Αρχική Ελλάδα KATAΡΓΗΣΗ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ή ΑΛΛΙΩΣ ΝΙΚΗ Γ.ΦΛΩΡΙΔΗ επί Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

KATAΡΓΗΣΗ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ή ΑΛΛΙΩΣ ΝΙΚΗ Γ.ΦΛΩΡΙΔΗ επί Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

178
0

Η κυβέρνηση είχε «ακυρώσει» δύο φορές τον υπουργό Δικαιοσύνης όταν προχώρησε σε προαναγγελία των προθέσεών του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, μερικούς μήνες μετά την προσωπική του «ακύρωση» από το Μέγαρο Μαξίμου, έφερε χθες προς ψήφιση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες.

Λίγοι κατανόησαν και ακόμα λιγότεροι έθιξαν, το γεγονός ότι ο υπουργός κατάφερε να περάσει την δική του πολιτική βούληση έναντι της βούλησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όλα τα κακουργήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλισης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και το νέο μέτρο θα ισχύει τόσο για τα στελέχη των τραπεζών όσο και για τους υπαλλήλους τους.

Είναι προσωπική νίκη του Γ.Φλωρίδη έναντι του Κ.Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του που δεν ήθελαν με τίποτε μία τέτοια εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει τη σχετική πρωτοβουλία, το Μέγαρο Μαξίμου λίγες μέρες αργότερα, τον «άδειασε».

Ο Γ.Φλωρίδης είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής να καταργήσει την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο σημειωτέον, είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ.

Είχε ξεκαθαρίσει δε πως «αυτά θα τα επαναφέρω», δεσμευόμενος πως θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι ο Γ.Φλωρίδης εξέφρασε δικές του απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυόμισι μήνες αργότερα, ο κ. Φλωρίδης επανήλθε στο θέμα, προαναγγέλλοντας εκ νέου τη σχετική πρωτοβουλία για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άφησε εκ νέου εκτεθειμένο!

Για να το πούμε απλά: Ο υπουργός ακυρώθηκε δύο φορές.

Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, υποστηρίζοντας ότι είναι «αποσπασματικές και στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν κατά την ευρεία συζήτηση που γίνεται για τον ΠΚ και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που σε λίγες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση».

Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά και τον «άδειασε» εκ νέου.

«Καταρχάς, η απάντηση που είχα δώσει την προηγούμενη φορά ισχύει προφανώς.

Το ότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πάγιες και διαχρονικές, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μία διαδρομή στην πολιτική. Και ίσχυε αυτό που είχα πει τότε ότι αυτά όλα δεν είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε παραπέμποντας στις δηλώσεις του, της 10ης Ιουλίου.

Και την επομένη, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην ίδια γραμμή, σημειώνοντας ότι «και ο χρονισμός των παρεμβάσεων είναι προφανώς αντικείμενο συζήτησης. Είναι δεδομένη και η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στον υπουργό του και όταν έχουμε κάτι περισσότερο, κάτι νεότερο, αυτό θα συζητηθεί και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα ανακοινωθεί, σε οποιοδήποτε επίπεδο» ανέφερε.

Δύο μήνες αργότερα, ο Γ.Φλωρίδης έδωσε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η άρση του ακαταδίωκτου των στελεχών των τραπεζών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποκαθίσταται «η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα».

Πρόκειται για προσωπική νίκη του Γ.Φλωρίδη ο οποίος κατάφερε να περάσει την δική του «γραμμή» ενάντια σε αυτήν του Μεγάρου Μαξίμου.

Φυσικά εντός της κυβέρνησης ψελλίζουν διαφορά φαιδρά, ότι η διαφωνία βρίσκονταν στην διαδικασία και στις προαναγγελίες του υπουργού.

Προηγούμενο άρθροΔΙΟΔΙΑ… ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% από ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ που η ΑΚΡΙΒΕΙΑ «ΧΤΥΠΑ» ΑΝΕΛΕΗΤΑ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!
Επόμενο άρθροΣυντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ιαπωνία – Τουλάχιστον ένας νεκρός από το 6μελές πλήρωμα