Αρχική Ελλάδα Σε εξέλιξη το debate των πολιτικών αρχηγών

Σε εξέλιξη το debate των πολιτικών αρχηγών

84
0


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διακομματική επιτροπή, οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
  2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
  3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
  4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
  5. Περιβάλλον και Ενέργεια
  6. Νέα Γενιά

Την τηλεμαχία συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν οι εξής δημοσιογράφοι, από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Κάθε ερώτηση έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up που θα διαρκεί 15 ως 45 δευτερόλεπτα. Η συνολική διάρκεια θα αγγίζει τα 3 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι οι έξι δημοσιογράφοι που επελέγησαν για να απευθύνουν τα ερωτήματά τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης, καθώς το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.

Δείτε ζωντανά:

Το παρασκήνιο πριν την έναρξη της διαδικασίας

Πρώτος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, λίγα λεπτά πριν τις 20:00 έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Προσερχόμενος εντός του Μεγάρου ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε πως «δυστυχώς η σημερινή τηλεμαχία έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Εμείς είπαμε να κάνουν ελεύθερα οι δημοσιογράφοι τις ερωτήσεις τους, για να βγάλει τα συμπεράσματά του ο ελληνικός λαός. Αλλά κάποιοι φοβήθηκαν και ήθελαν ελεγχόμενη τηλεδιαδικασία».


Εν συνεχεία κατέφτασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ασφυκτικό το πλαίσιο με το οποίο διεξάγεται η τηλεμαχία.


Λίγα λεπτά μετά τις 20:00 έφτασε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας, ήταν ευδιάθετος και προχώρησε σε αστεϊσμούς με τους δημοσιογράφους για το γεγονός ότι επέλεξε να φορέσει γραβάτα.

 

Στις 20:20 πέρασε την πόρτα του Ραδιομεγάρου o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση», δήλωσε προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο και συμπλήρωσε: «θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν απαντήσεις από μία τέτοια συζήτηση με τόσο αυστηρό πλαίσιο».

 

Μετά τον πρωθυπουργό, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά σε τηλεμαχία.


Τελευταίος έφτασε στην ΕΡΤ ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Στις δηλώσεις που παραχώρησε, πριν εισέλθει στο κτήριο, στάθηκε στους αυστηρούς όρους με τους οποίος θα γίνει το debate. «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.


Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο προετοιμάστηκαν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, οι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται από αριστερά προς τα δεξιά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους κάθονται, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).



Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΠοιος ήταν ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ
Επόμενο άρθροΧρησιμοποιείται η πολιτική άλλων κυβερνήσεων για να ξεκαθαρίσουν εσωτερικοί λογαριασμοί