Αρχική Ελλάδα ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ στο «ΚΟΚΚΙΝΟ»

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ στο «ΚΟΚΚΙΝΟ»

32
0

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, «το έκτακτο δελτίο αναβαθμίζεται σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , αλλά δεν θα επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό όλες οι περιοχές.

Θα αναφέρουμε σε ξεχωριστή ενότητα τις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα και θα καθοριστεί σαφώς το χρονικό διάστημα επηρεασμού τους. Ας έχουμε πάντως υπόψιν μας ότι μπορεί και στα υπόλοιπα, να έχουμε πρόσκαιρα μεγάλες εντάσεις». 

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει τις μεσημβρινές ώρες από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, δηλαδή το Βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται προσοχή καθώς από τις βροχές μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στις περιοχές της Κεντρική Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 19/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΜΥ:

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα,

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Αύριο,

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας για την κακοκαιρία

Στη Θεσσαλία μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας την οποία έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Κικίλιας αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της συνεδρίασης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα στις 15:00 προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός.

Σημειώνεται ότι Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα ενώ έχει ενημερωθεί και ο Στρατός προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις.

Προηγούμενο άρθροΑΓΙΟ ΟΡΟΣ- ΚΑΡΟΥΛΙΑ, ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ από ΨΗΛΑ
Επόμενο άρθροΠόλεμος στη Γάζα: Σκοπεύει το Κατάρ να πάψει να μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς;