Αρχική Κόσμος Κίνα-ΗΠΑ: Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν – Πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες για την...

Κίνα-ΗΠΑ: Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν – Πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη

37
0


Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο το απόγευμα της Παρασκευής. Σημειώνοντας ότι φέτος σηματοδοτεί την 45η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σι δήλωσε ότι τα τελευταία 45 χρόνια η σχέση πέρασε από «ανέμους και βροχές» (σ.σ. δύσκολα στάδια) και οι δύο πλευρές μπορούν να αντλήσουν μερικά σημαντικά διδάγματα.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι, να βοηθούν ο ένας τον άλλον να επιτύχει και όχι να βλάπτουν ο ένας τον άλλον, να αναζητούν κοινό έδαφος και να διατηρούν τις διαφορές τους αντί να εμπλέκονται σε φαύλο ανταγωνισμό και να τιμούν τα λόγια με πράξεις και όχι να λένε ένα πράγμα αλλά να κάνουν κάτι άλλο», είπε ο πρόεδρος Σι και μετέδωσε το Xinhua.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι «πρότεινε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με αμοιβαίο κέρδος ως τις τρεις βασικές αρχές για τη σχέση, οι οποίες αποτελούν τόσο μαθήματα από το παρελθόν όσο και οδηγό για το μέλλον«.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν από τρεις εβδομάδες, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το πώς να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ το 2024 και υπογράμμισε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκτιμούν την ειρήνη, να δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα και να διατηρούν την αξιοπιστία».

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι «πρότεινε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με αμοιβαίο κέρδος ως τις τρεις βασικές αρχές για τη σχέση, οι οποίες αποτελούν τόσο μαθήματα από το παρελθόν όσο και οδηγό για το μέλλον».

Ο κόσμος σήμερα υφίσταται μετασχηματισμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα

«Οι πιο λεπτές λεπτομέρειες θα μπουν στη θέση τους όταν ευθυγραμμιστούν με τη γενικότερη εικόνα», είπε ο Σι που τόνισε κάποτε. «Ο κόσμος σήμερα υφίσταται μετασχηματισμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα. Το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτόν είναι ένα ζήτημα των καιρών και του κόσμου». Ο Σι είπε ότι η απάντησή του είναι «η οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, η οποία έχει γίνει σημαία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και έχει γίνει δεκτή από πολλές χώρες».

«Ο πλανήτης Γη είναι μόνο τόσο μεγάλος και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τόσες πολλές κοινές προκλήσεις. Όπως λέει ένα παλιό κινεζικό ρητό, οι επιβάτες στην ίδια βάρκα πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον», είπε.

«Σήμερα, όπως το βλέπω εγώ, οι κάτοικοι του ίδιου πλανήτη πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Ζούμε σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο και ανεβαίνουμε και πέφτουμε μαζί. Με τα συμφέροντά τους να είναι βαθιά συνυφασμένα, όλες οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για αποτελέσματα που θα είναι για όλους και όλες επωφελείς.Αυτό είναι το βασικό σημείο εκκίνησης για να δει η Κίνα τον κόσμο και τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε την άποψή του ότι «οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που να αρμόζει στην ιδιότητά τους και να ενεργούν με ευρύτητα πνεύματος και αίσθημα ευθύνης». Είπε ότι «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα από αυτή την άποψη, να αναλάβουν ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη όλων των χωρών, να παρέχουν στον κόσμο δημόσια αγαθά και να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας ενότητας».

Οι αντιπροσωπίες Κίνας και ΗΠΑ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Αν καθιερωθούν οι γενικές αρχές των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας τα προβλήματα θα λύνονται ευκολότερα

Ο Σι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, πρότεινε πέντε πυλώνες για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, δηλαδή την από κοινού ανάπτυξη μιας σωστής αντίληψης, την αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών από κοινού, την από κοινού προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, την από κοινού ανάληψη ευθυνών ως μεγάλες χώρες και την από κοινού προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων.

«Θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως το θεμέλιο για το μέγαρο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Όταν καθιερωθούν οι γενικές αρχές, τα συγκεκριμένα ζητήματα θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Σι.

Η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά με στόχο την κοινή πρόοδο, όχι να μένουμε και οι δύο χώρες στο μηδέν

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, αλλά η συνεργασία θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά ο ανταγωνισμός θα πρέπει να αφορά την κοινή πρόοδο αντί να παίζουμε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε ο Σι. «Η Κίνα έχει δεσμευτεί στη μη συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δημιουργούν μικρά μπλοκ. Ενώ κάθε πλευρά μπορεί να έχει τους φίλους και τους εταίρους της, δεν θα πρέπει να στοχοποιεί, να αντιτίθεται ή να βλάπτει την άλλη», πρόσθεσε.

«Η Κίνα καλωσορίζει τις με αυτοπεποίθηση, ανοιχτές, ευημερούσες και ακμάζουσες Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν επίσης την ανάπτυξη της Κίνας με θετικό τρόπο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος. Ο Σι τόνισε ότι όπως λέει ένα κινεζικό ρητό, «Καμία πρόοδος δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση», ισχύει και για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Σημειώνοντας ότι η σταθεροποιητική τάση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν ήρθε εύκολα, ο Σι δήλωσε ότι «ελπίζει ότι οι δύο ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για να ακολουθήσουν το όραμα του Σαν Φρανσίσκο στο οποίο κατέληξαν ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπάιντεν, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν, να βελτιωθούν και να προχωρήσουν πραγματικά οι διμερείς σχέσεις».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολλαπλότητα και η πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος απαιτούν τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξέφρασαν όλοι την ελπίδα να δουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να βελτιώνονται.

Δεν θέλουμε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε το σύστημα της Κίνας, ούτε να καταστείλουμε την ανάπτυξή της, ενώ εμμένουμε στο δόγμα της «Μιας Κίνας»

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Μπάιντεν στον πρόεδρο Σι. Σημείωσε ότι από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν σημειώσει καλή πρόοδο στη συνεργασία τους σε τομείς όπως οι διμερείς αλληλεπιδράσεις, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολλαπλότητα και η πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος απαιτούν τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξέφρασαν όλοι την ελπίδα να δουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να βελτιώνονται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, δεν επιδιώκουν να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας, δεν επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους εναντίον της Κίνας και δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν σύγκρουση με την Κίνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην πολιτική της μίας Κίνας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να διατηρήσουν την επικοινωνία με την κινεζική πλευρά, να ακολουθήσουν τα όσα συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι στο Σαν Φρανσίσκο, να επιδιώξουν περισσότερη συνεργασία, να αποφύγουν παρεξηγήσεις και εσφαλμένους υπολογισμούς, να διαχειριστούν υπεύθυνα τις διαφορές και να επιτύχουν σταθερή ανάπτυξη των αμερικανοκινεζικών σχέσεων».



in.gr

Προηγούμενο άρθρο45 XΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ σε ΓΝΩΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ για ΒΙΑΣΜΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ – ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ το ΟΝΟΜΑ του στην ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ! ΓΙΑΤΙ;
Επόμενο άρθροΠώς έγινε η αιματηρή συμπλοκή έξω από το νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι