Αρχική Ελλάδα Κεραυνοί χωρίς βροχή βάζουν τις φωτιές

Κεραυνοί χωρίς βροχή βάζουν τις φωτιές

49
0


Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Πυρκαγιές σε Βάρη και Άνδρο προκάλεσε το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας». Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλάει στη «Ζούγκλα» κι εξηγεί τι ακριβώς είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας», πώς προκαλείται και τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκειά του.

«Η καταιγίδα είναι αστραπή ή κεραυνός, ηλεκτρικό φαινόμενο στην ατμόσφαιρα. Αστραπή είναι ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ νέφους και νέφους ενώ ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ νέφους και γης. Όταν λοιπόν δεν έχουμε βροχή αλλά έχουμε σκέτο κεραυνό, έχουμε ξηρή καταιγίδα. Πέφτει ο κεραυνός στη γη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ξηρασία και ζέστη για αρκετές μέρες και τότε ενδεχομένως αν εκεί που θα πέσει υπάρχουν δέντρα, δάσος ή κάτι που καίγεται εύκολα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για έκρηξη πυρκαγιάς» αναφέρει αρχικά στη «Ζούγκλα» ο κ. Αρνιακός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το πώς προκαλείται η «ξηρή καταιγίδα» απαντά: «Είναι ξαφνικά σύννεφα τα οποία μεγαλώνουν, γίνονται καταιγιδοφόρα νέφη κατακορύφου αναπτύξεως, τα νέφη δηλαδή που έχουν κεραυνούς και αστραπές και ενώ υπάρχει βροχή λόγω της ζέστης και της ξηρασίας, η βροχή που πέφτει προς τα κάτω εξατμίζεται και φτάνει κάτω μόνο ο κεραυνός. Ο κεραυνός αυτός όμως αν πέσει σε ξηρή γη ή σε δέντρα βάζει φωτιά.

Σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια του φαινομένου ο κ. Αρνιακός επισημαίνει: «Πρέπει να προσέχουμε ό,τι προσέχουμε και στην υγρή καταιγίδα. Να αποφεύγουμε μέρη που έχουν σίδερα, σύρματα και τραβούν τους κεραυνούς. Κι έπειτα να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για την έκρηξη πυρκαγιάς, η οποία πρέπει να εντοπιστεί και αν δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς να πάρουμε αμέσως το 199».

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο μετεωρόλογος Τάσος Αρνιακός στη «Ζούγκλα»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρκαγιά από κεραυνούς στην Άνδρο:  Μήνυμα 112 για εκκένωση

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική, για δύο πυρκαγιές στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην Άνδρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές καίνε χαμηλή βλάστηση και πιθανότητα προκλήθηκαν από πτώση κεραυνών.

Για την κατάσβεση τους επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Γίδες

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στις 14:30 ζητήθηκε από τους κατοίκους στην περιοχή Γίδες να απομακρυνθούν προς το Λιμάνι του Γαυρίου.

 

Βάρη: Υπό έλεγχο οι εστίες φωτιάς που ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου από κεραυνούς

Πρωινός συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία λίγο πριν τις 7:00 του Σαββάτου 26 Αυγούστου για φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Βάρης.

Αμέσως υπήρξε ισχυρή κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από κεραυνό, ενώ υπήρξαν αναφορές και για εστίες σε παραπλήσιες περιοχές, όπως συνέβη και στα Πηγαδάκια Βούλας.

Με τον καιρό ωστόσο να είναι βροχερός στα νότια προάστια και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στη «Ζούγκλα», όλες οι εστίες φωτιάς τέθηκαν πολύ γρήγορα υπό έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο να παραμένουν για αρκετή ώρα ακόμη στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Μαραθώνα

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Γραμματικού στον Μαραθώνα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής στη «Ζούγκλα»,  η φωτιά νωρίς το μεσημέρι οριοθετήθηκε.

 





Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤΩΡΑ: ΚΑΙΓΕΤΑΙ και η ΑΝΔΡΟΣ – ΜΗΝΥΜΑ 112 για ΕΚΚΕΝΩΣΗ του ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΔΕΣ – ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΝΕΟΥΝ ΑΝΕΜΟΙ 7 ΜΠΟΦΟΡ
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη ανήλικου διακινητή στο Κιλκίς