Αρχική Κόσμος Live: Κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ παρά τη διεθνή καταδίκη...

Live: Κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ παρά τη διεθνή καταδίκη – Επίκειται εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα

38
0


Για 230η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με σφοδρούς βομβαρδισμούς και εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη βόρεια Τζαμπάλια και τη νότια Ράφα συνεχίζονται οι έντονες οδομαχίες, καθώς τα στρατεύματα των IDF προελαύνουν και στις δύο περιοχές, με τους αμάχους, που βρίσκονται στα όρια της πείνας και της υγειονομικής κρίσης, να ζουν μία κόλαση.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι εκτοπισμένες «οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια» αφού περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιδρούν με οργή μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, υποσχόμενοι να συνεχίσουν την επίθεση στον θύλακα και να χτίσουν νέους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

09:18 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι αλλοίωσε το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι αλλοίωσε το βίντεο που δείχνει μαχητές να συλλαμβάνουν πέντε γυναίκες των IDF κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Στο βίντεο, που προβλήθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση, ένας άνδρας ακούγεται να φωνάζει «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά!», ενώ ένας άλλος λέει σε μία όμορφη «Είσαι όμορφη».

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το βίντεο είναι «παραποιημένο και η αυθεντικότητα των όσων περιέχει δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

«Το κλιπ είναι μέρος της προώθησης από το Ισραήλ κατασκευασμένων αφηγήσεων. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με την ηθική της αντίστασής μας και δεν αποδείχθηκε κακομεταχείρισή τους», προσθέτει η οργάνωση.

Δείτε το βίντεο με τις πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς και έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων:

09:09 Αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν παιδιά

Ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν όπλα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να σκοτώνει παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Defense for Children International Palestine δηλώνει ότι η δολοφονία στην Τζενίν δύο 15χρονων αγοριών από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές το πρωί της Τρίτης -το ένα από τα οποία επέστρεφε στο σπίτι του από το σχολείο με το ηλεκτρικό του ποδήλατο- καταδεικνύει την τακτική χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον παιδιών από τον ισραηλινό στρατό «υπό συνθήκες που μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές ή σκόπιμες δολοφονίες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στον ισραηλινό στρατό που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν Παλαιστίνια παιδιά χωρίς περιορισμό, είτε στη Γάζα είτε στην Τζενίν», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

08:59 Γιατρός περιγράφει τις δραματικές στιγμές στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Άουντα

Τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία έχουν θέσει υπό πολιορκία το νοσοκομείο Αλ Άουντα στη βόρεια Γάζα, ανάγκασαν δεκάδες γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις.

Το Al Jazeera μίλησε με τον γιατρό Marwan Fwaihi καθώς εκκένωσε την περιοχή με τα πόδια.

«Ήμασταν στο νοσοκομείο ως συνήθως. Δεν φύγαμε καθόλου. Δεν σκεφτήκαμε καν να εγκαταλείψουμε τους ασθενείς μας και τους τραυματίες. Πριν από τέσσερις ημέρες, αιφνιδιαστήκαμε όταν ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε το νοσοκομείο. Δεν επέτρεπαν σε κανέναν να μπει μέσα. Εμείς μείναμε για να φροντίσουμε τις ζωές των ασθενών μας», περιγράφει ο γιατρός.

Και προσθέτει: «Είχαμε 14 ασθενείς στους οποίους συνεχίσαμε να παρέχουμε ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός μας ανάγκασε σχεδόν όλους μας να φύγουμε από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς παρέμειναν μέσα, με τέσσερις γιατρούς και δύο τραυματιοφορείς να τους φροντίζουν. Όλοι μας διατάχθηκαν να εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο και να συνεχίσουμε να περπατάμε προς τη δυτική Γάζα. Περπατάμε μέχρι να φτάσουμε σε μια ασφαλή περιοχή και να βρούμε καταφύγιο».

Ο Marwan Fwaihi καταλήγει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές μέρος και να καταφύγουμε στο ιατρικό προσωπικό που παρέμεινε στο νοσοκομείο από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τώρα. Δεν έφυγαν ποτέ και τώρα τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί και δεν έχουν πού να πάνε».

Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα υπό πολιορκία

08:50 ΟΗΕ: Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα είναι κοντά στην κατάρρευση

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια και νότια Γάζα, μαζί με το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης, «πρόκειται να επιφέρουν μια ανθρωπιστική καταστροφή και ακόμη περισσότερη πείνα».

Το WFP δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην κύρια αποθήκη του στη Ράφα λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ενώ το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων στο νότο σημαίνει ότι «σχεδόν καθόλου τρόφιμα ή βοήθεια» εισέρχονται.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση», δήλωσε ο οργανισμός.

«Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται διανομές τροφίμων στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκτός από κάποια περιορισμένα αποθέματα που δίνονται σε κοινοτικές κουζίνες για ζεστά γεύματα. Λιγότερα από 100 φορτηγά έχουν εισέλθει στη νότια Γάζα από τις 6 Μαΐου», πρόσθεσε.

Αυτό σηματοδοτεί τη χαμηλότερη ποσότητα ανθρωπιστικών αγαθών που έχουν εισέλθει στη Γάζα από τον Δεκέμβριο, «καθιστώντας τον κίνδυνο λιμού πολύ πραγματικό», κατέληξε ο οργανισμός.

08:41 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετές ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Η ανατολική περιοχή της πόλης Ναμπλούς
  • Ο προσφυγικός καταυλισμός Ακμπάτ Τζαμπρ, νότια της Ιεριχώ
  • Το χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ
  • Το χωριό Καφρ Αΐν στην περιοχή της Ραμάλα
  • Η περιοχή Μάρτζ της πόλης Καλκίλια

Επίσης, συνεχίζονται οι επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν με αληθινά πυρά εναντίον ενός συνεργείου του Al Jazeera, καθώς ένας από τους ανταποκριτές ετοιμαζόταν να βγει στον αέρα.

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επιδρομής στην Τζενίν, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

08:38 Ο ισραηλινός στρατός περικυκλώνει τη Ράφα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ



in.gr

Προηγούμενο άρθροKίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» Κηφισός και Αττική Οδός
Επόμενο άρθροΣημαντική η ελληνική παρουσία στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών