Αρχική Ελλάδα ΓΙΑ να ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ οι ΠΑΛΑΙΟΙ και να ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ οι ΝΕΩΤΕΡΟΙ… ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ...

ΓΙΑ να ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ οι ΠΑΛΑΙΟΙ και να ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ οι ΝΕΩΤΕΡΟΙ… ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ στην ΑΕΚ ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

84
0

Τηλέφωνο Δημήτρη Μελισσανίδη σε δημοσιογράφο ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ και ιδιοκτήτη της ΖΗΤΑ-ΕΛΛΑΣ Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (φώτο).

«Θέλουμε την ΑΕΚ, εγώ και ο Γιάννης. Για ρώτα τον Ζήτα, πουλάει;».

Λέμε ιστορίες της ΑΕΚ με αφορμή τα 99 χρόνια από την ίδρυση της, σα σήμερα 13 Απριλίου το 1924.

Αρχές δεκαετίας του ’90, ο Μελισσανίδης δεν είναι ακόμα ο μεγάλος, ο πολύ μεγάλος οικονομικά, όπως τον μάθαμε στη συνέχεια.

Ποδοσφαιρικά πασίγνωστος, από τον Ιωνικό Νικαίας, ομάδα σταθερά Γ΄ εθνικής, που την ανέβασε το 1989 για πρώτη φορά στην Ιστορία της στην Α΄ εθνική.

Πρόεδρος στον Ιωνικό ο Σπανός, ο πατέρας του Γιώργου, της Χαλκηδόνας και μετά του Ατρόμητου Περιστερίου, και γενικός κουμανταδόρος στην ομάδα ο τίγρης.

Με τον τότε συνέταιρο του και χρηματοδότη της Προοδευτικής, τον γάβρο Γιάννη Καρρά ο από κούνια Αεκτζής Δημήτρης Μελισσανίδης αποφασίζει το μεγάλο άλμα. Να πάρει την ΑΕΚ.

«Θέλω να την δώσω την ομάδα, αλλά θα την πουλήσω αν η κυβέρνηση κάνει 90 -10 το 60-40» ξεκαθάρισε με τη μια ο Ζαφειρόπουλος προσβλέποντας σε μεγαλύτερη αγοραστική αξία του πακέτου, αν τελικά μειώνονταν δραστικά το ποσοστό της ερασιτεχνικής υπέρ της ΠΑΕ. Από το 40% στο 10%.

Η δουλειά παιζόταν στο γραφείο του αεκτζή Θανάση Ρουμπή, του νομοτεχνικού και αργότερα αθλητικού δικαστή.

Με τη μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός Καραμανλής, ο κανονικός, αναθέτει στους Κώστα Παπαναστασίου, αργότερα ΓΓΑ, και Θανάση Ρουμπή να συντάξουν το δημοκρατικό νόμο περί αθλητισμού 75/75 στη ”θέση” του χουντικού αναγκαστικού νόμου 169 του Ασλανίδη.

Ο Παναθηναϊκός, λόγω Βαρδινογιάννηδων, από το 1979 έδωσε μόνο το 15% στον ερασιτέχνη, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παραχώρησαν το 40% της ΠΑΕ.
Τελικά, όταν πέρασε από τη Βουλή το κόλπο, όπως το είχε φτιάξει ο Ρούμπης, ο Ζαφειρόπουλος  από το Κιάτο Κορινθίας το 1992 αντί 300 εκ. δραχμών έδωσε την ΠΑΕ ΑΕΚ στους Καρρά, Μελισσανίδη. Σημερινά λεφτά γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Προηγούμενο άρθροΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ του ΠΗΛΙΟΥ θα ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ και ΔΕΥΤΕΡΑ του ΠΑΣΧΑ
Επόμενο άρθροΣτην Ίμβρο τη Μεγάλη Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας