Αρχική Οικονομία Γιώργος Γιαννίτσης: Παρατυπίες και στο παρελθόν με τα γεύματα της εταιρείας

Γιώργος Γιαννίτσης: Παρατυπίες και στο παρελθόν με τα γεύματα της εταιρείας

54
0


Τα γεύματα Γιαννίτση δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στο επίκεντρο. Όπως προκύπτει από έρευνα του ΟΤ, η εταιρεία του Γιώργου Γιαννίτση άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίστηκε να μην συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Και το κακό έγινε με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των 63 μαθητών στη Λαμία. Όπως αποκαλύπτει ο «ΟΤ» μόλις πέρυσι στην εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» έγιναν δυο φορές συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κατά την προμήθεια γευμάτων και νωπών λαχανικών.

Οι συστάσεις και οι συμβάσεις

Πιο συγκεκριμένα, σε δυο αποφάσεις που εισηγούνται την ανάθεση των υπηρεσιών «Σίτιση Ασθενών & Εφημερευόντων Ιατρών του ΓΝ Λαμίας» υπάρχουν δυο «κρίσιμες παρατηρήσεις» που μαρτυρούν ότι η εκτέλεση της σύμβασης δεν ήταν υποδειγματική από την «Γιαννίτσης Logistics», τουλάχιστον στο βαθμό που αφορούσε προμήθεια φαγητών σε ασθενείς.

H πρώτη περιλαμβάνεται στην απόφαση της 31ης Ιουλίου 2023 που συνήλθε για την «διαπίστωση εκετελεσθεισων εργασιών της σύμβασης 1/11/2022 ύψους 515.152,83 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Σε αυτή η αρμόδια Επιτροπή του ΓΝ Λαμίας για την παρακολούθηση της ετήσιας σύμβασης «διαπίστωσε την απόκλιση των θερμοκρασιών των φαγητών κατά την έξοδο τους από την κουζίνα. Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες των γευμάτων μετρήθηκαν μεταξύ 33-38ο C γεγονός που είχε επισημανθεί στην εταιρεία και το μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα μείζονος σημασίας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης δεδομένου ότι αντικρούεται με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης 01.2562ΠΤ. Η εταιρεία ενημερώθηκε σχετικά με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 29/6/2023 και ζητήθηκαν διορθωτικές ενέργειες». Δείτε εδώ το σχετικό πρακτικό του ΔΣ του ΓΝ Λαμίας (σελίδα 3)

Αλλά και στις 18/7/2023 η ίδια Επιτροπή του ΓΝ Λαμίας το Μάϊο του ίδιου έτους αν και διαπιστώνει «τη καλή τήρηση των εργασιών ωστόσο συστήθηκε να μεριμνήσουν ως προς τα νωπά λαχανικά που παραλαμβάνουν (α’ ύλες) τα οποία θα πρέπει να συσκευάζονται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τους κατά τη μεταφορά όπως προβλέπει η νομοθεσία. Η εταιρεία ενημερώθηκε σχετικά με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 31/5/2023. Δείτε εδώ το σχετικό πρακτικό του ΔΣ του ΓΝ Λαμίας (σελίδα 4) .

Πλούσιο ιστορικό

Ο δημόσιος τομέας και ειδικά οι δημόσιοι οργανισμοί, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης για την «Γιαννίτσης Logistics».

Η επιχείρηση του Γιώργου Γιαννίτση έχει πλούσιο ιστορικό συνεργασίας με το Δημόσιο. Κάτι που «διαφημίζει» και μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την «Διαύγεια», συμβάλλεται ήδη από το 2016 με υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου και συγκεκριμένα με το Δήμο Λαμιέων που εμπιστεύεται τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στην Γιαννίτσης Logistics A.Ε.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ετήσιες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών διαμορφώνονται μεταξύ 120 έως και 150.000 ευρώ ετησίως και με την «παρένθεση» της πανδημίας, που επέβαλε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, εκτελούνται χωρίς προβλήματα.

Μάλιστα οι συμβάσεις παρατάθηκαν όταν οι συνθήκες, όπως η διακοπή λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας λόγω COVID19 και η χρονοβόρα διαδικασία νέου διαγωνισμού, το επέβαλαν.

Η σίτιση των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης μια σημαντική δουλειά για τις επιχειρήσεις του Γ. Γιαννίτση και μάλιστα η σημαντικότερη.

Είναι αυτή που εξασφαλίζει τα περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με άλλες του τομέα Εκπαίδευσης καθώς για τη σίτιση των φοιτητών σε Λαμία, Άμφισσα και Καρπενήσι το ετήσιο κόστος -κατά τη διάρκεια των συμβάσεων- πλησιάζει τις 600.000 ευρώ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας συμβάλει εξίσου σημαντικά στον κύκλο εργασιών της εταιρείας Γιαννίτση με πρoυπολογιζόμενο ετήσιο ύψος άνω των 500.000 ευρώ, στη διάρκεια των συμβάσεων.

Η εταιρεία βέβαια έχει συμβάσεις και με άλλους δήμους της Στέρεας Ελλάδας , όπως ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, για την τροφοδοσία εκπαιδευτικών δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε κοινωνικές δομές όπως η «Δομή Υποστήριξης Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης – Γέφυρα», με μηνιαίο κόστος στα 14.238 ευρώ (για τη Γέφυρα»), ποσό που επαναλαμβάνεται σε Εντολές Πληρωμής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (28/4/2020, 25/5/2020) .

Σωρεία καταγγελιών από γονείς

Η ιστορία ξεκίνησε μετά από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία, οι οποίοι κατανάλωσαν σχολικά γεύματα που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», με τους γονείς να προχωρούν σε δεκάδες μηνύσεις για το περιστατικό.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, κάλεσε τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν.

Σύμφωνα με την εξέταση των δειγμάτων που έγινε από τον ΕΟΔΥ, στα σχολικά γεύματα εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.

Η πυρκαγιά, ο ΕΦΕΤ και η αναστολή

Τα γεγονότα περιπλέχθηκαν περισσότερο μετά από μια πυρκαγιά σε χρονική συγκυρία λίγο πριν υπάρξει επίσημη εξέταση του ΕΦΕΤ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρείας, εξέταση η οποία ματαιώθηκε μετά το συμβάν.

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσαν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»

Πηγή ΟΤ



in.gr

Προηγούμενο άρθροΤι αλλάζει με την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους; – Πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες των Παλαιστινίων;
Επόμενο άρθροΝετανιάχου: Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον συλλάβει αν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ