Αρχική Ελλάδα Οι γαλάζιες φάλαινες της Ανταρκτικής τραγουδούν

Οι γαλάζιες φάλαινες της Ανταρκτικής τραγουδούν

24
0


Η  φαλαινοθηρία ανά τους αιώνες άφησε ζωντανές μόνο μερικές εκατοντάδες γαλάζιες φάλαινες της Ανταρκτικής, επιστήμονες και ερευνητές όμως ανακαλύπτουν ότι τα συμπαθητικά θηλαστικά αρχίζουν και πληθαίνονται. Η ανάλυση χιλιάδων ωρών ήχου, που συλλέχθηκαν με υποβρύχια μικρόφωνα και μεταχειρισμένες συσκευές ακρόασης από πολεμικά υποβρύχια, δείχνει ότι ο αριθμός των φαλαινών είναι σταθερός ή αυξάνεται, σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή της Αυστραλιανής Διεύθυνσης Ανταρκτικής (ΑΑD) Μπράιαν Μίλερ, σημειώνει ο Guardian.

«Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, πριν ξεκινήσει αυτό το έργο από την AAD, είχαμε πραγματικά πολύ λίγες συναντήσεις με αυτά τα ζώα. Μπορούμε να σας πούμε πού συχνάζουν, μπορούμε να σας πούμε ότι τα ακούμε πιο συχνά», δήλωσε ο Μίλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Brian Miller

Οι φάλαινες ακούγονταν όλο και πιο συχνά στον Νότιο Ωκεανό από το 2006 έως το 2021, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συγκεντρώνει τα ευρήματα επτά ταξιδιών από ερευνητές  κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. «Είτε αυξάνεται ο αριθμός τους είτε αυξάνεται η ικανότητά μας να τις βρίσκουμε, και τα δύο είναι καλά νέα», δήλωσε ο Μίλερ.

Η γαλάζια φάλαινα της Ανταρκτικής σχεδόν εξαφανίστηκε πριν τη μείωση της φαλαινοθηρίας στα μέσα του 20ού αιώνα, με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις από το 1998 να υποδηλώνουν ότι υπήρχαν λιγότερες από 2.000 ζωντανές φάλαινες. Οι ερευνητές έχουν ξοδέψει ώρες ακούγοντας επαναλαμβανόμενα τραγούδια  περίπου 20 δευτερολέπτων, τα λεγόμενα καλέσματα Ζ, μαζί με μικρότερα, υψηλότερης συχνότητας καλέσματα D, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να μελετήσουν το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι το μήνυμα είναι: “Είμαι γαλάζια φάλαινα, είμαι εδώ”», δήλωσε ο Μίλερ.

Οι φάλαινες περνούν το μισό χρόνο στα νερά της Ανταρκτικής, αλλά  κατευθύνονται βόρεια προς την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Αμερική και ακόμη και πέρα από τον ισημερινό.

Ο Μίλερ ελπίζει ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός για τις προσπάθειες διατήρησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας. «Μόνο μια διεθνής συνεργατική προσπάθεια θα μπορέσει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ για το πού βρίσκονται και αν ανακάμπτουν», δήλωσε.

 



zougla.gr

Προηγούμενο άρθροVanity Fair και Conde Nast Traveller προτείνουν Ίο για το φετινό καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΣτην Αθήνα το τρόπαιο του Europa Conference League!