Καλά τα χαμόγελα, εξαιρετικές οι selfie με φόντο τα καταστρώματα των κρουαζιερόπλοιων και σίγουρα πολύ «πιασάρικο» το χιούμορ με τον Ακύλα και τη Eurovision στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Oμως, η πραγματικότητα της τουριστικής αγοράς δεν κρίνεται στα likes του Facebook, ούτε στις δημόσιες σχέσεις των μεμονωμένων επισκέψεων.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, Μένη Λαζάρου, φαίνεται να έχει μπερδέψει την ουσιαστική τουριστική προβολή με το προσωπικό επικοινωνιακό lifestyle.
Τα «εθιμοτυπικά» των κρουαζιερόπλοιων…
Το να ανεβαίνει κανείς στα πλοία για μια φωτογραφία με τον καπετάνιο είναι μια ωραία ανάμνηση, αλλά δεν φέρνει τουρίστες στην πόλη, ούτε γεμίζει την αγορά του Βόλου.
Οι εκθέσεις του εξωτερικού…
Ακόμα κι αν τα ταξίδια γίνονται με ίδια έξοδα –κάτι που αν ισχύει είναι προς τιμήν της– η συμμετοχή σε εκθέσεις αμφιβόλου βεληνεκούς και ποιότητας, απλώς για να «γράφει» το κοντέρ της παρουσίας, δεν αποτελεί συγκροτημένη στρατηγική.
Το «μοντάζ» στα social media…
Oταν αφιερώνονται άπειρες ώρες για χιουμοριστικά βίντεο και εσωτερική κατανάλωση στο διαδίκτυο, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι τουλάχιστον ερασιτεχνικό.
Οι Δημότες του Βόλου, και ειδικά οι επαγγελματίες του τουρισμού που παλεύουν καθημερινά, απαιτούν σοβαρότητα, σχέδιο και ορατά αποτελέσματα.
Η τουριστική πολιτική θέλει βαθιά γνώση της αγοράς, στοχευμένες καμπάνιες, προσέλκυση low-cost αεροπορικών εταιρειών και ανάδειξη του brand name της περιοχής.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, ορισμένοι να «ξεκαβαλrequest» το καλάμι της επικοινωνιακής αυταρέσκειας και να προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα.
Η σοβαρότητα δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση απέναντι στους πολίτες.
Γιώργος Κουμιώτης






