Είναι γεγονός ότι η Σκιάθος, παρά την τεράστια οικονομική της συνεισφορά μέσω του Τουρισμού, αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες δομικά προβλήματα.
Επάρκεια και Ποιότητα Νερού…
Η παρουσία βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας.
Η εξάρτηση από γεωτρήσεις σε ένα Νησί με αυξημένη ζήτηση οδηγεί συχνά σε υφαλμύρωση και υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα.
Βιολογικός Καθαρισμός – Αποχετευτικό Δίκτυο από Βασηλιά μέχρι Κουκουναριές…
Η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης και σύγχρονου Βιολογικού Καθαρισμού σε ένα Νησί με τέτοιο περιβαλλοντικό πλούτο αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα” για το οικοσύστημα και την Τουριστική Ταυτότητα του Τόπου.
Ο Θοδωράκης Τζούμας λοιπόν που διανύει την δεύτερη τετραετία του είχε αναλάβει με την υπόσχεση του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας.
Η πλευρά των κατοίκων που διαμαρτύρεται εστιάζει στο ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στην λανθασμένη επικοινωνία, την διεθνή προβολή και την αισθητική δήθεν αναβάθμιση, ενώ τα “αόρατα” αλλά κρίσιμα έργα (Νερό, αγωγοί, διαχείριση λυμάτων) καθυστέρησαν να δρομολογηθούν ή να προγραμματιστούν.
Η Δημοτική Αρχή σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως επικαλείται τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι συνήθως παρέλαβε μελέτες που δήθεν έπρεπε να επικαιροποιηθούν από το μηδέν. Αυτό όμως δεν ισχύει παρά μόνον η έλλειψη γνώσεων, η ανεπάρκεια και η αδιαφορία.
Η Σκιάθος φαίνεται να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμος Τουρισμός αν ο μόνιμος κάτοικος δεν αισθάνεται ασφάλεια για το νερό που πίνει ή αν η θάλασσα κινδυνεύει από την έλλειψη αποχέτευσης.
Η επίλυση τέτοιων προβλημάτων απαιτεί όχι μόνο Δημοτική Βούληση αλλά και γενναία χρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος, καθώς το μέγεθος των έργων αυτών ξεπερνά τις δυνατότητες ενός μικρού Δήμου.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η διεκδίκηση εκ μέρους μιας Δημοτικής Αρχής, όπου και εδώ χρειάζονται γνώσεις και επάρκεια.
Εν προκειμένω ωστόσο Δημοτικά Στελέχη όπως οι Τζούμας και Ευσταθίου παράδειγμα, ούτε γνώσεις διαθέτουν ούτε επάρκεια…
Γιώργος Κουμιώτης
