Αρχική Κόσμος Διεθνής Αμνηστία: Αμερικανικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν σε σφαγή αμάχων χωρίς στρατιωτικούς στόχους

Διεθνής Αμνηστία: Αμερικανικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν σε σφαγή αμάχων χωρίς στρατιωτικούς στόχους

154
0


Η έρευνα της Αμνηστίας υποστηρίζει ότι όπλο αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που προκάλεσαν τον θάνατο 43 αμάχων.

Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως αμερικανικής κατασκευής σύστημα καθοδήγησης όπλων χρησιμοποιήθηκε σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τον Οκτώβριο, στις οποίες φέρονται να σκοτώθηκαν 43 άμαχοι.

Οι πρώτες υποψίες κινήθηκαν από τους κρατήρες – Η κατηγορία μεγενθύνεται από τον ισχυρισμό πως όλες οι απώλειες ήταν άμαχοι

Θραύσματα του αμερικανικής κατασκευής συστήματος καθοδήγησης Joint Direct Attack Munitions βρέθηκαν στα συντρίμμια κατεστραμμένων σπιτιών στη γειτονιά Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι βόμβες χρησιμοποίησε – Η ΔΑ ζητά την διερεύνηση για εγκλήματα πολέμου

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών, αλλά η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες να συνδεθεί ένα αμερικανικής κατασκευής όπλο με μια συγκεκριμένη επίθεση που άφησε πίσω της σημαντικό αριθμό αμάχων νεκρούς.

Το JDAM είναι ένα «κιτ ουράς καθοδήγησης που μετατρέπει τις υπάρχουσες μη καθοδηγούμενες βόμβες ελεύθερης πτώσης σε ακριβή, «έξυπνα» πυρομαχικά δυσμενών καιρικών συνθηκών», σύμφωνα με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Η επίθεση είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον θάνατο 43 αμάχων.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της σε θέματα όπλων και ένας «αναλυτής τηλεπισκόπησης» εξέτασαν δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες των σπιτιών που δείχνουν τα «θραύσματα πυρομαχικών που ανακτήθηκαν από τα ερείπια» και την καταστροφή, εξηγεί η έκθεση. Οι επιτόπιοι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας τράβηξαν τις φωτογραφίες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δύο επιθέσεων, 19 παιδιά, 14 γυναίκες και 10 άνδρες σκοτώθηκαν, υποστηρίζει η έκθεση.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι «δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις περιοχές» των αεροπορικών επιδρομών ή ότι τα άτομα που ζούσαν στα σπίτια ήταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι «αυτές οι αεροπορικές επιδρομές ήταν είτε άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών αντικειμένων είτε επιθέσεις χωρίς διακρίσεις», αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να διερευνηθούν οι επιθέσεις ως εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα από την ακρόαση για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Κερτ Κάμπελ, υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει ότι δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ με όρους χρήσης.

Ερωτηθείς από τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ αν θα ήταν η συμβουλή του να δημιουργήσει όρους για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, ο Κάμπελ απάντησε: «Δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις εντός των ΗΠΑ να αξιοποιηθεί το μεγάλο ποσό χρημάτων και όπλων που στέλνουν στο Ισραήλ για να το αναγκάσουν να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Ισραήλ των λεγόμενων βομβών «bunker buster», καθεμία από τις οποίες φέρει πολεμικές κεφαλές βάρους άνω των 900 κιλών.

Παρόλα αυτά η κεντρική πολιτική του Λευκού Οίκου είναι να μην θέσει όρους στο Ισραήλ για την χρήση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ενάντια σε άμαχο πληθυσμό.





in.gr

Προηγούμενο άρθροΕΕ: Έκθεση της Κομισιόν για το μέλλον του αγροτικού τομέα την επόμενη 12ετία
Επόμενο άρθροΑράχωβα: Στην Ασφάλεια Αττικής η υπόθεση του χάσκι – Από την αρχή οι έρευνες, στο κάδρο όλοι οι ύποπτοι