Αρχική Οικονομία «Τσίμπησε» στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Πάνω από τον ευρωπαϊκό...

«Τσίμπησε» στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

30
0


Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat, μειωμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πληθωρισμό του Μαρτίου 2023 (5,4%) αλλά αυξημένος κατά 0,3 π.μ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο του 2024 που είχε κλείσει στο 3,1%.

Ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν 2,4% σχεδόν τρεις φορές πιο κάτω σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπου είχε διαμορφωθεί στο 6,9%. Σε μηνιαία βάση σημείωσε επίσης υποχώρηση καθώς τον Φεβρουάριο 2024 είχε κλείσει στο 2,6%.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, ο πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε με μικρότερο ρυθμό έναντι της ευρωζώνης ενώ και σε απόλυτα ποσοστά κινείται πιο υψηλά σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο καταλαμβάνοντας την 8η θέση των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ο πίνακας δείχνει τις ετήσιες τιμές του πληθωρισμού τον Μάρτιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%) ενώ τα υψηλότερα στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30 π.μ.) και την ενέργεια (-0,16 π.μ.).

Ο πίνακας δείχνει τις ετήσιες τιμές του πληθωρισμού



in.gr

Προηγούμενο άρθροΠήγε τον… νεκρό θείο της στην τράπεζα για να υπογράψει δάνειο!
Επόμενο άρθροΣτην προπόνηση οι οπαδοί του Ολυμπιακού