Αρχική Οικονομία Στις Βρυξέλλες «ετοιμάζουν» την άνοδο της ακροδεξιάς με νέα μέτρα λιτότητας

Στις Βρυξέλλες «ετοιμάζουν» την άνοδο της ακροδεξιάς με νέα μέτρα λιτότητας

41
0


Τη στιγμή που χιλιάδες υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές ζητάνε τις ψήφους εκατομμυρίων ψηφοφόρων, η ακροδεξιά καραδοκεί να κερδίσει πολλές έδρες στην Ευρωβουλή, χάρη στη νέα οικονομική διακυβέρνηση που ετοιμάζει η ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2023, η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει μια δέσμη τριών προτάσεων για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ: έναν κανονισμό για την αντικατάσταση του τρέχοντος προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έναν τροποποιητικό κανονισμό του Συμβουλίου για το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου και μια τροποποιητική οδηγία του Συμβουλίου για την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων δημοσιονομικών θεσμών.

Οι χρυσοί κανόνες πάντως του ελλείμματος 3% προς ΑΕΠ και 60% χρέους προς ΑΕΠ δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ενώ λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα 62.000 Ευρωπαίων, ο κόσμος νοιάζεται για κόστος ζωής, θέσεις εργασίας, υγεία, στέγαση, περιβάλλον και εκπαίδευση, εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν τις προτάσεις της Κομισόν, θα σημαίνει ότι η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει δράση γα τα συγκεκριμένα ζητήματα που «καίνε» τους πολίτες.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα του New Economics Foundation για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα όμως με την γ.γ. της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Έστερ Λιντς, αυτό θα μας οδηγούσε πίσω στο είδος των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε ο τελευταίος γύρος λιτότητας, αλλά θα ήταν επίσης ένα δώρο για την ακροδεξιά.

Eάν δεν ακυρωθούν οι «απαρχαιωμένοι» κανόνες της ΕΕ η ακροδεξιά θα ενισχυθεί καταλυτικά

Η ίδια η Κομισιόν λέει ότι οι επενδύσεις στην κοινωνική υποδομή της Ευρώπης είναι ήδη 192 δισ. ευρώ ετησίως λιγότερο από ό,τι απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις πρέπει να αυξάνονται ετησίως κατά 120 δισ. ευρώ στην υγεία, 57 δισ. ευρώ σε οικονομικά προσιτή στέγαση και 15 δισ. ευρώ στην εκπαίδευση.

«Ωστόσο, οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης θα θέτουν αυστηρές αριθμητικές απαιτήσεις μείωσης του χρέους και του ελλείμματος στην πλειονότητα των κρατών μελών» λέει η Λιντς.

Σύμφωνα με τους κανόνες, 18 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ελάχιστο επίπεδο των απαιτούμενων επενδύσεων στην υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση.

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν την άνοδο της ακροδεξιάς χάρη στα νέα μέτρα λιτότητας

«Όταν ληφθούν υπόψη οι πράσινες επενδυτικές ανάγκες, μόνο τρία κράτη μέλη θα έχουν τη δημοσιονομική ικανότητα να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ για επενδύσεις» λέει η Λιντς η οποία αναρωτιέται πως θα χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές και κλιματικές πολιτικές στο μέλλον.

«Φοβόμαστε ότι θα είναι –για άλλη μια φορά– οι εργαζόμενοι και οι πιο ευάλωτοι που θα πληρώσουν το τίμημα με λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, ανεπαρκή κοινωνική προστασία, υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες υπηρεσίες και όλο και πιο επικίνδυνες συνθήκες εργασίας λόγω των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών».

Γι’ αυτό και η Λιντς ανησυχεί ότι οι ακροδεξιοί ήταν οι κύριοι ωφελούμενοι της δυσπιστίας στο πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε από τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ μετά την κρίση του 2008 και αυτό θα επαναληφθεί.

«Η ψηφοφορία για νέα μέτρα λιτότητας δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές είναι συνταγή καταστροφής» αναφέρει και τονίζει ότι χρειάζεται πραγματική εναλλακτική.

«Αυτή η εναλλακτική είναι οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και τονώνουν την οικονομία, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να μειώσουν το χρέος τους μέσω της ανάπτυξης».

Έτσι, για την Λιντς εάν δεν ακυρωθούν οι «απαρχαιωμένοι» κανόνες της ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα της εποχής του Μάαστριχτ η ακροδεξιά θα ενισχυθεί καταλυτικά.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΈνοπλη ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο στην Καλλιθέα
Επόμενο άρθρο«Συνελήφθησαν δύο ποδοσφαιριστές ομάδας της Premier League για υπόθεση βιασμού»