Αρχική Κόσμος Το Ισραήλ θέλει να χαράξει μία «νεκρή» ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Το Ισραήλ θέλει να χαράξει μία «νεκρή» ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

295
0


Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια νεκρή ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ αποκάλυψε τα σχέδιά του στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι και η Σαουδική Αραβία έχει ενημερωθεί σχετικά.

«Μια ‘νεκρή’ ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης»

Οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησαν και πάλι μετά τη λήξη της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής (1/12)

Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει άμεσο τέλος της επίθεσης του Ισραήλ – η οποία συνεχίστηκε την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία – αλλά δείχνει ότι προσεγγίζει πέρα από τους καθιερωμένους αραβικούς διαμεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, καθώς προσπαθεί να διαμορφώσει μια μεταπολεμική Γάζα.

Κανένα αραβικό κράτος δεν έχει δείξει προθυμία να ελέγχει ή να διαχειρίζεται τη Γάζα στο μέλλον και τα περισσότερα έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος των αστικών περιοχών της Γάζας. Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους στην επιδρομή της στις 7 Οκτωβρίου και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους.

«Το Ισραήλ θέλει αυτή τη ‘νεκρή’ ζώνη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ από το βορρά προς το νότο για να εμποδίσει οποιονδήποτε μαχητή της Χαμάς ή άλλους μαχητές να διεισδύσουν ή να επιτεθούν στο Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας, μία από τις τρεις περιφερειακές πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Τα τρία επίπεδα

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ, ο Ophir Falk, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Reuters: «Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό (που παρουσιάζεται). Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα».

Περιγράφοντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.

«Μια ‘νεκρή’ ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης», είπε. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε αν τα σχέδια αυτά είχαν τεθεί υπόψη των διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών τα οποία έχουν δηλώσει ότι είναι αδύνατο το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, λέγοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μαχητική δύναμη που μπορεί να νικηθεί.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΟι νέες business του «εξαφανισμένου» Τζακ Μα
Επόμενο άρθροΑΝΕΚΔΟΤΟ…