Η εξωτερική πολιτική της ΝΔ χαρακτηρίζεται από την τάση υποταγής απέναντι στους ισχυρούς της Δύσης σε συνδυασμό με μια χαρακτηριστική ανικανότητα και αλαζονική βλακεία.
Για πρώτη φορά η χώρα δεν έχει συμμάχους ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη και δεν αναπτύσσει συνεργασίες ουσίας στην γειτονιά της.
Με την Κίνα κατέστρεψε ότι θετικό είχε δημιουργηθεί το 2015-9 ακολουθώντας δογματικά τις αμερικανικές επιλογές.
Με την Ρωσία «είναι σε πόλεμο».
Στην ΕΕ κατάφερε να αποδοθούν προνομιακές σχέσεις στην Τουρκία στον ζωτικής σημασίας τομέα της άμυνας, ενώ με τις ΗΠΑ ακόμα ψάχνει να βρει τρόπο να έρθει σε επαφή με τον Τραμπ.
Με την Αλβανία δεν έχει υπογράψει έξι χρόνια ούτε μία συμφωνία, ενώ εκείνη λειτουργεί όλο και πιο πολύ ως δορυφόρος της Άγκυρας.
Με τα Σκόπια αφήνει να «πεθάνουν» οι υπάρχουσες συμφωνίες προς όφελος της Τουρκίας, ενώ η Βουλγαρία είναι εκτός των κυβερνητικών ραντάρ.
Με την Σερβία η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ουσιαστικά αποξενωμένη.
Η Ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πορεία παρακμής και απαξίωσης.






