Αρχική Κόσμος Χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

35
0Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, 04:54

Αψηφώντας τη βροχή, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για πέμπτο συνεχόμενο Σάββατο προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στο σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται έντονες επικρίσεις ακόμη και από νομικούς κύκλους, διευρύνοντας τις ήδη βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία.

«Βρίσκομαι εδώ απόψε διαδηλώνοντας για τη μετάβαση από τη δημοκρατία σε μια μορφή απολυταρχίας», είπε στο πρακτορείο Reuters ο 48χρονος Ντοβ Λέβενγκλικ, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού.

Αψηφώντας τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγορεί τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του ότι αρνούνται να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, που έφεραν στην εξουσία μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι υπονομεύεται η δημοκρατία στη χώρα τους, θεωρώντας πως η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και θα περιορίσει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους που υπερψηφίζονται στην Κνεσέτ.

«Θέλουν να ακρωτηριάσουν το ισραηλινό δικαστικό σύστημα, θέλουν να ακρωτηριάσουν τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Είμαστε εδώ κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών… για να τους εμποδίσουμε, να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία», είπε ο 35χρονος Χαντάρ Σεγκάλ στο Τελ Αβίβ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ συμμετείχε σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χάιφα, τονίζοντας ότι οι συγκεντρωμένοι «ήρθαν για να σώσουν την πατρίδα τους και εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε μαζί τους».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, 04:54Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Πεκίνο καταδικάζει την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «παραβίαση των διεθνών πρακτικών»
Επόμενο άρθροΜόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό