Αρχική Ελλάδα ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ “ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ” ΖΩΕΣ στα SOCIAL MEDIA, ΠΝΙΓΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ “ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ” ΖΩΕΣ στα SOCIAL MEDIA, ΠΝΙΓΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

77
0

Οι λόγοι της ανθρώπινης μετανάστευσης είναι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες -πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στις χώρες τους-, οικονομικοί παράγοντες και κλιματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά, ίσως, η μετανάστευση επιτείνεται στις μέρες μας και από έναν άλλον παράγοντα που κανείς δεν σκέφτεται: το Διαδίκτυο και τα social media.

Ένας νέος άνθρωπος που ζει σε μια φτωχική γειτονιά σε κάποια αφρικανική ή ασιατική χώρα και έχει στα χέρια του ένα κινητό, μπορεί να βλέπει καθημερινά στο Instagram τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Δύση και να νομίζει πως, αν βρεθεί σε μια δυτική χώρα, θα ζει κι αυτός έτσι.

Βέβαια, οι ζωές των ανθρώπων στα social media δεν έχουν, συνήθως, καμία σχέση με τις πραγματικές τους ζωές.

Στα social media, όλοι είναι λαμπεροί, χαρούμενοι και πιο όμορφοι από ό,τι πραγματικά είναι, αφού υπάρχουν και τα φίλτρα.

Επίσης, μπορεί εσύ να ζεις με το βασικό μισθό ή να σε ταΐζουν ακόμα οι γονείς σου, και στα social media να παρουσιάζεσαι σαν πλούσιος, ή να είσαι μια βίζιτα -αρσενική ή θηλυκή- και να παρουσιάζεσαι σαν σταρ.

Στα social media δεν βλέπεις τους φτωχούς που υπάρχουν στις χώρες της Δύσης, ούτε την κατάθλιψη που θερίζει στις δυτικές κοινωνίες.

Αλλά ακόμα και αν ξέρεις για την φτώχεια και την κατάθλιψη που υπάρχουν και στις δυτικές χώρες, εσύ θα επικεντρώσεις σε αυτό που θέλεις να δεις, σε αυτά που επιθυμείς να ζήσεις.

Κι αυτό που θέλεις να δεις και να ζήσεις είναι λάμψη, πλούτος και μεγαλεία.

Πλούτο, λάμψη και μεγαλεία δεν παρουσιάζουν στις σελίδες τους στα social media μόνο οι σταρ του Χόλιγουντ και οι δισεκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές.

Ο πρώην γείτονάς σου από τη γειτονιά σου στο Ισλαμαμπάντ θα ανεβάσει στα social media ωραίες και αστείες φωτογραφίες και βιντεάκια από το ζωολογικό κήπο του Βερολίνου -όπου γύρω του θα είναι όμορφες ξανθιές τουρίστριες και χαμογελαστοί άνθρωποι-, οπότε εσύ θα νομίζεις πως η ζωή του είναι ένα ατελείωτο πάρτι, ενώ στην πραγματικότητα ο πρώην γείτονάς σου ξεσκατίζει γέρους στο γηροκομείο για να ζήσει, αλλά αυτές τις φωτογραφίες δεν θα τις ανεβάσει ποτέ στα social media.

Ο συμμαθητής σου από το σχολείο στο χωριό έξω από την Καμπούλ, ανεβάζει στα social media φωτογραφίες από πάρτι με καλίγραμμα μοντέλα σε κοσμοπολίτικες παραλίες στην Μύκονο, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει λαντζέρης στο εστιατόριο και, μετά από μια 12ωρη βάρδια, κοιμάται με άλλους πέντε σε ένα κοντέινερ που δεν έχει ούτε παράθυρα.

Είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας οι άνθρωποι να επιθυμούν να παρουσιάζουν τη ζωή τους πιο λαμπερή, πιο πλούσια και πιο όμορφη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και, βέβαια, αυτό δεν το κάνουν μόνο οι μετανάστες. Το κάνουν σχεδόν όλοι.

Φυσικά, αν ζεις μια όμορφη ζωή, δεν νιώθεις καμία ανάγκη να την διαφημίσεις. Η προσωπική ζωή λέγεται έτσι, επειδή είναι προσωπική.

“Ταξίδεψε και μην το πεις σε κανέναν, ζήσε έναν αληθινό έρωτα και μην το πεις σε κανέναν, ζήσε ευτυχισμένα και μην το πεις σε κανέναν, οι άνθρωποι καταστρέφουν τα όμορφα πράγματα” έγραψε ο σοφός Χαλίλ Γκιμπράν και κάποιοι το κάνουμε πράξη.

Μην ανεβάζετε τις “ευτυχισμένες” ζωές σας στα social media, γιατί τις βλέπουν οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, τις περνάνε για πραγματικές και θέλουν να ζήσουν κι αυτοί μια τέτοια ζωή στο Instagram, με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν και πολλοί να πνίγονται δίπλα σας.

(Δεν μεταναστεύουν μόνο οι άνθρωποι, μεταναστεύουν και τα ζώα. Λόγω συνόρων, μεταναστεύουν πιο εύκολα πια μόνο τα πουλιά. Εδώ στο σπίτι έχουμε δυο χελιδονοφωλιές. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Η δεύτερη φωλιά είναι μάλλον Airbnb. Τα χελιδόνια μεταναστεύουν από τον Μάρτιο στη Μεσόγειο και στο τέλος του φθινοπώρου μεταναστεύουν πάλι στα ζεστά κλίματα της Αφρικής. Είναι θαυμαστά τα χελιδόνια. Κάνω χελιδονοσκόπηση χρόνια τώρα -σας την προτείνω ανεπιφύλακτα-, και έχω εντυπωσιαστεί από αυτά τα πουλάκια. Επίσης, έχω παρατηρήσει πως κανένα χελιδόνι δεν έχει ανεβάσει τη ζωή του και τα παιδιά του στα social media.)

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθρο«ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ, 25ος ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΑΙΓΑΙΟ»- ΕΝΑΣ ΜΑΧΗΤΗΣ του ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙ για ΟΣΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ πια ΚΑΠΟΙΟΙ να ΑΚΟΥΝ
Επόμενο άρθροΠερίπου 32.000 πρώην κρατούμενοι επέστρεψαν στη Ρωσία αφού πολέμησαν