Αρχική Ελλάδα AΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ – Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΑΠΑΝΤΑ

AΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ – Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΑΠΑΝΤΑ

51
0

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ εξήγησε τον λόγο που «πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής της ώρας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καθιερωμένο ραντεβού της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου όπου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μια ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της φετινής ώρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξουν 04.00.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί στη Γηραιά Ήπειρο, αφού δεν έχει υπάρξει καθολική συμφωνία.

Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος της εν λόγω πρακτικής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις τυπικές ζώνες ώρας στην ΕΕ: ώρα Δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία), ώρα Κεντρικής Ευρώπης (17 κράτη μέλη) και ώρα Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί», είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Δεν αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις την επόμενη διετία»

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ εξήγησε γιατί πήγε πίσω η εφαρμογή του μέτρου παρά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και τα κράτη-μέλη δεν πήραν απόφαση για το αν θα κρατήσουν τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Ακολούθησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και νέες γεωπολιτικές εντάσεις, με τη συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας να μετατίθεται σε αόριστο χρόνο. H διαδικασία έχει “κολλήσει” στην Κομισιόν και δεν αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις την επόμενη διετία».

Γιατί αλλάζει η ώρα

Το βασικό πλεονέκτημα της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Μάλιστα τη δεκαετία του 1970, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Γιατί δεν είναι τόσο αθώα η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή της ώρας δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Συγκεκριμένα προκαλεί διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου περισσότερων ανθρώπων.

Έρευνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 63% των Αμερικανών θα προτιμούσε να καταργηθεί η θερινή ώρα και το 55% βιώνει κούραση μετά την αλλαγή.

Όμως η μετάβαση της ώρας δεν εμπνέει μόνο ανάμεικτες απόψεις, υπνηλία και κακή διάθεση. Οι ερευνητές λένε ότι η αλλαγή έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για το σώμα και το μυαλό μας.

«Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν οξεία αύξηση των αρνητικών συνεπειών για την υγεία από την αλλαγή των ρολογιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων», είχε πει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Adam Spira, PhD, MA, καθηγητής Ψυχικής Υγείας.

Η αλλαγή συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης και εισαγωγών στο νοσοκομείο, καθώς και με αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών δεικτών ως απάντηση στο στρες.

Το ενδεχόμενο για τροχαία δυστυχήματα επίσης κορυφώνεται προς τα πάνω αμέσως μετά την άνοιξη, λέει ο Spira- μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 6%.

«Η μετακίνηση των ρολογιών προς τα εμπρός την άνοιξη, έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε πριν τα εσωτερικά μας ρολόγια είναι έτοιμα. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση διαρκεί για όλη τη διάρκεια της θερινής ώρας», λέει ο Spira.

«Οι συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου περιλαμβάνουν μείωση της καρδιαγγειακής υγείας, αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, χειρότερη ψυχική υγεία, χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αύξηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων», προσθέτει.

Ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν – Τρόποι να διαχειριστούμε την αλλαγή

Οι πληθυσμοί που ζουν στις δυτικές άκρες των ζωνών ώρας και οι άνθρωποι με μικρό έλεγχο του προγράμματός τους, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που πηγαίνουν στη δουλειά τους πολύ νωρίς, κινδυνεύουν περισσότερο από την κακή ευθυγράμμιση.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών μετά την αλλαγή της ώρας, οι μαθητές ήταν πιο νυσταγμένοι, είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης και ήταν λιγότερο προσεκτικοί.

Για να γίνει πιο εύκολη η αλλαγή ώρας, η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου προσφέρει έναν κατάλογο με προτάσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, όπως η σταδιακή προσαρμογή των ωρών ύπνου και αφύπνισης, η ρύθμιση των ρολογιών σας κατά μία ώρα μπροστά το βράδυ του Σαββάτου και η κατάκλιση στην κανονική ώρα του ύπνου σας και η έξοδος στο ύπαιθρο για να εκτεθείτε στο πρωινό φως του ήλιου την Κυριακή.

Προηγούμενο άρθροΑΝΕΚΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΕΥΘ.ΛΕΚΚΑΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ η ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΕΡΩΝ της ΚΑΡΛΑΣ ΜΕΣΩ ΣΗΡΑΓΓΑΣ στο ΑΙΓΑΙΟ