Αρχική Οικονομία Golden Visa: Τι συμβαίνει με τους Ισραηλινούς – Πόση ζήτηση υπάρχει για...

Golden Visa: Τι συμβαίνει με τους Ισραηλινούς – Πόση ζήτηση υπάρχει για ακίνητα στην Ελλάδα

99
0


Για υπαρκτή ζήτηση, όχι όμως στο βαθμό που παρουσιάζεται κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον των ισραηλινών για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με στόχο την απόκτηση Golden Visa.

Σε καμία περίπτωση, όπως λένε, δεν πρόκειται για «φρενίτιδα» αν και αναγνωρίζουν πως υπάρχει κινητικότητα για την εξεύρεση ακινήτων σε διάφορες περιοχές μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ. Αν και οι αιτήσεις είναι διπλάσιες φέτος από πέρυσι, σε απόλυτους αριθμούς είναι ακόμη λίγες στο σύνολο των αιτήσεων (ανέρχονται σε 168 σε σύνολο άνω των 6.000).

Μικρός ο αριθμός των Ισραηλινών που αποκτούν Golden Visa

Η φράση που αποτυπώνει την πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο είναι πως «το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων από ισραηλινά κεφάλαια και επενδυτές συνεχίζεται παρά τον πόλεμο» ενώ δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό που μεταδίδεται σχετικά με την Golden Visa.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως ο αριθμός των ισραηλινών που αποκτούν Golden Visa στην χώρα μας παραμένει σχετικά μικρός,  επισημαίνοντας πως παρά την άνοδο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρκετός για να κάνει τη διαφορά (161). Αυτοί που κάνουν τη διαφορά, διευκρινίζει, είναι οι Κινέζοι (πάνω από 7.500).

Χαρακτηρίζει πάντως θετικό το γεγονός πως η ροή κεφαλαίων από το Ισραήλ διατηρείται αναλλοίωτη, τονίζοντας παράλληλα πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ματαιωθεί συμβόλαια που είχαν προγραμματισθεί. Εκτιμά πάντως πως σαφή εικόνα για την ενίσχυση ή τη μείωση του ενδιαφέροντος των ισραηλινών για επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα και στον ελληνικό τουρισμό λόγω του πολέμου θα υπάρξει στις αρχές του επόμενου έτους.

Η σημερινή εικόνα με τους ισραηλινούς θυμίζει την δεκαετία του 2000

Η Θεσσαλονίκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο συνιδρυτής και CEO της Georgakos & Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γεωργάκος, λέγοντας πως η εικόνα που δίδεται στα media για τους ισραηλινούς δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα που βιώνει ο ίδιος ως επαγγελματίας του κλάδου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή εικόνα με τους ισραηλινούς, σημειώνει, θυμίζει την δεκαετία του 2000 και τα δημοσιεύματα περί «επέλασης Ρώσων επενδυτών στα ακίνητα της Χαλκιδικής, τα οποία όπως αποδείχθηκαν εκ των υστέρων από τα επίσημα στοιχεία ήταν λανθασμένα και εκτός πραγματικότητας.

Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, «παρατηρείται ένα μούδιασμα, μια στάση αναμονής από τους ισραηλινούς πελάτες του», τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει ποια ακριβώς θα είναι η επίδραση του πολέμου στην αγοραστική τους συμπεριφορά.

Επισημαίνει ακόμη πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι επενδύσεις των ισραηλινών στην ελληνική αγορά ακινήτων παρά τη σημαντική άνοδο των τελευταίων χρόνων, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα (Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το προηγούμενο έτος οι αγορές ακινήτων από Ισραηλινούς ανήλθαν αθροιστικά σε 88 εκατ. ευρώ).

Το Airbnb

Από την άλλη πλευρά, αυξανόμενη είναι η ζήτηση των ισραηλινών για ενοικίαση κατοικιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέα Χίο, υπάρχουν αρκετά αιτήματα για την εκμίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb από οικογένειες ισραηλινών που επιζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πολέμου.

Η Ελλάδα, όπως λέει, τους προσφέρει την ασφάλεια που ψάχνουν και παράλληλα αισθάνονται πως ταιριάζει στην κουλτούρα τους. Υπογραμμίζει μάλιστα πως έχουν υπογραφεί ήδη συμβόλαια εκμίσθωσης για διαμερίσματα στα Νότια Προάστια στην Αττική ενώ κάποιοι ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την αγορά κατοικίας και ζητάνε από τους μεσίτες να τους παρουσιάσουν προτάσεις.



in.gr

Προηγούμενο άρθροΤΡΑΓΩΔΙΑ έξω από το ΒΟΛΟ: ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΦΗΣΕ την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του ΠΝΟΗ σε ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Επόμενο άρθροLive: Βομβαρδισμός των IDF στο ινδονησιακό νοσοκομείο με νεκρούς – Ζητείται εκκένωση και του Χαν Γιουνις