Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ από τον ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ – ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ:...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ από τον ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ – ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ θα ΜΠΟΥΝ τα ΠΡΩΤΑ €6.600 στους ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ οι ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

84
0

Μέσω των φορολογικών στοιχείων τους οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών και πόλεων που επλήγησαν θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους – Το σχέδιο που ετοιμάζει ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος

Άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις

στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, όπως δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία όσον αφορά την αποδοχή αιτήσεων από τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και Καρδίτσας, την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και φυσικά της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή για τις επόμενες περιοχές.

Παράλληλα, 80 κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 3100 αυτοψίες και καταγραφές ενώ συστάθηκαν ήδη 40 επιτροπές κρατικής αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τονίζεται ότι οι ζημιές για την οικοσκευή καταγράφονται σε τρεις κατηγορίες:

Μικρές, μεσαίες και μεγάλες, για τις οποίες προβλέπονται αποζημιώσεις 2.600, 4.600 και 6.600 ευρώ αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι τόνισε ότι η χορήγηση της πρώτης αρωγής για την οικοσκευή προς τα νοικοκυριά, σε περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα γίνει με «ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο».

Ο αυτοματοποιημένος τρόπος είναι μία νέα διαδικασία που θα τρέξει για πρώτη φορά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την ΑΑΔΕ.

Μία διαδικασία ώστε τα χωριά που πλημμύρισαν καθολικά να λάβουν αυτόματα και χωρίς αίτηση τη χορήγηση της αποζημίωσης για την οικοσκευή ή για αρχικές επισκευαστικές παρεμβάσεις και για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες.

Δηλαδή, το ποσό των 6.600 ευρώ το οποίο είναι και το υψηλότερο που έχει δοθεί προς νοικοκυριά έτσι άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσό για τον «Ιανό» ήταν 5.000 ευρώ.

Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες, προετοιμάζεται σχετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα και προβλέπει τη σχετική διαδικασία, ώστε οι πληγέντες, να λάβουν αυτόματα στο λογαριασμό τους, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο TAXIS και χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, το ποσό των €6.600, καθώς πρόκειται για τους κατοίκους των χωριών που βρέθηκαν ολόκληρα κάτω από το νερό ή μέσα στο νερό, όπως η Μεταμόρφωση και ο Παλαμάς.

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες είναι γιατί πολλές από τις περιοχές που έχουν πληγεί δεν διαθέτουν ακόμη ρεύμα, ίντερνετ και  το γεγονός που καθιστά άκρως προβληματική την διαδικασία κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων κ.ο.κ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής αφορούν και τη στεγαστική συνδρομή, της οποίας η πρώτη αρωγή φτάνει τις 10.000 ευρώ και αφορά τις περιπτώσεις όπου έχει πάθει ζημιά το σπίτι και όχι μόνο η οικοσκευή. Δηλαδή, η στατικότητα του σπιτιού.

Προηγούμενο άρθροΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ στους ΔΡΟΜΟΥΣ ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ – ΠΑΡΩΝ και στον ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ της ΙΑΣΟΝΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
Επόμενο άρθροΦιλιππίνες: Η δημοσιογράφος και νομπελίστρια ειρήνης Μαρία Ρέσα αθωώνεται στη δίκη της για φοροδιαφυγή