Αρχική Κόσμος Η Ουκρανία ξεμένει από στρατιώτες – Πώς προσπαθεί να κυνηγήσει όσους διέφυγαν...

Η Ουκρανία ξεμένει από στρατιώτες – Πώς προσπαθεί να κυνηγήσει όσους διέφυγαν στο εξωτερικό

21
0


Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με έλλειψη στρατιωτών κάτι που έχει αντίκτυπο στο πεδίο των μαχών απέναντι στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό της Ρωσίας.

Με τους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή να κάνουν λόγο για περίπου 330.000 στρατιώτες που συμμετέχουν επί του παρόντος στο πεδίο της μαχών, η Ουκρανία έχει προωθήσει μία νέα νομοθεσία για την επιστράτευση, η οποία αποσκοπεί στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας εν όψει μιας πιθανής αύξησης της στρατολόγησης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έως και 500.000 άτομα.

Πλέον η Ουκρανία προσπαθεί να «σφίξει τον κλοιό» για τους στρατεύσιμους και έτσι ανέστειλε τις προξενικές υπηρεσίες για τους άρρενες πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία που ζουν στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτούς που χρειάζεται να επιστρέψουν στην Ουκρανία, όπως αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η γραμμή βοήθειας της κυβέρνησης, σε ένα μέτρο που δείχνει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατολόγησης για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον νοιάζει η επιβίωσή του, και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος»

Στρατιωτικός της 3ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων διεξάγει ένα δοκιμαστικό βασικό στρατιωτικό μάθημα για δυνητικούς νεοσύλλεκτους που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ταξιαρχία (Πηγή: REUTERS/Valentyn Ogirenko)

«Η χώρα μας είναι σε πόλεμο»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι έδωσε εντολή να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί αυτό που περιέγραψε ως «δίκαιη μεταχείριση» των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα: ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιβίωσή του και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος», σημείωσε.

«Δεν λειτουργεί έτσι. Η χώρα μας είναι σε πόλεμο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διευκρινίσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ώστε να εξασφαλίσουν προξενικές υπηρεσίες σύντομα.

«Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει έναν πολίτη από τα καθήκοντά του ή της στην πατρίδα», τόνισε επίσης ο Κουλέμπα.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ουκρανών πολιτών στο εξωτερικό ήταν πάντα και παραμένει προτεραιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, υπό τις συνθήκες της ολικής επιθετικότητας της Ρωσίας, η κύρια προτεραιότητα είναι η προστασία της πατρίδας μας από την καταστροφή. Πώς μοιάζει τώρα: ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιβίωσή του και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο. Εξάλλου, η υποχρέωση ενημέρωσης των εγγράφων με τα στρατολογικά κέντρα υπήρχε και πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την επιστράτευση.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι ενώ κάποιος μάχεται μακριά στην πρώτη γραμμή και διακινδυνεύει τη ζωή του/της για αυτό το κράτος, κάποιος άλλος μένει στο εξωτερικό αλλά λαμβάνει υπηρεσίες από αυτό το κράτος, τότε δεν λειτουργεί έτσι. Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει τον πολίτη από τα καθήκοντά του προς την πατρίδα.

Γι’ αυτό χθες διέταξα μέτρα για την αποκατάσταση της δίκαιης συμπεριφοράς προς τους άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης στην Ουκρανία και στο εξωτερικό. Αυτό θα είναι δίκαιο. Σύντομα, το υπουργείο Εξωτερικών θα παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης προξενικών υπηρεσιών εντός του νομικού πλαισίου για άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης σε ξένες διπλωματικές αποστολές καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη ισχύος του νόμου ‘Περί τροποποιήσεων σε ορισμένες νομοθετικές πράξεις της Ουκρανίας για Ορισμένα Θέματα Στρατολογικής Υπηρεσίας, Κινητοποίησης και Στρατιωτικής Καταγραφής’, καθώς και μετά την έναρξη ισχύος του».

Περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν σε χώρες της Ε.Ε.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η κρατική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων ανέφερε: «Δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λόγων, αναστέλλεται η έκδοση παραστατικών στα υποκαταστήματα στο εξωτερικό της ΚΕ (Κρατική Επιχείρηση) Εγγράφων».

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν καταχωρισθεί σε χώρες της Ε.Ε. ως τον Ιανουάριο του 2024, από τους οποίους περίπου το 20% είναι ενήλικες άνδρες, δηλαδή γύρω στους 860.000.



in.gr

Προηγούμενο άρθροMinerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης από δορυφόρο της NASA
Επόμενο άρθροΈνοπλη ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο στην Καλλιθέα