Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Δήμητρα» ο Δ. Κουρέτας
Τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, συνοδευόμενος από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού και τσίπουρου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία, την παραγωγική δυναμική και τα σχέδια του συνεταιρισμού.
Την ξενάγηση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ιωάννης Κίτσιος και ο γενικός διευθυντής, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο συνεταιρισμός αριθμεί 100 παραγωγούς-μέλη, ενώ οι εγκαταστάσεις του εκτείνονται σε συνολική επιφάνεια 20.000 τετραγωνικών μέτρων.
Σημαντικό τμήμα τους ανακαινίστηκε μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από πυρκαγιά και από την κακοκαιρία «Daniel», ενώ οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης συνεχίζονται.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή, περίπου έναν μήνα πριν από τον τρύγο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη στέγη και στους ηλεκτρολογικούς πίνακες του οινοποιείου.
Παρά τις δυσκολίες και την αρχική αβεβαιότητα για τη δυνατότητα παραλαβής και επεξεργασίας των σταφυλιών, ο συνεταιρισμός κατόρθωσε να επαναφέρει σε λειτουργία τις βασικές υποδομές και να στηρίξει τους παραγωγούς του.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το εργοστάσιο παραγωγής τσίπουρου, το οποίο λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο ως φορολογική αποθήκη, υπό τον έλεγχο του Χημείου και του Τελωνείου.
Η παραγωγή ανέρχεται περίπου σε 450.000 λίτρα τσίπουρου, με ή χωρίς γλυκάνισο, τα οποία εμφιαλώνονται τόσο με τα εμπορικά σήματα του συνεταιρισμού όσο και για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων με τη μορφή ιδιωτικής ετικέτας.
Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού παρουσίασαν στον περιφερειάρχη τη διαδικασία της διπλής απόσταξης και τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.
Οι προγραμματιζόμενοι άμβυκες επιτρέπουν τον ακριβή έλεγχο κάθε σταδίου της απόσταξης και διασφαλίζουν σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όπως επισημάνθηκε, ο συνεταιρισμός καταβάλλει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως σε φόρους που συνδέονται με την παραγωγή και τη διάθεση του τσίπουρου.
Ακολούθησε επίσκεψη στο οινοποιείο, το οποίο διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας έως 10.000 τόνων πρώτης ύλης και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τα στάδια παραλαβής και επεξεργασίας των σταφυλιών, καθώς και για τη διαφορετική διαδικασία που ακολουθείται κατά την παραγωγή λευκού, ερυθρού και ροζέ κρασιού.
Για τη φετινή περίοδο η εσοδεία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 5.000 τόνους πρώτης ύλης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Δημήτρης Κουρέτας για την παραγωγή τσίπουρου με αστεροειδή γλυκάνισο και για τη σύνδεση του συγκεκριμένου προϊόντος με την παράδοση και την ιστορία της διατροφής.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σικιμικό οξύ που περιέχει ο αστεροειδής γλυκάνισος και στη χρήση φυσικών πρώτων υλών κατά το παρελθόν, παραπέμποντας και στο έργο του Διοσκουρίδη «Περί ύλης ιατρικής».






