Αρχική Κόσμος Πως η αμερικανική κοινωνία έγινε καλύτερη, 20 χρόνια μετά την εφαρμογή του...

Πως η αμερικανική κοινωνία έγινε καλύτερη, 20 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

66
0


Σχεδόν τρείς μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία στην Ελλάδα, σίγουρα είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο στις ΗΠΑ, μετράνε ήδη 20 χρόνια. Άραγε, ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η Μασαχουσέτη έγινε η πρώτη Πολιτεία που εξέδωσε άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια τον Μάιο του 2004.

Όπως συνέβη και στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ είχαν επίσης διχαστεί –αν και στην Ελλάδα η πλειονότητα είναι αρνητική- σχετικά με τη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι υπέρμαχοι υποστήριξαν ότι η χορήγηση πρόσβασης στο γάμο σε ζευγάρια του ίδιου φύλου θα ενίσχυε τη δέσμευση για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα επέκτεινε τα οικονομικά οφέλη του γάμου σε ομόφυλα νοικοκυριά και θα βελτίωνε τα αποτελέσματα για τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου.

Εκείνοι που ήταν αντίθετοι υποστήριξαν ότι η χορήγηση νομικού καθεστώτος σε γάμους μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου θα άλλαζε τη βάση του γάμου και θα μείωνε την αξία του για ζευγάρια διαφορετικών φύλων, βλάπτοντας τελικά τα παιδιά καθιστώντας τα λιγότερο πιθανό να μεγαλώσουν σε σταθερές οικογένειες με δύο γονείς.

Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών επωφελήθηκαν όταν οι γονείς τους είχαν πρόσβαση σε γάμο με άτομο του ιδίου φύλου

Ερευνητές της δεξαμενής σκέψης RAND -που διασυνδέεται με το αμερικανικό Πεντάγωνο- είχαν δύο δεκαετίες για να μελετήσουν τις συνέπειες της νομιμοποίησης του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς (ΛΟΑΤΚΙ) άτομα, στα παιδιά τους και το ευρύ κοινό.

Η ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων αποκάλυψε ότι για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα ομόφυλα ζευγάρια, τα παιδιά τους και τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, τα οφέλη από την πρόσβαση στον νόμιμο γάμο για ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι αναμφισβήτητα θετικά.

Όταν τα κράτη νομιμοποίησαν τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, η σωματική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε αυτές τις πολιτείες βελτιώθηκε. Τα ποσοστά σύφιλης, HIV και AIDS σε κρατικό επίπεδο μειώθηκαν σημαντικά.

Τα ομόφυλα νοικοκυριά σε αυτές τις πολιτείες είχαν πιο σταθερές σχέσεις, υψηλότερα κέρδη και υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού. Τα εγκλήματα μίσους με κίνητρο σεξουαλικού προσανατολισμού και οι διακρίσεις κατά της απασχόλησης κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μειώθηκαν.

Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών επωφελήθηκαν όταν οι γονείς τους είχαν πρόσβαση σε γάμο και τα ποσοστά υιοθεσίας σε κρατικό επίπεδο αυξήθηκαν αφού ο γάμος έγινε νόμιμος για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Οι νέοι γάμοι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% έως 2% μεταξύ των ζευγαριών διαφορετικών φύλων και περίπου 10% συνολικά.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σαφής συναίνεση στη βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών που υποδεικνύει ότι τα αμερικανόπουλα που ζουν σε νοικοκυριά γονέων του ίδιου φύλου τα καταφέρνουν το ίδιο καλά με εκείνα που διαμένουν σε νοικοκυριά διαφορετικών φύλων με βάση ένα ευρύ φάσμα μέτρων ευημερίας: ακαδημαϊκή επίδοση, γνωστική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη, ψυχολογική υγεία, πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα και κατάχρηση ουσιών.

Δεν βρέθηκαν στοιχεία για μόνιμες αρνητικές αλλαγές στην κοινή γνώμη ως αποτέλεσμα της παραχώρησης πρόσβασης σε ζευγάρια του ίδιου φύλου στο γάμο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 70% των Αμερικανών εγκρίνει τώρα τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια.

Οι νέες αναλύσεις δεν βρήκαν στοιχεία για μια μείωση των γάμων. Μάλιστα, υπήρχαν στοιχεία για πιθανή «αύξηση» του γάμου ως αποτέλεσμα νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου

Οι νέοι γάμοι αυξήθηκαν κατά 1% έως 2% μεταξύ των ζευγαριών διαφορετικών φύλων και περίπου 10% συνολικά.

Οι συγγραφείς δεν βρήκαν σταθερά στοιχεία για αύξηση της συμβίωσης από άγαμα ζευγάρια διαφορετικού φύλου ή αύξηση του διαζυγίων ως συνέπεια της νομιμοποίησης του γάμου για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Μεταξύ των τελειόφοιτων γυμνασίου, οι συγγραφείς δεν βρήκαν στοιχεία αρνητικής αλλαγής στις στάσεις γάμου και βρήκαν κάποια στοιχεία βελτίωσης.



in.gr

Προηγούμενο άρθροANEKΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΙσραήλ: Άγρια κόντρα μεταξύ Νετανιάχου – Γκάλαντ με εμπλοκή υπουργών και στην μέση ο…Χανίγια