Αρχική Κόσμος ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΜΟ οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ! “ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ” – ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ...

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΜΟ οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ! “ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ” – ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ θα ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ! (ΒΙΝΤΕΟ)

54
0

Προκαλούν τρόμο οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό ζωής κάτω από τα συντρίμμια και το χάος που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός σε Τουρκία–Συρία, σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους για πιθανό νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη.

Τούρκοι σεισμολόγοι θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει νέος σεισμός στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον χρόνο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, έκανε λόγο για «κοινό μυστικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «δεν είναι κάτι καινούργιο.

Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια».

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Παράλληλα, Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για σεισμό μεγάλου μεγέθους στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας και κατέληξαν ότι είναι πιθανός ένας νέος σεισμός της τάξεως των 7,4 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρουν ακόμα και μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσουν σεισμό στην περιοχή.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα τοπικά ρήγματα στην χερσόνησο Αρμουτλού βρίσκονται στα πρόθυρα ολίσθησης και στη συνέχεια θα μπορούσαν να προκληθούν περαιτέρω σεισμοί» εκτιμούν οι επιστήμονες.

«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», ανέφερε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου μιλώντας στην «Βild».

«Ένας καταστροφικός σεισμός έως 7,4 Ρίχτερ κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε έκπληξη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο τελευταίος μεγάλος στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 1766, άρα ο επόμενος έχει καθυστερήσει», ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρκο Μπόνχοφ και πρόσθεσε:

«Ο χρόνος προειδοποίησης είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Επίσης, το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης δεν βρίσκεται δυστυχώς σε στερεό έδαφος όπως ο γρανίτης, αλλά πάνω σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα.

Σε μαλακό έδαφος, μπορεί να υπάρξει ισχυρή ενίσχυση των κινήσεων του εδάφους, μερικές φορές μαζί με φαινόμενα ρευστοποίησης.

Και τα δύο προκαλούν χειρότερη ζημιά. Επίσης, το (παλαιό) διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή οπότε θα είναι δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν εκεί».

Από πλευράς της η Χάιντρουν Κοπ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιέλου και επικεφαλής του τμήματος Δυναμικής των Ωκεανών του Κέντρου Ωκεναογραφικών Ερευνών Γκέομαρ Χέλμχολτς σημείωσε:

«Από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1766, η ενέργεια έχει αυξηθεί.

Υπάρχει πλέον έλλειμμα κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο και η πόλη βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα.

Από δε το 1939 έχει παρατηρηθεί ότι οι σεισμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από ανατολικά προς δυτικά».

«Η τεκτονική πίεση αυξάνεται συνεχώς και όσο περισσότερο διαρκεί εκεί η “ησυχία”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού.

Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρισθεί ο επικείμενος κίνδυνος και να γίνει προετοιμασία για αυτόν τώρα» είπε από την πλευρά του στην Bild ο σεισμολόγος Γκέρνοντ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου.

Σημειώνεται, ότι η χερσόνησος Αρμουτλού είναι μέρος του ενεργού συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, ενός σημαντικού ορίου τεκτονικών πλακών γνωστού για την πρόκληση καταστροφικών σεισμών, όπως στη Νικομήδεια το 1999, που στοίχισε σχεδόν 20.000 ζωές.

Ο κύριος βραχίονας του ρήγματος βρίσκεται μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της χερσονήσου Αρμουτλού και πολλοί επιστήμονες μετά τους μεγάλους σεισμούς της 6 Φεβρουαρίου προειδοποιούν ότι επίκειται εκεί ένας μεγάλος σεισμός.

Προηγούμενο άρθροΓινόμαστε σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη
Επόμενο άρθροSurvivor All Star, Γιώργος Ασημακόπουλος: «Ο Κρις τους ξεβράκωσε»