Αρχική Κόσμος Εκτός της ευρωομάδας του βρέθηκε το AfD

Εκτός της ευρωομάδας του βρέθηκε το AfD

46
0


Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD,) μετά μια σειρά πρόσφατων αντιπαραθέσεων σχετικά με τις πολιτικές επιλογές του και τη συμπεριφορά ορισμένων από τα στελέχη του

«Το γραφείο της ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να αποκλείσει τη γερμανική αντιπροσωπεία, AfD, με άμεση ισχύ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα ID των λαϊκιστικών ακροδεξιών κομμάτων.

Τι προηγήθηκε

Χθες Τετάρτη, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για ευρωεκλογές του Ιουνίου, Μαξιμίλιαν Κρα παραιτήθηκε και σταμάτησε κάθε προεκλογική δραστηριότητα, μετά την κριτική που δέχθηκε για τα σχόλια που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι τα ναζιστικά SS «δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

«Δεν θέλουμε να σχετιζόμαστε με τα λεγόμενα του Μαξιμίλιαν Κρα» ήταν η οργισμένη αντίδραση της ευρωομάδας, ενώ πηγές αναφέρουν πως η απόφαση για αποπομπή του πρώην επικεφαλής υποψηφίου του AfD πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Αντίδραση από τη Μαρίν Λεπέν

Η ηγέτιδα του RN και υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, αντιδρώντας στη στάση που τηρεί το ακροδεξιό Γερμανικό κόμμα και στον απόηχο των δηλώσεων του Κράχ, δήλωσε πως το AfD κρατείται «όμηρος» από τα ριζοσπαστικά στοιχεία που έχει στους κόλπους της, σε μια προσπάθεια βέβαια να διευρύνει και το δικό της ακροατήριο.

Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη ευρωομάδα ανήκει η Ιταλική Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι, το Αυστριακό κόμμα Ελευθερίας, το ομόνυμο της Ολλανδίας με αρχηγό τον Γκέερτ Βίλτερς αλλά και το ακροδεξιό μόρφωμα στο Βέλγιο, «Φλαμανδικό συμφέρον».

«Το AfD είναι όμηρος εξτρεμιστικών στοιχείων» είπε η Τζόρτζια Μελόνι μετά τον σάλο που προκλήθηκε

Πολιτικές διεργασίες

Γεγονός είναι, ότι με τη συνολική άνοδο της ακροδεξιάς στη γηραιά Ήπειρο, θα αυξάνονταν και οι έδρες που θα καταλάμβανε η ευρωομάδα «ταυτότητας  και δημοκρατίας». Όμως, τώρα με την αποπομπή του AfD…

Προεκλογική αφίσα του AfD στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές REUTERS/Jana Rodenbusch

Η άλλη ακροδεξιά ευρωομάδα, αυτή στην οποία ανήκει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, το Ισπανικό Vox κ.α. εμφανίζεται επιφυλακτική, στο να δεχθεί το AfD ως μέλος.

Από την άνοδο στην πτώση

Στο εσωτερικό το AfD μετά μια διαρκή ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να πέφτει με «κρότο», ιδιαίτερα λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία αλλά και ένεκα των κατηγοριών που έχουν προκύψει για τον βοηθό του Κρα, πως εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα. Κι όλα αυτά, ενώ στο κάδρο βρίσκεται η εν εξελίξει έρευνα των δικαστικών Αρχών κατά του κόμματος.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΠόσο κακό κάνει ο ντεκαφεϊνέ καφές στο περιβάλλον και την υγεία;
Επόμενο άρθροΤουρκία: Το ρήγμα που τρομάζει τους ειδικούς – Δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 250 χρόνια