Αρχική Ελλάδα Ολοκλήρωση έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Ακρόπολης

Ολοκλήρωση έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Ακρόπολης

28
0


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγάλη έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» που παρουσίασε το Μουσείο Ακρόπολης από τις 4 Δεκεμβρίου 2023 ως τις 14 Απριλίου 2024. Την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένοι, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή στις δίγλωσσες ξεναγήσεις που οργάνωσε το Μουσείο.

Σε αυτή την Τετραλογία – Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη – οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, διαφορετικών υλικών και εποχών, και ν’ ανακαλύψουν τις προσωποποιήσεις, τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες, όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητικές τέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες στέκονταν αρκετά στον αριστουργηματικό πίνακα Χρόνος-Κρόνος του Rubens, ένα έργο που θα μπορούσε να έχει προσπεράσει κανείς στις εκατοντάδες των έργων στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης. Εντυπωσιάστηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, από τα μνημειώδη απουλικά αγγεία του 4ου αι. π.Χ. από τη Νάπολη με τις υπεράριθμες μορφές, τις τέσσερις εποχές του Τσαρούχη, την Προσωποποίηση της Κρήτης στον κρατήρα του Τάλω, την Φλώρα-Άνοιξη από την Πομπηία, ενώ στάθηκαν και στην υδρία του Μειδία λόγω της προβολής από τα ΜΜΕ.

Είδαν επίσης τη Νίκη Σανδαλίζουσα από τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο. Εκείνα ωστόσο που προέκριναν στις Αλληγορίες ήταν η περίφημη Συκοφαντία του Απελλή, του Botticelli και του εργαστηρίου του, καθώς επίσης η χάλκινη Χίμαιρα από το Μουσείο της Φλωρεντίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα της έκθεσης θα ταξιδέψουν και θα επιστρέψουν στα μουσεία ή τους ιδιοκτήτες τους, ενώ κάποια ταξιδεύουν ήδη σε άλλους προορισμούς προκειμένου να συμμετέχουν σε μελλοντικές εκθέσεις του εξωτερικού.



zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο«Ερωτικά Μονοπάτια»: Η Διονυσία Καρόκη ερμηνεύει ερωτικά τραγούδια του ’60!
Επόμενο άρθροΤο ΟΠΑΠ Forward στηρίζει το γυναικείο επιχειρείν – Οι προσδοκίες που έχουν από το πρόγραμμα επτά γυναίκες επιχειρηματίες