Αρχική Κόσμος Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου υπόσχεται απάντηση στο Ιράν αλλά οι Ισραηλινοί του...

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου υπόσχεται απάντηση στο Ιράν αλλά οι Ισραηλινοί του γυρίζουν την πλάτη

25
0


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να υπόσχεται απάντηση στο Ιράν κατά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, ωστόσο ο ισραηλινός λαός δεν φαίνεται να συμφωνεί με μία τέτοια επιλογή.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις δυτικές πιέσεις και την κοινή γνώμη στο Ισραήλ

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Νετανιάχου.

Ακόμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για την «άνευ προηγουμένου» υποστήριξή τους στην αποτροπή της επίθεσης, αναφέρει το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Ευχαριστώ τους φίλους μας για την υποστήριξή τους στην υπεράσπιση του Ισραήλ … υποστήριξη τόσο στα λόγια όσο και υποστήριξη στις πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Έχουν επίσης κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές, τις οποίες εκτιμώ. Αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω – θα πάρουμε τις αποφάσεις μας μόνοι μας και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», προσέθεσε.

Με αυτές τις δηλώσεις ο φαίνεται να απορρίπτει τις διεθνείς πιέσεις να μην κλιμακώσει με ένα νέο χτύπημα κατά του Ιράν.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera όλα αυτά γίνονται εν μέσω πολλών συζητήσεων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει – αν το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν και πώς, πότε και πού θα επιτεθεί.

Η γενική άποψη είναι ότι το Ισραήλ θα απαντήσει. Αυτή είναι η τάση όλων των Ισραηλινών αξιωματούχων που έχουν κάνει δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του ισραηλινού στρατού.

Το 74% των Ισραηλινών ενάντια σε μία απάντηση στο Ιράν

Ωστόσο μία ενδεχόμενη απάντηση και κλιμάκωση της σύγκρουσης  βρίσκει αντίθετους εκτός από τη Δύση και τις ΗΠΑ και τον ισραηλινό λαό.

Ειδικότερα μια έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το CNN, διαπίστωσε ότι το 74% των ερωτηθέντων θα ήταν αντίθετο σε ένα χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν «εάν υπονομεύει τη συμμαχία ασφαλείας του Ισραήλ με τους συμμάχους του».

Το 26% ήταν υπέρ μιας επίθεσης ακόμη και αν αυτή έβλαπτε τους δεσμούς με τους συμμάχους.

Η έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από το μισό κοινό πιστεύει ότι το Ισραήλ «ανταποκρίνεται θετικά» στις στρατιωτικές και πολιτικές απαιτήσεις των συμμάχων.

Η έρευνα διεξήχθη στις 14-15 Απριλίου μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου και σε δείγμα 1.466 ανδρών και γυναικών που εκπροσωπούσαν ενήλικες Ισραηλινούς, Εβραίους και Άραβες, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Το περιθώριο σφάλματος δόθηκε στις 4,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ογκώδης διαδήλωση κατά του Μπενιαμίν Νετνιάχου και υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων στο Τελ Αβίβ (Πηγή: REUTERS/Hannah McKay)

Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις των συμμάχων του» προκειμένου να «διασφαλίσει ένα βιώσιμο αμυντικό σύστημα σε βάθος χρόνου», αναφέρεται ακόμα. Από το υπόλοιπο ποσοστό, το 32% ήταν αναποφάσιστο και το 12% διαφωνούσε.

Επίσης, το 59% πιστεύει ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ κατά της ιρανικής επίθεσης υποχρεώνει την ισραηλινή κυβέρνηση να συντονίσει μελλοντικές δράσεις ασφαλείας με την Ουάσινγκτον, ενώ το 26% ήταν αναποφάσιστο στο θέμα και το 15% διαφωνούσε.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΒόλεϊ γυναικών: Ο Ολυμπιακός πέρασε με 3-1 από την έδρα του Παναθηναϊκού και «αγκάλιασε» τον τίτλο!
Επόμενο άρθροΑΝΕΚΔΟΤΟ