Αρχική Ελλάδα Ενδομητρίωση και σεξουαλική υγεία

Ενδομητρίωση και σεξουαλική υγεία

92
0



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 11:51

Η ενδομητρίωση υπολογίζεται ότι επηρεάζει 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και συμβαίνει όταν ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Ο ιστός αυτός μπορεί να εντοπιστεί στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην κύστη, το ορθό ή τα έντερα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο περιτόναιο και να επηρεάσει μέχρι και τον θώρακα (πνεύμονες και διάφραγμα).

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση εμφανίζουν χρόνιο πόνο ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται κατά την έμμηνο ρύση. Ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι επίσης συχνό σύμπτωμα.

Αναλόγως της βαρύτητας, η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική υγεία με πολλούς τρόπους:

  • Πόνος: Ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος. Εμφανίζεται συχνότερα κατά την βαθιά διείσδυση και συχνά επιμένει και μετά το τέλος της σεξουαλικής επαφής, από λίγες ώρες έως μερικές μέρες. Η προσμονή αυτού του πόνου μπορεί να κάνει μια γυναίκα αγχωμένη, κάτι που συσφίγγει τους μύες του πυελικού εδάφους, προσθέτοντας στον φαύλο κύκλο του πόνου.
  • Συναισθηματικά προβλήματα: Το αίσθημα ανεπάρκειας είναι συχνό στις γυναίκες με ενδομητρίωση. Μπορεί να νιώθουν ενοχές, απογοήτευση ή κατάθλιψη λόγω των σεξουαλικών δυσκολιών.
  • Προβλήματα στην σχέση: Κάποιες γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν το σεξ λόγω του πόνου, προκαλώντας αίσθημα απόρριψης στους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει απόσταση και να επιδεινώσει την σχέση του ζευγαριού.
  • Προβλήματα στην ερωτική επιθυμία: Ο χρόνιος πόνος, ακόμα και όταν δεν σχετίζεται με το σεξ, επηρεάζει αρνητικά την ερωτική επιθυμία.
  • Άλλα σεξουαλικά προβλήματα: Όταν τα προαναφερθέντα προβλήματα συνδυαστούν, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην διέγερση, τον οργασμό και την σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι πάσχουσες από ενδομητρίωση μπορούν να έχουν μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή: 

  • Αναζητήστε θεραπεία: Είτε επεμβατική, είτε φαρμακευτική, η θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο.
  • Επαναπροσδιορίστε το σεξ: Αν η διείσδυση είναι επώδυνη, εξερευνήστε διαφορετικούς τρόπους σεξουαλικής έκφρασης. Ο στόχος είναι η απόλαυση και το ζευγάρι μπορεί να δουλέψει από κοινού για να τον επιτύχει!
  • Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις: Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος κατά την βαθιά διείσδυση, συνεπώς εξερευνήστε στάσεις που σας δίνουν περισσότερο έλεγχο.
  • Χρησιμοποιήστε λιπαντικό: Ένα λιπαντικό μπορεί να κάνει την διείσδυση πιο άνετη.
  • Λάβετε υπόψη τον κύκλο σας: Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση βρίσκουν αποτελεσματικό το να προγραμματίζουν τις επαφές τους με βάση τον κύκλο τους. Όταν τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν διακυμάνσεις, ο ενδομητρικός ιστός μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος. Κατά συνέπεια το σεξ μπορεί να είναι πιο επίπονο πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου.
  • Επικοινωνήστε: Η επικοινωνία μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα είναι το άλφα και το ωμέγα. Όταν κάτι είναι επώδυνο, πρέπει να μπορείτε να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας, όπως και όταν κάτι είναι ευχάριστο. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να νιώθετε ανεπαρκής ή ανασφαλής. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην γνωρίζει τι ακριβώς νιώθετε και ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανόηση είναι η επικοινωνία.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν.
  • Συμβουλευτική ή sex therapy: Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει μηχανισμούς αντιμετώπισης και επικοινωνίας.

https://andrologia.gr/


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 11:51



Zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο30χρονη Ταϊλανδή κατηγορείται ότι δολοφονούσε ανθρώπους δηλητηριάζοντάς τους με κυάνιο
Επόμενο άρθροΜεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ανέλυσε το γονιδίωμα 240 διαφορετικών θηλαστικών