Αρχική Κόσμος Γιατί η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη δεν θα είναι μία εύκολη...

Γιατί η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη δεν θα είναι μία εύκολη βόλτα

42
0


Η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξελίσσεται σε δοκιμασία της προθυμίας της Γηραιάς Ηπείρου να έρθει αντιμέτωπη με το Πεκίνο για την υποστήριξή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και για τις κινεζικές εμπορικές πολιτικές που έχουν επηρεάσει αρνητικά κρίσιμες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν με προσοχή το Πεκίνο, μη θέλοντας να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο. Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Σι τη Δευτέρα στο πρώτο σκέλος του εξαήμερου ταξιδιού του, έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας ως «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη», υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Σανίδα σωτηρίας

Η Κίνα έχει χρησιμεύσει ως οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία, παρέχοντας δορυφορικές εικόνες, μικροτσίπ, εξαρτήματα αεροσκαφών, εργαλειομηχανές και άλλο εξοπλισμό για να ενισχύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το Πεκίνο είναι επίσης μια σημαντική αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων που ανθεί αυτή την στιγμή.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές, εν τω μεταξύ, κατακλύζουν την Ευρώπη με ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα προϊόντα που προέρχονται από την τεράστια παραγωγή και την άτονη εγχώρια κατανάλωση. Η κινεζική οικονομία άργησε να βγει από την πανδημία και ίσως να γλυτώσει την ύφεση μέσω εξαγωγών.

Η Κίνα έχει χρησιμεύσει ως οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία

Απαιτείται η ενότητα της ΕΕ

Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντισταθεί η ΕΕ στο Πεκίνο, ωστόσο, θα απαιτήσει ενότητα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών – και η Κίνα έχει μακρά ιστορία στο «διαίρει και βασίλευε» με τους Ευρωπαίους.

Ο Μακρόν προσπαθεί να προβάλει ένα ενιαίο μέτωπο καλώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πάει στο Παρίσι κατά την έναρξη των συναντήσεών του με τον Σι. Η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία και προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με το Πεκίνο θα διαμορφωθούν από τις ενέργειές της σχετικά με την Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε τρεις εταιρείες από την ηπειρωτική Κίνα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Η ΕΕ χρησιμοποίησε έναν νέο νόμο κατά των επιδοτήσεων για να ξεκινήσει έρευνα για εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα. Τον περασμένο μήνα, τον επικαλέστηκε για να πραγματοποιήσει επιδρομές στα γραφεία της κινεζικής εταιρείας Nuctech. Ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία, κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές παρέμβασης.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει κάποιο βαθμό μόχλευσης με την Κίνα. Η κινεζική οικονομία είναι αδύναμη», δήλωσε στην WSJ ο Νόα Μπάρκιν, ανώτερος σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Rhodium’s China Practice. «Οι Κινέζοι χρειάζονται πρόσβαση σε ευρωπαϊκές επενδύσεις, ευρωπαϊκή τεχνολογία, αλλά αυτή η μόχλευση λειτουργεί μόνο εάν η Ευρώπη είναι ενωμένη και στέλνει το ίδιο μήνυμα».

Οι Κινέζοι χρειάζονται πρόσβαση σε ευρωπαϊκές επενδύσεις

Ευρωπαϊκή διχογνωμία

Οι διαιρέσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους έγιναν ορατές καθώς προχωρούσε η έρευνα για τα EV. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παραμένουν βαθιά εδραιωμένες στην κινεζική αγορά και τυχόν δασμοί στις εισαγωγές EV, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα. Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες παράγουν φθηνότερα οχήματα, από την άλλη πιέζουν για την έρευνα της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα απάντησε στην έρευνα για τα EV με την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για το κονιάκ που εισάγεται από την ΕΕ. Το μέτρο αυτό θεωρείται ευρέως ότι στοχεύει τη Γαλλία και το κονιάκ, το εθνικό της προϊόν.

Οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις εμφανίστηκαν πλήρως όταν ο Γερμανός Καγκελάριος πήγε στην Κίνα τον περασμένο μήνα, και δεν έκανε αναφορά για τις ευρωπαϊκές έρευνες ή τους δασμούς στο μπράντι, αλλά ούτε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς σε ένα πρόσφατο δείπνο να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τον Σι, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος είχε άλλα σχέδια.

Φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να εκφράσει τις ανησυχίες του στον Σι για κινεζικές εταιρείες που ίσως υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, ελπίζοντας επίσης να τον πείσει να βοηθήσει στην επίλυση του πολέμου.

Ο Μακρόν βλέπει μια αλλαγή να εκτυλίσσεται στους κανόνες παγκόσμιου εμπορίου καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις προς εγχώριες βιομηχανίες, ενώ η Ευρώπη με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κανόνες της, υποεπενδύει στις βιομηχανίες της.

Ο Σι θα έχει πολλές ευκαιρίες να σπείρει τη διχόνοια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του

Διχασμός

Ωστόσο, ο Σι θα έχει πολλές ευκαιρίες να σπείρει τη διχόνοια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Στο Βελιγράδι, θα τιμήσει την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Κινεζικής Πρεσβείας στην σερβική πρωτεύουσα από το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Ουγγαρία για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν αντιτάχθηκε στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να βοηθηθεί η Ουκρανία και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υπέγραψε σύμβαση για την υποδομή Belt and Road της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα πραγματοποιεί επενδυτικά έργα αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

Ο Μακρόν έχει επίσης ιστορικό στο παιχνίδι με τον Σι. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος εξόργισε τους συμμάχους του λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω από τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τα σχόλια ήταν σύμφωνα με τη μακροχρόνια έκκληση του Μακρόν προς την Ευρώπη να αναπτύξει «στρατηγική αυτονομία» από τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις, ένα δόγμα που ταιριάζει στον στόχο του Σι να μπει σφήνα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΒΟΛΟΣ: ΝΕΚΡΟΣ στο ΤΙΜΟΝΙ από ΑΝΑΚΟΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ στη ΓΥΝΑΙΚΑ του ΜΕΤΑ το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Επόμενο άρθροΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ το ΠΛΗΡΩΜΑ της ΦΡΕΓΑΤΑΣ “ΥΔΡΑ”