Αρχική Οικονομία F1 GP Αυστραλίας: Παλικαρίσια νίκη για τον Sainz – Εγκατάλειψη για Verstappen...

F1 GP Αυστραλίας: Παλικαρίσια νίκη για τον Sainz – Εγκατάλειψη για Verstappen και Hamilton

103
0


Του Γιώργου Παλληκάρη

Το τρίτο Grand Prix της χρονιάς, έφερε την μεγάλη έκπληξη. Μετά από δύο απροβλημάτιστα χρόνια, ο πρωταθλητής Max Verstappen θα εγκαταλείψει στον 5ο γύρο και θα αφήσει ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθήσει ένα Grand Prix με ενδιαφέρον. Μία βλάβη στα φρένα του Ολλανδού θα προκαλέσει καπνό και αναγκαστική εγκατάλειψη. Λίγους γύρους αργότερα θα εγκαταλείψει και ο Lewis Hamilton λόγω μηχανικής βλάβης. Το ενδιαφέρον γύρισε στη Formula 1 και τη μεγάλη αυτή σημερινή νίκη θα πάρει επάξια ο προσφάτως χειρουργημένος Sainz της Ferrari, η οποία θα κάνει το 1-2 με τον Leclerc. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Norris, Piastri και Perez.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα

Η κατασκευή της πίστας στο Albert Park ξεκίνησε μετά τη σύμφωνη γνώμη της FIA για αγώνα γύρω από την πόλη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1996 έγινε ο πρώτος αγώνας. Σήμερα η πίστα έχει μήκος 5.278 km και οι αγωνιζόμενοι καλύπτουν σε 58 γύρους 306.124 km. Το 2023 ο Sergio Perez έκανε τον ταχύτερο γύρο (1.20.235). 453.000 θεατές το 3ήμερο στις κερκίδες της πίστας, νέο ρεκόρ προσέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σειρά εκκίνησης

Όπως και στους δύο πρώτους αγώνες, έτσι και στον σημερινό, ο Ολλανδός Max Verstappen ξεκινά πρώτος, έχοντας πίσω του τον Carlos Sainz της Ferrari ο οποίος στο προηγούμενο GP έλειπε λόγω χειρουργείου σκωληκοειδίτιδας. Στην τρίτη θέση δεν θα είναι ο Perez (ο οποίος θα ξεκινήσει στην 6η θέση λόγω ποινής 3 θέσεων παρά τον τρίτο καλύτερο χρόνο), αλλά ο Lando Norris της McLaren. Στην 4η θέση ο Leclerc, στην 5η ο Piastri και στην 7η ο Russell. Να θυμίσουμε πως η Williams τρέχει μόνο με τον ALbon και όχι με τον Sargeant, καθώς το μονοθέσιο του Albon πληγώθηκε ανεπανόρθωτα στο FP1 και η εταιρία επέλεξε να δώσει το μονοθέσιο του Αμερικανού στον πιο έμπειρο οδηγό της ομάδας. 19 αγωνιστικά λοιπόν στο Grid. Για την ακρίβεια 18, μιας και ο Zhou θα ξεκινήσει από τα Pits λόγω αλλαγής αεροτομής.

Πως κύλησε ο αγώνας

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο Ολλανδός θα πραγματοποιήσει για μία ακόμα φορά πολύ καλή εκκίνηση προστατεύοντας την πρώτη του θέση (σε αντίθεση με τον περσινό αγώνα). Η εκκίνηση ήταν καθαρή χωρίς επαφές, ενώ στον πρώτο γύρο μόνο ο Russell θα περάσει τον έκτο Perez.

Θα κάνει την έκπληξη ο Sainz της Ferrari ο οποίος στον 2ο γύρο θα προσπεράσει τον πρωτοπόρο Ολλανδό ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Ένας Sainz που πριν 15 ημέρες χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα και σήμερα τα δίνει όλα και κάνει την έκπληξη. Ο Ολλανδός στο team radio ενημερώνει πως το μονοθέσιο του δεν έχει καλή ανταπόκριση και παραείναι χαλαρό.

Στα πλάνα φαίνεται πως βγαίνει καπνός από το μονοθέσιο του Verstappen και τελικά ο Ολλανδός θα πάει στα pits και θα εγκαταλείψει, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Αυτή η εγκατάλειψη θα φέρει αλλαγές στις στρατηγικές των ομάδων, με πολλά μονοθέσια να σπεύδουν να αλλάξουν ελαστικά.

Όντας πλέον ο αγώνας στον 14ο γύρο, η σειρά είναι: Sainz – Norris – Perez – Alonso – Leclerc – Piastri – Hulkenberg – Gasly – Russell – Stroll.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη του αγώνα έρχεται στον 17ο γύρο καθώς θα εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη ο Lewis Hamilton. Θα έχουμε καθεστώς Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα καταφέρει να σταματήσει το μονοθέσιο σε σημείο που έκανε εύκολη την απομάκρυνση του.

Πλέον το 1-2 έχει η Ferrari με Sainz και Leclerc να βρίσκονται μπροστά από τις δύο McLaren που ακολουθούν και τον Alonso πέμπτο.

Η θερμοκρασία είναι αυξημένη στην πίστα καθώς το οδόστρωμα έχει φτάσει τους 40 βαθμούς, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης για το Grand Prix Αυστραλίας με 453.000 εισιτήρια να κόβονται το 3ήμερο.

Στα του αγώνα και με 20 γύρους να απομένουν, ο πρωτοπόρος Sainz (ο οποίος έδωσε μάχη για να προλάβει να αγωνιστεί λόγω του πρόσφατου χειρουργείου), μεγαλώνει τη διαφορά του από τον δεύτερο Leclerc, καταφέρνοντας να κάνει και pit stop, χωρίς να χάσει την 1η θέση.

Οι περισσότερες μονομαχίες γίνονται από την 6η θέση και κάτω ενώ ο Ολλανδός στην πρώτη του δήλωση μετά την εγκατάλειψη του είπε “Από την εκκίνηση, ήταν λες και οδηγούσα με το χειρόφρενο σηκωμένο”.

Ο Gasly θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. καθώς πάτησε τη γραμμή βγαίνοντας από το pit lane, στην προσπάθεια του να πάρει καλύτερη αγωνιστική γραμμή

Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με τον Russell να πέφτει πάνω στις μπαριέρες με πολλά χιλιόμετρα στον τελευταίο γύρο.

Το Grand Prix  θα ολοκληρωθεί σε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.  Η τελική κατάταξη είναι: Sainz – Leclerc – Norris – Piastri – Perez – Alonso  – Stroll- Tsunoda – Hulkenberg – Magnussen – Albon – Riciardo – Gasly – Bottas – Zhou- Ocon.

Εγκατέλειψαν οι: Verstappen – Hamilton – Russell. Δεν έτρεξε ο Sargeant.



zougla.gr

Προηγούμενο άρθροGP Αυστραλίας: Εγκατάλειψη στον 5ο γύρο για τον πρωτοπόρο Verstappen λόγω βλάβης στα φρένα
Επόμενο άρθροTI ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ στα ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ, ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΑΒΒΙΔΗ…