Αρχική Κόσμος Ισραήλ: Η επομενη μερα της συμφωνιας με τη Χαμας για τους ομηρους...

Ισραήλ: Η επομενη μερα της συμφωνιας με τη Χαμας για τους ομηρους – Αναλυση Αl Jazeera

711
0


Μία συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακές οργανώσεις είναι πιο κοντά από ποτέ.

Με ένα κείμενο συμφωνίας μετά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν εδώ και εβδομάδες υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ να βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, πλέον μένει να φανεί τι θα συμβεί μετά.

Σύμφωνα με μία ανάλυση του Al Jazeera, εάν η ισραηλινή κυβέρνηση εγκρίνει τη συμφωνία με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, μπορούμε να περιμένουμε να ξεκινήσει μια διαδικασία – αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων ή παύση των βομβαρδισμών.

Τι θα συμβεί μόλις αποδεχθεί τη συμφωνία

Μόλις το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψηφίσει και εφόσον εγκρίνει τη συμφωνία, αναμένεται να σταλεί μήνυμα στο Κατάρ, το οποίο στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, αυτό θα οδηγήσει μόνο στην έναρξη μιας 24ωρης περιόδου κατά την οποία κάθε Ισραηλινός που αντιτίθεται στη συμφωνία θα μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά

Διαδήλωση για την απελευθέρωση ομήρων στο Τελ Αβίβ

Έτσι κανένας κρατούμενος ή αιχμάλωτος δεν θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι πιθανό ότι ο πρώτος γύρος της ανταλλαγής να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Τι έχει γίνει γνωστό για τη συμφωνία

Οι Ισραηλινοί υπουργοί που συμμετέχουν στη συνεδρίαση ενημερώθηκαν, σύμφωνα με το Channel 12, ότι η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων, μπορεί να γίνει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες της συμφωνίας, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, Ισραηλινοί όμηροι -30 παιδιά και 20 γυναίκες- θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 4 ή 5 μέρες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση από 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και την είσοδο καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Εάν, όπως αναμένεται, η συμφωνία εγκριθεί, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει στη συνέχεια τα στοιχεία των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν, δήλωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή.

Πολιτικές πηγές δήλωσαν στο ισραηλινό Κανάλι 13 ότι καθ’ όλη τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο βορρά για να ελέγξουν τα σπίτια τους.



in.gr

Προηγούμενο άρθροCovid-19: Παραμένει «παγκόσμια απειλή» τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή της
Επόμενο άρθροΓκουτέρες: «Καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα