Αρχική Κόσμος Ο ραββίνος που δεσμεύτηκε να τιθασεύσει το pornhub

Ο ραββίνος που δεσμεύτηκε να τιθασεύσει το pornhub

34
0


Πως θα ήταν δυνατόν ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους παγκοσμίως, αλλά με σοβαρές αμαρτίες στην πλάτη του να εξυγιανθεί; Την δύσκολη αποστολή ανέλαβε ένας… ραβίνος, παίρνοντας τα ηνία του εξαιρετικά επικερδούς, πλην αμφιλεγόμενου Pornhub.

Εδώ και καιρό Αμερικανοί γερουσιαστές, κυβερνήσεις, ομάδες κατά της εμπορίας ανθρώπων, εταιρείες πιστωτικών καρτών και πορνοστάρς έχουν συνασπιστεί εναντίον του Pornhub. Η εταιρεία υπήρξε τόσο μισητή που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της είδε το σπίτι του να καίγεται.

Το Pornhub, προσφέρει δωρεάν βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου τα οποία επισκέπονται καθημερινά 130 εκατ. επισκέπτες. Ήταν από τους πρώτους ιστότοπους για ενήλικες που μπορούσε οποιοσδήποτε να ανεβάσει κάποιο κλιπ, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο ιστότοπος… με παιδική πορνογραφία, βίντεο με βιασμούς και εμπορία ανθρώπων.

Τον Ιανουάριο του 2024, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (NCOSE), είπε ότι παρά τη νέα ιδιοκτησία της, το Pornhub «πιθανότατα εξακολουθεί να είναι μολυσμένο με βίντεο βιασμού, σεξουαλικής εμπορίας, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Πέραν όμως το απεχθούς περιεχομένου του, η εταιρεία έχει ζημιώσει τα εισοδήματα χιλιάδων ηθοποιών του χώρου. Το αρχικό επιχειρηματικό της μοντέλο ήταν να αφαιρέσει περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, να το μεταδώσει δωρεάν στον ιστότοπό της και να συγκεντρώσει χρήματα από διαφημίσεις. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να πληρώνουν για πορνό.

Τελικά, το Pornhub έδωσε στους ερμηνευτές και τους σκηνοθέτες έναν τρόπο να κερδίσουν χρήματα από το περιεχόμενό τους, αλλά η ζημιά έγινε. «Ήταν μια απόλυτη καταστροφή για τη βιομηχανία του πορνό», είπε η ερμηνεύτρια ταινιών για ενήλικες, Σέρι Ντεβίλ.

Ο φιλόδοξος ραβίνος

Θα μπορούσαν να γίνουν οι άνεμοι πιο ευνοϊκοί για την εταιρεία;

Έτσι νομίζει ένας… ραβίνος που αγόρασε τον ιστότοπο, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της The Washington Post, υποσχόμενος να κάνει τον ιστότοπο πιο ηθικό!

Το 2023, ο ιστότοπος πέρασε στα χέρια του εβραιομερικανού 38χρονου δικηγόρου Σόλομον Φρίντμαν, ο οποίος συνίδρυσε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων για να αγοράσει τη MindGeek, τη μητρική εταιρεία του Pornhub.

Ο Φρίντμαν ισχυρίζεται ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του και ότι αυτός και τα τρία παιδιά του έχουν υποβληθεί σε «φρικτό αντισημιτισμό».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα άλλο προϊόν όπου το χάσμα μεταξύ της ιδιωτικής κατανάλωσης και της δημόσιας κριτικής είναι τόσο μεγάλο»

Ωστόσο, ο  ίδιος δεσμεύτηκε, πέραν την αλλαγής της brand, να αποζημιώσει τους καλλιτέχνες που επλήγησαν, να διατηρήσει το μη συναινετικό υλικό εκτός του ιστότοπου και περνάει από έλεγχο στούντιο και ερμηνευτές πιο αυστηρά. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία του κάνει λόγο για «βασικές αξίες συναίνεσης» και την περιγράφει ως «έναν ασφαλή χώρο για επαληθευμένους δημιουργούς περιεχομένου».

Διαφημίζει επίσης την «υποστηρικτική της συνεργασία» με ένα εθνικό δίκτυο κοινωνικής δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ. Οι κριτικοί παραμένουν δύσπιστοι.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα άλλο προϊόν όπου το χάσμα μεταξύ της ιδιωτικής κατανάλωσης και της δημόσιας κριτικής είναι τόσο μεγάλο», αναφέρει ο Φρίντμαν. «Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα όπλα, δεν έχουν κρυφά μεγάλα οπλοστάσια».

«Έχουμε τώρα περίπου 35.000 απαγορευμένες λέξεις [και] φράσεις σε 32 γλώσσες», είπε για το πρόγραμμα, το οποίο ελέγχει επίσης τα αναγνωριστικά για αυθεντικότητα χρήστη, απαιτώντας ακόμα και σάρωση προσώπου. Μόλις επαληθευτεί ένας χρήστης, κάθε βίντεο πρέπει να εγκριθεί πριν ανέβει.

Τίτλοι που περιλαμβάνουν απαγορευμένες λέξεις -πχ ανήλικος- απορρίπτονται. Μόλις εγκριθεί ένας τίτλος, το βίντεο εκτελείται μέσω πολλαπλών βάσεων δεδομένων για έλεγχο για μη συναινετικές εικόνες και περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Εάν υπάρχει αντιστοιχία, η εταιρεία το αναφέρει στις αρχές επιβολής του νόμου.

Μια ομάδα με την οποία συνεργάζεται ο Φρίντμαν είναι η Crime Stoppers International (CSI). «Πηγαίνετε εκεί που είναι ο κίνδυνος, και αν υπάρχει ένας οργανισμός που θέλει να μειώσει τις βλάβες στα παιδιά στο διαδίκτυο, τότε είμαστε όλοι υπέρ αυτού», δήλωσε ο Shane Britten, διευθυντής του CSI. «[Το Pornhub] περνά από έναν πολύ πιο αυστηρό έλεγχο από το YouTube ή το Facebook» υποστηρίζει.

To pornhub «ήταν μια απόλυτη καταστροφή για τη βιομηχανία του πορνό», είπε η ερμηνεύτρια ταινιών για ενήλικες, Σέρι Ντεβίλ.

Αυτό για το οποίο είναι περισσότερο περήφανος ο Φρίντμαν είναι το πρόγραμμα Safeguard. Παρέχει ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα για κάθε στοιχείο στον ιστότοπο. Όταν το περιεχόμενο επισημαίνεται για CSAM, μη συναινετικά βίντεο ή παραβιάσεις των όρων παροχής υπηρεσιών, το Safeguard το αποτυπώνει, αποτρέπει τη μεταφόρτωση του βίντεο και πραγματοποιεί αναζήτηση στα 4,5 εκατομμύρια βίντεο στον ιστότοπο για αντίγραφα.

Η πλευρά του χρήστη έχει επίσης ενισχυθεί. Στο κάτω μέρος κάθε σελίδας του Pornhub υπάρχει μια «φόρμα αιτήματος αφαίρεσης περιεχομένου». Αν κάποιος το συμπληρώσει, το βίντεο αφαιρείται αμέσως.

Επιπλέον, το Pornhub δεν προσφέρει βίντεο για ενήλικες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και ενώ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για μέτρο και ασφάλεια, κάθε κομμάτι περιεχομένου περνάει επίσης από ανθρώπινη εποπτεία, σύμφωνα με τον Φρίντμαν.

Το Pornhub «πάντα θεωρούσε ότι τα βαθιά ψεύτικα είναι μη συναινετικό περιεχόμενο» και η εταιρεία «είναι στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησής τους», είπε. Τα Deepfakes της Τέιλορ Σουίφτ που «διαδόθηκαν αστραπιαία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε, «ποτέ δεν θα περνούσε ούτε την πιο βασική πρόχειρη κριτική από έναν συντονιστή του Pornhub».

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;

Η συγγραφέας του βιβλίου, «Πώς το σεξ άλλαξε το Διαδίκτυο και πώς το Διαδίκτυο άλλαξε το σεξ», Σαμάνθα Κόουλ είπε ότι το Pornhub είναι «μία από τις ελάχιστες διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο τον τρόπο που λειτουργεί μετά από κριτική». Αν και πιστεύει ότι είναι πλέον «η ασφαλέστερη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο», η εταιρεία δεν ήταν πάντα έτσι.

«Άνθρωποι που εργάζονται απευθείας στον κλάδο -συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του Pornhub καθώς και των ίδιων των καλλιτεχνών- προέτρεψαν την εταιρεία να κάνει ουσιαστικές αλλαγές για χρόνια, να σταματήσει την κλοπή περιεχομένου καθώς και τις μη συναινετικές καταχρηστικές εικόνες» είπε.

«Οι εταιρείες σχεδόν πάντα βάζουν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και είναι συνήθως αντιδραστικές αντί να ενεργούν όταν πρόκειται για μέτρο. Το Pornhub αναγκάστηκε να ενεργήσει μετά από ένα σοβαρό πλήγμα στην επιχείρησή του [υπηρεσίες απόσυρσης Mastercard, Visa και Discover από τον ιστότοπο] λόγω μιας έντονης εκστρατείας κατά του πορνό και της «κατά της εμπορίας». Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από ρεπορτάζ στους New York Times που ήταν επικριτικό για την εταιρεία, οι εταιρείες πληρωμών Mastercard και Visa έκοψαν τις υπηρεσίες τους στο Pornhub. Στη συνέχεια, το Pornhub αφαίρεσε όλα τα βίντεο από μη επαληθευμένους χρήστες.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ειδικοί είναι πιο απαισιόδοξοι.

Η υπ. Διδ. στο Πανεπιστήμιο Κονγκόρντια στο Μόντρεαλ, Μπέκι Χολτ, η οποία εκπονεί τη διατριβή της σχετικά με την ιστορία του Pornhub, είπε ότι η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας δεν είναι κάτι καινούργιο. «Μου φαίνεται πολύ οικείο όσον αφορά τη γλώσσα. … Έχω δει την εταιρεία να περνά έναν αρκετά παρόμοιο κύκλο», είπε. «Παραμένω δύσπιστη, υποθέτω, για το τι εννοούν όταν λένε «ηθική»».

«Θα κάνουν σημαντικές αλλαγές υπό το λάβαρο της ηθικής, εάν είναι κάτι που επηρεάζει σοβαρά τα κέρδη τους», συνέχισε ο Χολτ. Αυτό περιλαμβάνει την αποτροπή της πρόσβασης των παιδιών στον ιστότοπο, πρόσθεσε. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ήταν πάντα εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο που εμφανίζει ανηλίκους… επειδή αυτό θα μπορούσε να κλείσει την επιχείρησή τους… αλλά είναι πολύ, πολύ δύσκολο να κάνετε το σωστό επίπεδο ελέγχου που πραγματικά πρέπει να κάνετε για να βρείτε αυτό το είδος περιεχομένου.»



in.gr

Προηγούμενο άρθροΓαλλία: Συνελήφθη 16χρονος που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
Επόμενο άρθροΜε μοντέλο Τρόικας ολοταχώς για εξαήμερη εργασία – Αλλάζει άρδην το εργασιακό τοπίο