Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για τον Ζελένσκι – Πότε θα παραλάβει τα F-16

Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για τον Ζελένσκι – Πότε θα παραλάβει τα F-16

28
0


Η Ουκρανία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα του μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους του τον Ιούνιο-Ιούλιο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ουκρανική στρατιωτική πηγή. Μετά από περίπου 10-11 μήνες εντατικής εκπαίδευσης, οι πιλότοι αναμένεται να έχουν γνώση του αεροσκάφους, ώστε να πάρουν μέρος σε εμπλοκές με Ρώσους πιλότους.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας για περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου. Η πηγή δεν ανέφερε ποια χώρα θα προμηθεύσει τα αεροσκάφη. Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολόνγκρεν, δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μαχητικά F-16 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν από τη Δανία.

Η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να στείλουν F-16 στην Ουκρανία, με την διαφορά πως η Δανία πούλησε 24 F-16 στην Αργεντινή. Από την μεριά της η Ουκρανία «καίγεται» για αεροπλάνα, αλλά προχωρά και στα ζητήματα διπλωματίας με γοργούς ρυθμούς. 

Οι αντιπροσωπίες της Δανίας και της Αργεντινής σε επίδειξη στην Δανία, λίγες ημέρες πριν κλείσει η πώληση των αεροσκαφών.

Κάποιοι πιλότοι αναμένεται να τελειώσουν την εκπαίδευσή τους νωρίτερα από το αναμενόμενο

Ο Ιλιά Γιεβλάς, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένοι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους για να πετάξουν τα πολεμικά αεροσκάφη. Είναι τα πρώτα δυτικού τύπου αεροσκάφη για τους Ουκρανούς πιλότους. Οι πιλότοι και το προσωπικό εδάφους έχουν εκπαιδευτεί από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας εδώ και μήνες, .

Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να βασιστεί σε έναν σχετικά μικρό στόλο αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, καθώς πάλευε να συγκρατήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Πλέον η Ουκρανία κάνει αγώνα δρόμου να εξοπλιστεί πριν την μεγάλη Ρωσική επίθεση που αναμένεται στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν αργά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και να πραγματοποιούν νέα επίθεση στα βορειοανατολικά κοντά στην πόλη Χάρκοβο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βλέπουν την προσθήκη των F-16 ως ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Οι 12 Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, ήταν γνωστό πως θα ήταν έτοιμοι να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο. Ενώ εκπαιδεύονται και άλλοι πιλότοι στην Δανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Ρουμανία, με τους τελευταίους να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα Ιωνία: Συνελήφθη 20χρονος με 570 κροτίδες
Επόμενο άρθροΚλιματική αλλαγή: Ο μετριασμός της δεν είναι πια αρκετός – Η ΕΕ οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα