Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ στον ΒΟΛΟ που ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΒΑΣΕΙΣ για OFFSHORE...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ στον ΒΟΛΟ που ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΒΑΣΕΙΣ για OFFSHORE ΑΙΟΛΙΚΑ σε ΟΛΗ την ΕΥΡΩΠΗ

114
0

Ήταν το 2018 όταν μια βιομηχανία σιδήρου στα περίχωρα του Βόλου στην Άνω Σπαρτιά Σέσκλου έπαιρνε την απόφαση να επικεντρωθεί στην ανερχόμενη αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Έξι χρόνια αργότερα και ενώ η σιδηρουργία Lykomitros έχει πλέον αναλάβει και εκτελέσει αρκετά σημαντικά έργα, είτε για περιβλήματα πύργων ανεμογεννητριών είτε για βάσεις σταθερών ή πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η εταιρεία κατάφερε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων την νορβηγική Moreld Ocean Wind.

Σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρεία κατάφερε να ξεχωρίσει στην έρευνα αγοράς που έκανε η νορβηγική εταιρεία μεταξύ βιομηχανιών σιδήρου σε όλη την Ευρώπη, με τη Lykomitros steel να παρουσιάζει τις πιο πολλά υποσχόμενες λύσεις.

Βάσει του MoU η νορβηγική εταιρεία θα κατασκευάσει μαζί με την ελληνική εταιρεία τα επόμενα project πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Η τελευταία λέξη της βιομηχανικής τεχνολογίας, η αποτελεσματικότητα, μαζί με το ιστορικό συνεπών και έγκαιρων παραδόσεων, αλλά και η ικανοποίηση των πελατών υπεράκτιων αιολικών πάρκων μας έπεισαν, ανέφερε σχετικά ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind.

Πράγματι, η ελληνική εταιρεία εκτέλεσε με επιτυχία την κατασκευή των πρώτων περιβλημάτων για πρότυπους πύργους το 2020 ενώ το 2021 της ανατέθηκε η κατασκευή των σιδερένιων περιβλημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Courseulles sur Mer στη Γαλλία.

Μεταξύ άλλων η Lykomitros τα τελευταία χρόνια έχει προμηθεύσει εξοπλισμό στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor της γερμανικής RWE, στο υπεράκτιο πάρκο NNG στη Σκωτία της Saipem, το πάρκο EFGL της Eiffage στη Γαλλία κα.

Εκτός από τα υπεράκτια αιολικά, η εταιρεία από το Βόλο έχει προμηθεύσει εξοπλισμό για υπεράκτιες εγκαταστάσεις και στη βιομηχανία πετρελαίου όπως για παράδειγμα για την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν.

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της ενεργειακής αγοράς, η  ελληνική βιομηχανία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και έχει δημιουργήσει σειριακές γραμμές παραγωγής για κυκλικές βάσεις θεμελίωσης για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης ή πλωτές.

Το παράδειγμα της Lykomitros αναδεικνύει τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις και δη για τις παραγωγικές βιομηχανίες, η ανάπτυξη της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποκτήσει σάρκα και οστά με τη δημιουργία των πρώτων πρότζεκτ στις ελληνικές θάλασσες.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος  ότι το 2023 η Lykomitros είχε πωλήσεις 35,6 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 είχε πωλήσεις 48,9 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών εξόδων να ανέρχονται σε 9,577 εκατ. ευρώ το 2023 και σε 9,249 εκατ. ευρώ το 2022.

Με το νέο MoU που υπέγραψε η εταιρεία και με την εξειδίκευση που έχει αποκτήσει στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα μεγέθη αυτά αναμένεται να ενισχυθούν.

Μάλιστα για  το 2024 η εταιρεία με τα ήδη αναληφθέντα νέα έργα που αποτελούν παραγγελίες από το εξωτερικό ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει με υψηλότερη κερδοφορία.

Προηγούμενο άρθροΟι … σουρεαλιστές της πολιτικής
Επόμενο άρθροΤο Φεστιβάλ Δράμας έρχεται στον κινηματογράφο Ίριδα