Με τον όρο στείρωση εννοούμε την ανικανότητα γονιμοποίησης.
Αυτή μπορεί να είναι είτε παροδική, είτε μόνιμη. Χημική είτε χειρουργική.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα η χώρα μας μετρά εκατομμύρια αδέσποτα, και ο μόνος τρόπος να περιοριστούν είναι οι στειρώσεις.
Ωστόσο, τα οφέλη των στειρώσεων δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των αδέσποτων αλλά και στην ευζωία και την υγεία των δεσποζόμενων.
Είναι συνεπώς μία απόφαση την οποία λαμβάνοντας οι ιδιοκτήτες ζώων αυτομάτως προσφέρουν στους μικρούς τους φίλους υγεία, ευζωία, περισσότερες πιθανότητες στη μακροζωία και επομένως το σεβασμό που αξίζουν.
Πάντα συστήνεται ο ιδιοκτήτης να συμβουλεύεται τον κτηνίατρό του, ώστε ο ίδιος να εκτιμήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι στα σκυλάκια οι μικρόσωμες φυλές είναι καλό να στειρώνονται από 5 μηνών και οι μεγαλόσωμες φυλές από 1 έτους, ενώ στα γατάκια από 5 μηνών.
Επίσης, αν η στείρωση γίνει και σε σχετικά νεαρή ηλικία τα επιπλέον οφέλη είναι:
χειρουργικά: περιορισμένες αιμορραγίες, αποφυγή πόνου λόγω μαλακών ιστών, γρήγορη ανίχνευση και εξαγωγή ιστών καθώς δεν «κρύβονται» από λίπος
περιορισμός της πιθανότητας ανάπτυξης βάρους: η επιρροή στο μεταβολισμό είναι μικρότερη σε πιο νεαρή ηλικία
εκπαιδευτικά οφέλη: το μυαλό του σκύλου συγκεντρώνεται στην αφομοίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που σε νεαρή ηλικία είναι πιο αποτελεσματική και δεν αποσπάται από τις ορμόνες που το καλούν για σύζευξη
Οι ιδιοκτήτες σκέφτονται για τα κατοικίδια με βάση την εμπειρία τους για τον άνθρωπο.
Έχοντας δηλαδή ανθρωποκεντρική αντίληψη. Αν και όντως η στείρωση αποτελεί μια παρέμβαση στη φύση, καλό είναι να εδραιωθεί η αντίληψη ότι αυτή δεν έχει ψυχολογικό κόστος για τα ζώα, παρά μόνον οφέλη για την ευζωία και μακροζωία τους.
Τι ισχύει με βάση το νόμο:
Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΦΑΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.
Πηγή: govastiletto.gr