Αρχική Κεντρική Ελλάδα AΡΓΥΡΗΣ ΚΟΠΑΝΑΣ – ΔΕΥΑΜΒ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ το ΝΕΡΟ

AΡΓΥΡΗΣ ΚΟΠΑΝΑΣ – ΔΕΥΑΜΒ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ το ΝΕΡΟ

875
0

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Αργύρης Κοπάνας: «Δεν ανιχνεύθηκε υδράργυρος και χρώμιο σε νέες έκτακτες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την Παρασκευή».

Κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση το νερό.

Συνέντευξη τύπου με θέμα «το νερό» παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δημήτρη Κουτσιφέλη και της προϊσταμένης του χημείου Νίκης Μαυροκεφαλίδου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων στοιχείων του νερού (βαρέα μέταλλα) που προέκυψαν από έκτακτες δειγματοληψίες της Παρασκευής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοπάνας ανέφερε τα εξής:

«Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό ζωτικής σημασίας και το διαχειριζόμαστε με απόλυτη σοβαρότητα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, μέλημά μου είναι να παρέχουμε νερό ασφαλές στους συνδημότες μας.

Και θα ήμουν ο πρώτος που θα ενημέρωνε τους συνδημότες μας, εάν διαπιστώναμε, εάν εντοπίζαμε, εάν ανιχνεύαμε υπερβάσεις των ορίων που θέτει η νομοθεσία σε στοιχεία του νερού, που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Σε τέτοια περίπτωση, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα διακόπταμε την υδροδότηση και θα λαμβάναμε ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας με συνεργασία με τη διεύθυνση υγείας στην οποία και κοινοποιούμε όλα τα αποτελέσματα.

Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε!

Με την δημόσια υγεία δεν παίζουμε.

Και δεν περιμένουμε τις υποδείξεις, τις νουθεσίες, πόσο μάλλον τις ανυπόστατες καταγγελίες κανενός, προκειμένου να επιτελέσουμε το έργο μας, την αποστολή μας, το ρόλο μας, το σκοπό μας, το καθήκον μας.

Όπως ανέφερα και στη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου για τη λογοδοσία, μετά τις σφοδρές κακοκαιρίες, μετά τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες επέφεραν καταστροφικά πλήγματα στις υποδομές και τα δίκτυά μας (πηγές, υδρομαστεύσεις, δεξαμενές, αγωγούς), δίνουμε ένα τιτάνιο αγώνα για την απρόσκοπτη, για την ανεμπόδιστη, για την ομαλή υδροδότηση του δήμου μας και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Μέσω του δικού μας εργαστηρίου που είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 και επιπλέον με συνεργασίες με ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια που αναδεικνύονται μετά από δημόσιο διαγωνισμό, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο διπλάσιες αναλύσεις από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων , περισσότερες από μία φορά το χρόνο που προβλέπει η νομοθεσία, αναρτώνται στο site της υπηρεσίας, ώστε οι δημότες μας να έχουν τακτική ενημέρωση με επαρκείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Ειδικότερα, στην περίοδο της θεομηνίας, δηλαδή από 5 Σεπτεμβρίου και εντεύθεν, το χημικό εργαστήριο της υπηρεσίας, προέβει σε σχεδόν καθημερινή λήψη δειγμάτων από το δίκτυο του πόσιμου νερού από κοινού με τη Δ/νση Υγείας, αλλά και από τις γεωτρήσεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3.600 αναλύσεις, ώστε να διακριβώνεται πλήρως η ποιότητα του νερού στην πόλη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες, τα στελέχη, τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ για τον αγώνα που δίνουμε μαζί για να επουλωθούν οι πληγές από τις καταστροφές και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουμε περιέλθει.

Και αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, δεν θα επιτρέψω να την υποβαθμίσει , να την αμαυρώσει, να την λερώσει με ψεύδη και συκοφαντίες κανένας!

Συνεχίζουμε τις εντατικές εργασίες στις πηγές μας για να εξασφαλίσουμε πηγαίο νερό. Στις πηγές της Καλιακούδας, όπου οι υποδομές μας καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, οπότε θα μεταφέρουμε στα υδραγωγεία μας έως και 500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Επίσης, σύντομα θα ολοκληρωθούν εργασίες στις πηγές Ξηράκια ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέραμε έως 120 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού από τις πηγές της Γερακιάς.

Μεταφέροντας όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες πηγαίου νερού, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις τιμές των χλωριόντων και των αλάτων και αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος! Ασφαλές και ποιοτικό νερό!»

Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων, εξετάζονταν κάθε μέρα στο συντονιστικό όργανο που είχε συσταθεί και ανάλογα με τα αποτελέσματα εκδίδονταν αναλυτική ανά περιοχή ανακοίνωση για την ποιότητα του νερού.

Η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε δύο σειρές αναλύσεων σε βαριά μέταλλα στις γεωτρήσεις που βρίσκονταν σε ακτίνα 800-1200 μέτρα από τον ΧΑΔΑ, ώστε να ελέγξει τυχόν επιβάρυνση. Δεν προέκυψε ουδεμία επίπτωση.

Το πολεοδομικό συγκρότημα μετά τις πλημμύρες, υδροδοτείται από 30 γεωτρήσεις και από νερό της πηγής Μάνα και Κουκουράβα.

Όπως είχα υπογραμμίσει στη λογοδοσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, το νερό κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Έτσι το αξιολογεί και το χαρακτηρίζει και το Υπουργείο Υγείας και η Δ/νση Υγείας της ΠΕ Μαγνησίας.

Από φυσικοχημικής πλευράς, πληρεί τα κριτήρια της νομοθεσίας. Δεν ανιχνεύονται στο δίκτυο υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα και σε επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο.

Τόνισα επίσης, ότι λόγω των γεωτρήσεων και εξαιτίας της υπεράντλησης, παρουσιάζονται αυξημένα χλωριόντα άλατα. Γι’ αυτό το λόγο, η γεύση του νερού είναι γλυφή και συστήνεται να το αποφεύγουν συνδημότες μας, οι οποίοι ακολουθούν δίαιτα με χαμηλό νάτριο.

Προηγούμενο άρθροΚΥΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΕΞΕ… ΘΑ ΤΡΙΒΕΙΣ τα ΜΑΤΙΑ σου…
Επόμενο άρθροΑδιανόητο παρκάρισμα στη Θεσσαλονίκη – Το παράτησε πάνω στη στρογγυλή νησίδα