Αρχική Ελλάδα Οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα: Άκουγε μια σκλάβα να παίζει φλάουτο ενώ...

Οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα: Άκουγε μια σκλάβα να παίζει φλάουτο ενώ ψηνόταν από τον πυρετό

42
0


Ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του κόσμου, ο Πλάτωνας ήταν γνωστός για τις θεωρίες του για την πολιτική, την ποίηση, τη γνώση και την ηθική.

Ωστόσο νέα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που βρέθηκε θαμμένος κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., ρίχνουν φως στις τελευταίες ώρες του άρρωστου Πλάτωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας φιλόσοφος φαίνεται πως πέρασε το τελευταίο βράδυ του απολαμβάνοντας τους ήχους φλάουτου από μια «σκλάβα» από τη Θράκη.

Παρά το γεγονός ότι βασανιζόταν από υψηλό πυρετό και βρισκόταν στα τελευταία του, διατηρούσε αρκετά τη διαύγειά του ώστε να κάνει παρατηρήσεις στη «σκλάβα» πως η μουσική της είναι εκτός ρυθμού.

Σύμφωνα με όσα ανακαλύφθηκαν κάτω από την Τέφρα της Πομπήιας υποδήλωναν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα στον κήπο της Ακαδημίας Αθηνών. Έως τώρα ήταν απλώς γνωστό ότι θάφτηκε εντός της Ακαδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη του παπύρου, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την αρχαία ιστορία».

«Χάρη στις πιο προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης, είμαστε επιτέλους σε θέση να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέες ενότητες κειμένων που προηγουμένως φαίνονταν απρόσιτα», ανέφερε ο καθηγητής.

Οι νέες πληροφορίες για τον Πλάτωνα

Το αποκρυπτογραφημένο κείμενο από τον πάπυρο, αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ. όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά τον θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α΄ των Συρακουσών», είπε ο Ranocchia. «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες από κομμάτια στους παπύρους που ήταν διπλωμένα σε πολλαπλά στρώματα, κολλημένα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος χρησιμοποιώντας μια τεχνική που διέσπασε ολόκληρα θραύσματα κειμένου».

Ο Ranocchia είπε ότι η ικανότητα αναγνώρισης αυτών των επιπέδων και ουσιαστικά επανατοποθέτησής τους στις αρχικές τους θέσεις για την αποκατάσταση της κειμενικής συνέχειας αντιπροσώπευε μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών. Όπως είπε η ανακάλυψη είναι ακόμα στην αρχή της και ο αντίκτυπός της θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως ο κύλινδρος διατηρήθηκε σε μια πολυτελή βίλα στο Herculaneum και ανακαλύφθηκε το 1750, και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του, Ιουλίου Καίσαρα.

Με τα χρόνια, οι μελετητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ειλητάρια που βρέθηκαν σε αυτή τη βίλα, γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.

Με πληροφορίες από Dailymail

 



zougla.gr

Προηγούμενο άρθροANEKΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024: ΠΟΤΕ θα ΔΟΥΝ ΛΕΦΤΑ οι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ