Αρχική Κόσμος Ερντογάν: Μυστήριο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ – Η σιγή ιχθύος...

Ερντογάν: Μυστήριο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ – Η σιγή ιχθύος από την Άγκυρα και ο ρόλος του Χανίγια

22
0


«Πέπλο» μυστηρίου καλύπτει την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, καθώς ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί  στις 9 Μαΐου.

Τις φήμες περί ακύρωσης της επίσκεψης «φούντωσε» στις 20 Απριλίου, ένα δημοσίευμα από τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Odatv, που ανέφερε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ακυρώθηκε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επικύρωσε το νομοσχέδιο που δίνει πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την ακύρωση του ταξιδιού, ούτε εντολή του προέδρου Ερντογάν προς τις αρμόδιες μονάδες ότι το ταξίδι ακυρώθηκε»

Βέβαια, το όλο ζήτημα της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν περιπλέκεται από το γεγονός πως η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ούτε από τον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και από την τουρκική κυβέρνηση. Έγινε εμμέσως γνωστή όταν στις 9 Μαρτίου μετέβησαν στην Τουρκία τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Μάλιστα το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και πριν το ταξίδι-σταθμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στο Ιράκ, γεγονός που μαρτυρά τον ρόλο που παίζει παρασκηνιακά η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση της είδησης, ούτε κάποιο φιλοκυβερνητικό μέσο αντέδρασε άμεσα. Μάλιστα όπως επισημαίνει σε άρθρο του την Τετάρτη (24/4), δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την αρχική δημοσιοποίηση της είδησης στη φιλοκυβερνητική Hyrriyet, ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφος με διασυνδέσεις στο Προεδρικό Μέγαρο του φάνηκε «παράξενο που ενώ όλα διαψεύδονταν ή επιβεβαιώνονταν αμέσως, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη σε αυτό το θέμα».

Όπως είναι γνωστό το επονομαζόμενο «Κέντρο Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας συνηθίζει να διαψεύδει άμεσα όταν κάποια παραφιλολογία θεωρείται «fake news».

Τι λένε οι ΗΠΑ

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, ήρθε από την πρεσβεία της χώρας την Άγκυρα, η οποία απάντησε σε ερώτηση αν «η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον έχει ακυρωθεί».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας να πραγματοποιήσουμε επαφές υψηλού επιπέδου με κάθε ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, συνέστησε στους ενδιαφερόμενους για απαντήσεις σχετικά με «τα ταξίδια των Τούρκων αξιωματούχων» να επικοινωνούν με τις τουρκικές Αρχές.

Σε ανάλογο κλίμα και η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη VOA Turkce (Φωνής της Αμερικής), στην οποία τονίζεται επίσης ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τουρκική κυβέρνηση για πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σχέδια Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ισχύει κι αν τελικά θα μεταβεί ή όχι ο Ερντογάν στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει «οι ΗΠΑ δεν παρείχαν καμία πληροφορία ότι το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν ακυρώθηκε. Οι Αμερικανοί θέλουν ήδη να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να ακυρώσουν την επίσκεψη».

Ακόμα προσθέτει πως οι «ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου» και σημειώνει πως το ρεπορτάζ του Odatv αναφέρει ότι «περιελάμβανε τον ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν ακύρωσε το ταξίδι και όχι οι ΗΠΑ».

«Ο Ερντογάν δεν έδωσε εντολή ακύρωσης της επίσκεψης»

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν. «Εάν ο Ερντογάν ακυρώσει το ταξίδι, πρέπει να ενημερωθεί κατά προτεραιότητα η προεδρία Εξωτερικών Υποθέσεων και το υπουργείο Εξωτερικών. Εάν ο Ερντογάν δώσει εντολή ακύρωσης, το Προεδρικό Συγκρότημα και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσουν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ. Αλλά δεν υπάρχει καμία οδηγία προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί ο Σελβί.

«Συνοψίζοντας εν συντομία, δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την ακύρωση του ταξιδιού, ούτε εντολή του προέδρου Ερντογάν προς τις αρμόδιες μονάδες ότι το ταξίδι ακυρώθηκε. Επί του παρόντος, οι εργασίες πραγματοποιούνται ως περιοδεία. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έλαβα μέσα σε 24 ώρες. Εάν υπάρξει άλλη εξέλιξη αύριο, θα την κοινοποιήσω. Αλλά μπορώ να πω αυτό με σαφήνεια. Τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ γίνονται προετοιμασίες για ένα ταξίδι».

Ποιος είναι πίσω από τις «διαρροές»

Ο Σελβί αναφέρεται επίσης στο ποιος πιστεύει ότι κρύβεται πίσω από τις «διαρροές» για την πιθανή ακύρωση του ταξιδιού. Σύμφωνα με τον ίδιο μετά τη συνάντηση Χανίγια – Ερντόγαν, υπάρχει μία ομάδα στις ΗΠΑ που θέλει να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν, καθώς πιστεύουν ότι μια φωτογραφία Ερντογάν-Μπάιντεν που θα δοθεί μετά τη φωτογραφία Ερντογάν-Χανίγια θα είναι εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές.

Ο δεύτερος που προσπαθεί να ακυρώσει την επίσκεψη κατά τον Σελβί είναι το Ισραήλ και μέλη του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον που προσπαθούν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως υπογραμμίζει «θέλουν να το κάνουν αυτό μέσω της Τουρκίας. Προσπαθούν να δείξουν προς τα δεξιά και να χτυπήσουν την αριστερά με την είδηση ότι η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψή της στις ΗΠΑ».

Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst)

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν τις εργασίες τους με την επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για τις 9 Μαΐου. Πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και της πρεσβείας μας στις ΗΠΑ για θέματα όπως το ποιοι θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, πόσο καιρό οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και πού θα σταθεί ο Τύπος».

Ακόμα αναφέρει πως ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπας βρισκόταν στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει τις προκαταρκτικές προετοιμασίες της συνάντησης και έγινε δεκτός τόσο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν όσο και από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο παράξενος ρόλος του πρώην πρέσβη

Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα ακόμα σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί ο Τζον Μπας ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα κατά την περίοδο του πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου του 2016.

«Για μένα είναι ένας πρεσβευτής με ερωτηματικά. Αλλά οι συναντήσεις του Ερντογάν σχετικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ήταν θετικές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σελβί και προσθέτει πως:

«Βλέπω ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, αλλά μπορώ να πω με σαφήνεια ότι δεν έχει δοθεί καμία οδηγία από τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης. Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ερντογάν στις 9 Μαΐου».

Δημοσιεύματα για τον ρόλο της Χαμάς

Ο ρόλος της Χαμάς αναφέρεται και σε άρθρο του Μουσυταφά Μπαλμπάι στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, ο οποίος σημειώνει πως οι «παρασκηνιακές πληροφορίες για τη γραμμή Άγκυρα-Ουάσινγκτον είναι κυριολεκτικά τρομακτικές».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα ξακαθαρο μήνυμα παρασκηνιακά προς την Άγκυρα που λέει: «Η Χαμάς αποσύρεται από το Κατάρ. Εάν η Τουρκική Δημοκρατία αντικαταστήσει το Κατάρ με τη Χαμάς, θα υπάρξουν συνέπειες».

Μάλιστα όπως «λέγεται ότι μία από τις συνέπειες είναι ότι η συνάντηση της 9ης Μαΐου μπορεί να ακυρωθεί».



in.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Λευκός Οίκος ζητά απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα
Επόμενο άρθροΑγγλία: Η Έβερτον έβγαλε εκτός τροχιάς τίτλου τη Λίβερπουλ!