Αρχική Κόσμος Γάζα: Φορτηγά με βοήθεια εισέρχονται στον θύλακα από το Κερέμ Σαλόμ –...

Γάζα: Φορτηγά με βοήθεια εισέρχονται στον θύλακα από το Κερέμ Σαλόμ – Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

36
0


Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν σήμερα να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το δίκτυο Al-Qahera News, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βυτιοφόρων, αναμένεται να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Ζαγέντ, επικεφαλής της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 143 φορτηγά πέρασαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ από τις 6 Μαΐου, σημαντικά λιγότερα από τα 146 φορτηγά που εισέρχονταν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα τον Απρίλιο

Το δίκτυο Al Qahera News ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο είπε ότι φαίνονται φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να διασχίζουν το πέρασμα. Το δίκτυο δεν διευκρίνισε πόσα φορτηγά είχαν περάσει από το σημείο ελέγχου, αλλά ανέφερε ότι «τέσσερα βυτιοφόρα» είχαν ήδη περάσει και κατευθύνονταν προς νοσοκομεία.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που ήταν το βασικό σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικές προμήθειες προς τη Γάζα, είναι κλειστό εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τότε που το Ισραήλ πήρε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, κλιμακώνοντας τη στρατιωτική του επίθεση στην περιοχή στις 6 Μαΐου.

Συμφωνία Αιγύπτου – ΗΠΑ για μεταφορά μέσω του Κερέμ Σαλόμ

Καθώς το πέρασμα της Ράφα είναι κλειστό, κάποιες από τις προμήθειες τροφίμων που προορίζονται για τη Γάζα έχουν αρχίσει να σαπίζουν.

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στις 24 Μαΐου να αποστείλουν βοήθεια μέσω του κοντινού, ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ έως ότου ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες για να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, δήλωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Με το κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η περιοχή ανατολικά της Ράφα που έχει εκκενωθεί προς τα παράλια μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 143 ανθρωπιστικά φορτηγά του ΟΗΕ πέρασαν από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ 6 και 25 Μαΐου, σημαντικά λιγότερα από τα 146 φορτηγά που εισέρχονταν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα, μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ τον Απρίλιο.

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μίλησε στο AJ για το πώς η είσοδος της βοήθειας θα επηρεάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

ΟΗΕ: Πρέπει οι προμήθειες να έρθουν στα χέρια μας

«Το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη, κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Αλλά πρέπει πρώτα να μπορέσουν να εισέλθουν αυτές οι προμήθειες και να τις διανείμουμε σε όλη τη Γάζα, μόνο τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διανομή στο πεδίο και άλλων ειδών διατροφής στον πληθυσμό που παραμένει μέσα στη Ράφα και σε άλλα μέρη της Γάζας».

Ο Ρόουζ δήλωσε ότι η παραλαβή προμηθειών μέσω του Κερέμ Σάλεμ είχε γίνει δύσκολη από τον Οκτώβριο. Η παράδοση βοήθειας, είπε ο αξιωματούχος της UNRWA, απαιτεί λεπτομερή και σε βάθος συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές.

Χιλιάδες φορτηγά περιμένουν στα σύνορα

«Πρέπει επίσης να συντονίσουμε την είσοδο καυσίμων μέσω του ίδιου περάσματος. Χωρίς τα καύσιμα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα φορτηγά και τις γεννήτριες που τροφοδοτούν τα πηγάδια νερού, τα νοσοκομεία, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης κ.λπ.».

«Έχουμε χιλιάδες φορτηγά με βοήθεια είτε μέσα στην Αίγυπτο [στα σύνορα από τη Ράφα] είτε στο Άσντοντ στο Ισραήλ. Έτσι, η βοήθεια βρίσκεται εκεί στα σύνορα κοντά, ενώ ο πληθυσμός στη Γάζα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην πείνα».



in.gr

Προηγούμενο άρθροΗ αστυνομική λογοτεχνία επέστρεψε στο Θέατρο Eliart!
Επόμενο άρθροΠάτρα: Έπεσε από δώμα πολυκατοικίας σε ταράτσα ξενοδοχείου