φως σε όσους επωφελούνται από τον πόλεμο και θα βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση για το θέμα τους.

Οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες

Με τις διαμαρτυρίες να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σε περισσότερες από είκοσι πανεπιστημιουπόλεις, εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες που λαμβάνουν χώρα:

Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Κολούμπια ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που είδε να σχηματίζεται ένας μεγάλος φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός στην πανεπιστημιούπολη και από τα πρώτα που κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό.

Ακόμη, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Ivy League ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει τον χώρο διαμαρτυρίας. Το αίτημα της ακολούθησε την κατάθεση της στο Κογκρέσο σχετικά με την αντίδραση του πανεπιστημίου στον υποτιθέμενο αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Όμως οι μαζικές συλλήψεις φαίνεται να έδωσαν το κίνητρο στο κίνημα να εντείνει ακόμα περισσότερο τις διαδηλώσεις. Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ilhan Omar, της οποίας η κόρη συνελήφθη στο Κολούμπια, δήλωσε στο BBC News ότι το κίνημα ξεκίνησε με λίγους φοιτητές, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των μαζικών συλλήψεων.

«Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε με μόλις 70 φοιτητές», δήλωσε στο BBC News στο Κολούμπια την Πέμπτη. Πρόσθεσε δε «Και επειδή το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφάσισε να τους καταστείλει και να παραβιάσει την Πρώτη Τροποποίηση, αυτό έχει πλέον εξαπλωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Πανεπιστήμιο Emory

Στην Ατλάντα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές που «δεν συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο Emory έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η σχολή σε ανακοίνωση της.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι στην ομάδα των καταπατητών προστέθηκαν αργότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όταν όμως οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν, το αστυνομικό τμήμα του Emory «συνέλαβε μερικές δεκάδες άτομα».

Φοιτητές έξω από τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης του Κολούμπια

Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

Η απόφαση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας να ακυρώσει τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες των φοιτητών στην τελετή έναρξης – ακολουθούμενη από την ακύρωση της κύριας τελετής έναρξης στις 10 Μαΐου – οδήγησε σε οργή στην πανεπιστημιούπολη. Η τελετή αναμενόταν να προσελκύσει περίπου 65.000 άτομα στην πανεπιστημιούπολη.

Η φοιτήτρια, η οποία είχε επιλεγεί λόγω των υψηλών βαθμών και της συμμετοχής του στη ζωή της πανεπιστημιούπολης, είχε αναρτήσει έναν σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο που ήταν επικριτικός για το Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε σε πρόσφατες κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η ακύρωση οφειλόταν σε απροσδιόριστες απειλές για την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης και δεν καταδίκασε την ανάρτηση του μαθητή. Όμως η απόφαση εξόργισε τους διαδηλωτές και των δύο πλευρών.

Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές ζήτησαν από τη φοιτήτρια, η οποία είναι μουσουλμάνα, να εκφωνήσει την ομιλία της. Οι φιλοϊσραηλινοί φοιτητές κάλεσαν το σχολείο να καταδικάσει τις αναρτήσεις της. Την Τετάρτη, κλήθηκε η αστυνομία του Λος Άντζελες και συνέλαβε 93 άτομα.

Πανεπιστήμια στην περιοχή της Ουάσινγκτον

Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ πραγματοποίησαν πορεία από το Πανεπιστήμιο Georgetown στο Πανεπιστήμιο George Washington, όπου στήθηκε κατασκήνωση αλληλεγγύης την Πέμπτη.

Τουλάχιστον 20 σκηνές στήθηκαν στη συνήθως ήσυχη πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου στη βορειοδυτική Ουάσινγκτον. Στο κοντινό American University, μια ομάδα φοιτητών διαμαρτυρήθηκε έξω από το γραφείο του προέδρου της σχολής την Τετάρτη. Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Αναρτήθηκαν πανό έξω από τα αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα

Πανεπιστήμιο του Τέξας

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν 57 συλλήψεις το βράδυ της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT) στο Όστιν. Τροχονόμοι του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας που φορούσαν εξοπλισμό για ταραχές εθεάθησαν να χρησιμοποιούν τις μηχανές τους για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος κάλεσε τους στρατιώτες, ανάρτησε στο Χ ότι οι διαδηλώσεις είναι αντισημιτικές και ζήτησε να αποβληθούν οι φοιτητές που διαμαρτύρονται. Οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί τις μαζικές συλλήψεις ως «προεκλογική διαφήμιση».

Η πολιτειακή Εθνοφρουρά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνήθηκε ότι είχε κινητοποιηθεί για να προβεί σε συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη. «Αν και η Εθνική Φρουρά του Τέξας ήταν ενήμερη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στο UT χθες, κανένας στρατιώτης δεν στάλθηκε στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης», ανέφερε σε ανακοίνωση του Τέξας. Πρόσθεσε ότι η δύναμη είναι έτοιμη να «ανταποκριθεί εάν της ζητηθεί».

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Την Τετάρτη, στήθηκαν κατασκηνώσεις κατά του πολέμου στην αυλή του Χάρβαρντ μετά την αναστολή από τη διοίκηση του πανεπιστημίου της φοιτητικής ομάδας Harvard Undergraduate Palestine Solidarity Committee.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Χάρβαρντ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας προκειμένου να γίνουν συλλήψεις και να μαζευτούν οι σκηνές από την αυλή του ακαδημαϊκού ιδρύματος.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΣτους 36 οι νεκροί από την κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στην Κίνα
Επόμενο άρθροMYCAR: ΑΝΟΙΞΕ η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ για ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ με τον ΜΗΝΑ – ΒΗΜΑ προς ΒΗΜΑ η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ