Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν 92 χρόνια γεννήθηκε η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα. Η Φίνος Φίλμ με μια ανάρτησή της στα social media έστειλε τις πιο ζεστές ευχές της στη σπουδαία και αγαπημένη ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου.
«Χρόνια πολλά και καλά στην αγαπημένη μας Μέλπω Ζαρόκωστα! Μια αληθινή κυρία που στόλισε με τις ερμηνείες της δεκατρείς θρυλικές ταινίες της Φίνος Φιλμ όπως «Η Βίλλα των Οργίων», «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε», «Υπάρχει και Φιλότιμο» και φυσικά «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο». Ένας ζωντανός-θρύλος δηλαδή! Τις πιο ζεστές ευχές μας για υγεία και ευημερία κυρία Μέλπω!
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 7 Μαΐου 1933, αλλά μετά τον πόλεμο του ΄40 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Σπούδασε θέατρο στο Metropolitan Theater στο Σίδνεϊ, στο οποίο αργότερα πρωταγωνίστησε σε αρκετές παραστάσεις.
Συνέχισε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία, την υποκριτική και το σενάριο στη σχολή ραδιοφωνικών σπουδών Canοndale.
Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στην Αυστραλία ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, εργάστηκε για ένα χρόνο στην Αγγλία μεταφράζοντας και διασκευάζοντας ραδιοφωνικά έργα.
Το 1957 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον πιανίστα Ανδρέα Διαμαντίδη, και μετέβη μαζί του Λονδίνο, όπου και έμειναν για έναν χρόνο. Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων επέστρεψε στην Ελλάδα το 1958.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα έπαιξε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο» (1959) και συνέχισε τη συνεργασία της με τον Φίνο μέχρι το 1972.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιστροφή στην Αθήνα, ξεκίνησε και τη συνεργασία της με τον θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Εκεί γνώρισε και τον μετέπειτα δεύτερο σύζυγο της επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτη Βίκτορα Παγουλάτο με τον οποίο και απέκτησαν έναν γιο, τον Αλέξανδρο.
Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και διασκευή έργων για το θέατρο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο, το Φροντιστήριο γυναικών, στο οποίο και συμπρωταγωνίστησε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Νόρα Βαλσάμη και το Νίκο Απέργη. Έκτοτε αρκετά δικά της έργα έχουν παιχθεί στην Αθήνα και την επαρχία.
Υπήρξε το πρώτο γυναικείο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων από το 1960, μέλος του Δ.Σ. από το 1990 και Πρόεδρος της Εταιρείας από το 1999 έως το 2001.