Αρχική Οικονομία Πέθανε ο στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Μπιλίρης

Πέθανε ο στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Μπιλίρης

46
0


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Μπιλίρης  σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Το δυσάρεστο γεγονός γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας με μια ανάρτηση που έκανε στα social media.

«Ακόμα μια απώλεια για την καλλιτεχνική μας οικογένεια.. όπως μας πληροφόρησε ο ανιψιός του έφυγε από την ζωή στα 83 του ο Κώστας Μπιλίρης, ένας σεμνός ηθοποιός του θεάτρου , που εμφανίστηκε και στα πρώτα μεγάλα σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, με πολλές συμμετοχές σε σειρές της ραδιοφωνίας, δάσκαλος υποκριτικής, στιχουργός πολλών επιτυχιών και συγγραφέας.. Γεννήθηκε στη Λάμια 15-1-1940… Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας συνάδελφε», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο και η ταφή έγινε στο χωριό Μακρυρράχη Δομοκού Φθιώτιδας.

Ποιος ήταν ο Κώστας Μπιλίρης

Ο Κώστας Μπιλίρης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη (Καΐτσα) του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας, το 1940, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Είναι τελειόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Στη Λαμία, μαθητής ακόμη, συνεργάστηκε με τοπικές εφημερίδες (Λαμιακός Τύπος, Πρωινά Νέα κλπ).

Το 1957 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαθητικά Έργα», ενώ το 1958 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Νεανικοί Παλμοί». Ως ηθοποιός έπαιξε σε θέατρο μαζί με τους Δ Χόρν, Μ .Κατράκη, Κ .Χατζηχρήστο, Γ. Γκιωνάκη, Α.Αλεξανδράκη, Ζ.Λάσκαρη, Σ. Παράβα ,Χ. Εξαρχάκο, Σ. Ξενίδη, Τ. Μηλιάδη, Σ.Ψάλτη κ.ά. Έκανε και δικούς του θιάσους, ιδίως για την επαρχία.

Σημαντική ήταν η συνεργασία του στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΡΤ – ΥΕΝΕΔ, όπου ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους. Τα σήριαλ στην τηλεόραση που εμφανίστηκε ήταν «Η Γειτονιά μας», «Η Κοκορόμυαλη», «Ο κύριος συνήγορος», «Οι έμποροι των εθνών», «Η Μαντώ Μαυρογένους» και άλλα.

Δίδαξε αρκετά χρόνια υποκριτική και δραματολογία σε Δραματικές Σχολές και έγραψε θεατρικά έργα που ανέβασαν γνωστοί θίασοι κυρίως επιθεωρήσεις.

Είκοσι χρόνια συνεχώς υπήρξε συνεργάτης μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών περιοδικών και εφημερίδων. Έγραψε ασταμάτητα και μάλιστα επαγγελματικά. Επίσης έκανε και μια σειρά έρευνας για την τηλεόραση (1988) με τον τίτλο «Με Βιολιά και με Κλαρίνα».

Έγραψε στίχους για διακόσια (200) και πλέον λαϊκά και συνεργάστηκε με τους συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Κόρο, Βασίλη Σούκα και Στάθη Κάβουρα, που γνωστοί λαϊκοί και παραδοσιακοί ερμηνευτές τραγούδησαν τους στίχους του. Επίσης, έγραψε στίχους για δημοτικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες με τον Στάθη Κάβουρα με τεράστια επιτυχία.

Είχε εκδώσει τα παρακάτω βιβλία «Αριστουργήματα», 2009, Εκδόσεις Δρόμων (εκατό αριστουργήματα λογοτεχνίας και σάτιρας), «Η ζωή στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας», 2009, Εκδόσεις Δρόμων και «Σχόλια και Σχολιανά», 2012, Εκδόσεις Δρόμων (επιλογές από σατιρικά, πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα).



Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΘύμα κλοπής ο πρώην παίκτης του Survivor
Επόμενο άρθροΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ να ΠΕΡΑΣΕΙ σε ΣΧΟΛΗ της ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ του