Αρχική Κεντρική Ελλάδα NIKOΣ ΝΤΟΚΟΣ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ

NIKOΣ ΝΤΟΚΟΣ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ

93
0

Καλό μήνα
Ξεκινά  όμως με τραγωδία !

Όσο καλός μπορεί να είναι ένας μήνας που ξεκινά με μία μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με πάνω από 38 νεκρούς και δεκάδες τραυματισμένους!

Και αναρωτιέται κάποιος… πρόσφατα είχαμε πτήση αεροσκάφους που πέταξε

όχι απλά με αυτόματο πιλότο μη επανδρωμένο αλλά και χωρίς να είναι από απόσταση καθοδηγούμενο, δηλαδή με αποφάσεις που έπαιρνε μόνο του με εφαρμογή τεχνητής ευφυίας!

Και μιλάμε για δύο τρένα επί εδάφους πάνω σε ίδιες ράγες να κινούνται αντίθετα και να πλησιάζουν χωρίς κάτι να προειδοποιεί την βάρδια ελέγχου ή τους μηχανοδηγούς;

Υπάρχουν λέει μηχανισμοί που αποτρέπουν τα τρένα από σύγκρουση και είναι το σύστημα αυτόματου ελέγχου τρένων (ATC – Automatic Train Control) ή το σύστημα αυτόματου ελέγχου συγκρούσεων τρένων (ATP – Automatic Train Protection).

Αυτά τα συστήματα όπως μας ενημερώνουν χρησιμοποιούν διάφορους τύπους τεχνολογιών, όπως ραντάρ, αισθητήρες, GPS και άλλες μορφές ανίχνευσης και επικοινωνίας για να παρακολουθούν την κίνηση των τρένων και να διασφαλίσουν ότι κινούνται με ασφάλεια.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα αυτόματου ελέγχου εκτελεί εντολές για να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Και το ερώτημα αυτονόητο …δεν είχαμε προμηθευτεί εμείς τέτοια συστήματα;

Ή τα έχουμε αλλά δεν λειτούργησαν ή οι επιβλέποντες δεν τα έλαβαν υπόψιν ή οι μηχανοδηγοί δεν υπάκουσαν σε σήματα ή ….

Πάντως παρόλα τα σύγχρονα συστήματα ακόμη και σε προηγμένους σιδηροδρόμους είχαμε και πρόσφατα σχετικά ατυχήματα όπως το 2018 στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο αμερικανικός επιβατικός σιδηρόδρομος Amtrak συγκρούστηκε με ένα αμαξοστάσιο, και το ατύχημα του τρένου υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία το 2020 κλπ)

Και γενικά θα έλεγα παρά τις σημαντικές βελτιώσεις πάντα ο παράγοντας ανθρώπινου λάθους θα είναι παρόν να μας θυμίζει τη μικρότητα μας και την έλλειψη επαγγελματισμού ,όλων όσων εμπλέκονται στο σύστημα!!

Κάτι δεν πάει καλά πάνω στον πλανήτη Γη!

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Δαλάκα – Δημήτρης Φιντιρίκος: Είχαν κλείσει εισιτήρια με το μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη
Επόμενο άρθροΑδιανόητη τραγωδία, είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων