Αρχική Κόσμος Björn Höcke: Κατηγορείται για χρήση ναζιστικών συνθημάτων

Björn Höcke: Κατηγορείται για χρήση ναζιστικών συνθημάτων

27
0


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να βρεθεί την Πέμπτη, ο  Björn Höcke, ο οποίος δικάζεται για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Η χρήση εθνικοσοσιαλιστικών συνθημάτων και συμβόλων αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Höcke ηγείται της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία, γνωστής και ως AfD, στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Τόσο ο ίδιος, όσο και το κρατίδιο του οποίου ηγείται έχουν ταξινομηθεί από τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες ως ακροδεξιοί εξτρεμιστές και βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Ο ηγέτης του AfD, δικάζεται επειδή χρησιμοποίησε το σύνθημα «Όλα για τη Γερμανία» σε ομιλία του στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, όπου δικάζεται. Πρόκειται για το σύνθημα της εθνικοσοσιαλιστικής παραστρατιωτικής ομάδας, ή αλλιώς των Storm Troopers, και ήταν χαραγμένο στα μαχαίρια τους.

Τι θα γίνει αν κριθεί ένοχος

Ο κ. Χόκε δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η φράση ήταν ναζιστικό σύνθημα. Αλλά οι επικριτές του επέμειναν ότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι αξιόπιστο, δεδομένου ότι ήταν καθηγητής ιστορίας πριν γίνει πολιτικός. Και σημειώνουν ότι πολιτικοί του AfD σε δύο άλλα κρατίδια έχουν ήδη σταματήσει από τις αρχές τα προηγούμενα χρόνια για τη χρήση του συνθήματος.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην πόλη Χάλε, στο ανώτατο δικαστήριο του κρατιδίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου. Εάν κριθεί ένοχος, ο κ. Höcke θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σύντομη ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο. Το δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να του αφαιρέσει προσωρινά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς στη Γερμανία, κατά την οποία ο κ. Höcke και το AfD αναμένεται να κερδίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Ο κ. Χόκε δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η φράση ήταν ναζιστικό σύνθημα

Δημοφιλές κόμμα το  AfD

Και στα τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια που διεξάγουν εκλογές αργότερα φέτος, το AfD είναι το πιο δημοφιλές κόμμα. Και σε εθνικό επίπεδο, έχει καλύτερες δημοσκοπήσεις από οποιοδήποτε από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, παρά τις πανεθνικές μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά την αποκάλυψη ερευνητικού ρεπορτάζ ότι ορισμένα μέλη του AfD είχαν συμμετάσχει σε μυστικό συνέδριο για να συζητήσουν την απέλαση μεταναστών.

Η τελευταία αναζωπύρωση του AfD ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, όταν επωφελήθηκε από τις ανησυχίες για την αύξηση της μετανάστευσης και την απογοήτευση για τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς φαινόταν αδύναμος και διχασμένος καθ’ όλη τη διάρκεια. Αν και παραμένει απίθανο το AfD να καταφέρει να αναλάβει την εξουσία σε ένα από τα τρία κρατίδια, ο κ. Höcke έχει γίνει ένα από τα πιο ισχυρά μέλη του κόμματός του.

Τι λένε αναλυτές

Οι αναλυτές λένε ότι ο κ. Höcke -ένας πολιτικός τόσο δεξιός που ένα δικαστήριο έκρινε αποδεκτό να τον αποκαλέσει φασίστα- έχει καταφέρει όχι μόνο να ωθήσει το ίδιο του το κόμμα πιο δεξιά, αλλά και την ευρύτερη πολιτική συζήτηση, ιδίως σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Το μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει μια όλο και πιο εχθρική στάση απέναντι στη μετανάστευση.

Τα κυρίαρχα κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα έχουν εδώ και καιρό ορκιστεί να μην συνεργάζονται με το AfD, και πολλοί αναζητούν τώρα νομικές οδούς για να περιορίσουν την επιρροή του κόμματος με τρόπους που έχουν προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να δράσει μια δημοκρατία εναντίον δυνάμεων που την υπονομεύουν.

Ηγέτες του AfD, όπως ο κ. Höcke, υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα κρατικών θεσμών που καταχράστηκαν την εξουσία τους για να τους φιμώσουν. Πρόσφατα δημοσίευσε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αγγλικά που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Elon Musk, ο οποίος ρώτησε γιατί το σύνθημα που χρησιμοποίησε ήταν παράνομο.

«Επειδή κάθε πατριώτης στη Γερμανία δυσφημίζεται ως ναζιστής, καθώς η Γερμανία έχει νομικά κείμενα στον ποινικό της κώδικα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη δημοκρατία», έγραψε ως απάντηση. «Αυτά αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τη Γερμανία να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Οι εισαγγελείς του απέδωσαν ακόμα μία κατηγορία

Διπλή στρατηγική

Ικανός ρήτορας, ο κ. Χόκε προσπάθησε συχνά να επαναφέρει λέξεις και συνθήματα που συνδέονται με το Τρίτο Ράιχ, σε αυτό που οι αναλυτές περιγράφουν ως διπλή στρατηγική. Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Höcke επέμεινε ότι το σύνθημα για το οποίο διώκεται ήταν τόσο κοινό, ώστε χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση του κύριου τηλεφωνικού φορέα της Γερμανίας, της Deutsche Telekom. (Η εταιρεία το αρνείται αυτό και εξέδωσε εντολή παύσης και παραίτησης κατά του κ. Höcke).

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο κ. Hillje, το αποτέλεσμα είναι να φαίνονται οι κρατικοί θεσμοί προκατειλημμένοι απέναντι στο AfD επειδή είναι μια αντικαθεστωτική δύναμη. «Αυτό του επιτρέπει να παριστάνει το θύμα, και αυτό λειτουργεί καλά για τον ίδιο και για τους υποστηρικτές του, επειδή αισθάνονται και αυτοί ως θύματα», είπε.

Νέα κατηγορία κατά του ηγέτη του AfD

Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς απέδωσαν στον κ. Höcke, μία ακόμα κατηγορία, κατά την διάρκεια της δίκης. Αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για την αρχική χρήση του συνθήματος, σε μια άλλη πολιτική συγκέντρωση, αποφάσισε να αλλάξει το άσμα, φωνάζοντας στο πλήθος «Όλα για -» και αφήνοντας τους υποστηρικτές να φωνάξουν την τελευταία λέξη, «Γερμανία!».

Η δίκη αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών τόσο υπέρ όσο και κατά του AfD. Ο κ. Χόκε κάλεσε τους υποστηρικτές του να προσέλθουν στη δίκη του σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σας προσκαλώ να έρθετε στη Χάλε και να παρακολουθήσετε από πρώτο χέρι την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Γερμανία», έγραψε.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εικόνες από το «Πάσχα στο Άγιον Όρος»
Επόμενο άρθροΗ Toyota Hellas υποστηρίζει το ταξίδι της Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για το Παρίσι 2024 με τον πιο βιώσιμο στόλο της